Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Minden hívőnek vannak lelki ajándékai

2024. május 25. 03:00 - papk

 hands-3753417_640.jpg

„Különböző lelki ajándékok vannak, de ugyanaz a Lélek adja őket. A szolgálatnak különböző módjai vannak, mégis ugyanazt az Urat szolgálják. Különböző munkákat kell elvégezni, de ugyanaz az Isten adja hozzá a tehetséget minden embernek.”

1 Korinthus 12,4-6 (GW fordítás)

Ha megérted, hogy Isten milyen egyedivé formált téged, akkor megtudod, hogy milyen célra teremtett. Ennek a célnak a megismerése segít összpontosítani, így jobban ki tudod használni azt az időt, amit Isten adott neked ezen a földön.

Abban a pillanatban, amikor átléped a határt lelkileg, és elkezded követni Jézust, azt mondod: „Isten útját fogom járni, nem a saját utamat. Hagyom, hogy Ő irányítsa az életemet. Isten célját akarom követni, nem az én célomat. Azt fogom tenni, amire engem teremtett és felkészített."

Amikor megteszed ezt a lépést, Isten először is négy fontos ajándékot ad neked:

Megbocsátás
A Római levél 5. fejezete 15. versében ez áll: „Mert ennek az egy embernek, Ádámnak a bűne sokakra halált hozott. De még nagyobb Isten csodálatos kegyelme és a megbocsátás ajándéka sokaknak e másik ember, Jézus Krisztus által” (NLT fordítás). Az első dolog, amit Jézus tett, hogy eltörölt mindent, amit valaha is rosszul tettél. Meg van bocsátva! Többé nem hibáztat!

Örök élet
Istennek hosszútávú tervei vannak veled! A Biblia azt mondja a Római levél 6. fejezetének 23. versében: „Mert a bűn zsoldja a halál, Isten kegyelmi ajándéka pedig az örök élet Krisztus Jézusban, a mi Urunkban. Soha nem fogod kiérdemelni a mennybe jutást! Az egyetlen módja annak, hogy valaha is a mennybe kerülj, az Isten ingyenes ajándéka, amelyet hit által fogadhatsz el.

A Szentlélek
A Római levél 5. fejezetének 5. verse szerint Isten „Szentlelket adott nekünk, hogy betöltse szívünket az Ő szeretetével” (NLT fordítás). Miből veszed majd észre, ha engeded Istent élni az életeden keresztül? Abból, hogy megtermed a Lélek gyümölcseit, amelyek a szeretet, öröm, békesség, türelem, kedvesség, jóság, hűség, szelídség és önuralom.

Különleges képességek
A Bibliában ezeket a különleges képességeket lelki ajándékoknak nevezik, s a „lelki” szó különbözteti meg őket az anyagi vagy fizikai ajándékoktól. Ezek azok a képességek, amelyekre szükséged van ahhoz, hogy elvégezd azt a munkát, amit Isten neked szánt. A legtöbb hívő ember nem is tudja, hogy vannak lelki ajándékai, nemhogy azt, hogy mik azok. Pedig vannak!

A Biblia azt mondja az első Korinthusi levél 12. fejezetének 4-6. versében: „Különböző lelki ajándékok vannak, de ugyanaz a Lélek adja őket. A szolgálatnak különböző módjai vannak, mégis ugyanazt az Urat szolgálják. Különböző munkákat kell elvégezni, de ugyanaz az Isten adja hozzá a tehetséget minden embernek”(GW fordítás).

Mi az a lelki ajándék? Istennek célja van az életeddel, és a lelki ajándékaid azok az eszközök, amelyekkel felszerel téged, hogy megtedd, amire kér. Isten soha nem fog olyasmit kérni tőled, amihez nem ad neked képességeket. Ezt abban a pillanatban kapod meg, amikor elfogadod Krisztust.

Az ajándékaidat nem választhatod meg, nem tudod kiérdemelni, és nem is a te hasznodra vannak. A lelki ajándékaidat azért kapod, hogy másoknak segíts. A gyülekezeti családod tagjai pedig azért, hogy neked segítsenek.

Vannak például, akiknek a szolgálat az ajándékuk, másoknak a nagylelkűség. Vannak emberek, akik tanítói, mások pedig vezetői ajándékkal rendelkeznek. Ez csak néhány példa a lelki ajándékokra.

Amikor a tanítás lelki ajándékát használom, az áldás számotokra. Amikor te használod a lelki ajándékodat, az a gyülekezetedben lévő emberek számára áldás. Ez olyan, mint egy kirakós játék. Ha hiányzik a kirakós egy darabja, mi az első dolog, amit észreveszel? A hiányzó darab! Amikor fejlesztjük és használjuk a lelki ajándékainkat, az mindannyiunk számára áldás.

Segítő kérdések beszélgetéshez, elmélkedéshez:

  • Hogyan változtatta meg a fent említett négy alapvető ajándék - a megbocsátás, az örök élet, a Szentlélek és a különleges képességek - a keresztény életedet?
  • Mit gondolsz, milyen más lelki ajándékokat adott neked Isten? Például tanítói tehetséged van, vagy talán olyan vezetői képességekkel rendelkezel, hogy embereket és projekteket tudsz szervezni? Esetleg azt mondják, hogy szolgáló szíved van? Olvasd el a Római levél 12. fejezete 6-8. verseit,  az első Korinthusi levél 12. fejezetének 8-10. verseit, a 28-30. verseket és az Efézusi levél 4. fejezete 11. versét.
  • Hogyan használod a lelki ajándékaidat arra, hogy áldás légy mások számára a gyülekezetedben?

Készen állsz elfogadni Isten ingyenes ajándékait?

Először is, Isten a megbocsátás és az üdvösség ajándékait kínálja fel. És ha ezeket elfogadod, akkor lelki ajándékokat ad neked, hogy szolgáld őt és más embereket. Ha készen állsz mindezen ajándékok elfogadására, imádkozd el ma ezt az imát:

„Köszönöm, Istenem, hogy megbocsátottál nekem mindent, amit valaha rosszul tettem. A saját utamat jártam, de most a te kegyelmedbe vetem a bizalmamat. Kérlek, hogy bocsásd meg bűneimet.

Ma elfogadom az örök élet ingyenes ajándékát Jézus Krisztusban, azért, amit értem tett. Tudom, hogy nem érdemelhetem ki a mennybe jutást. Elfogadom Lelkednek ezt az ingyenes ajándékát. Élj általam, és tölts el szereteteddel, örömöddel, békességeddel és türelmeddel!

Istenem, elfogadom a különleges, lelki képességek ajándékát, amelyet az életembe helyeztél. Segíts, hogy felfedezzem, neked szenteljem, fejlesszem és használjam őket, hogy azzá váljak, akinek teremtettél. Jézus nevében. Ámen.”

Ha most imádkoztál azért, hogy elfogadd Jézust, kérlek, írj nekem egy e-mailt (angolul) a Rick@PastorRick.com címre, és tudasd velem. Szeretnék küldeni neked néhány ingyenes anyagot, hogy segítsek elindulni a Jézussal való utadon.

*(Daily Hope by Rick Warren, 2024.05.18.)

(A bibliai idézetek hivatkozási helyeit követő jelölések a szerző által választott angol bibliafordításra vonatkoznak. Ezek a https://napiremeny.blog.hu oldal jobb oldali sávjában a "Rövidítések - angol nyelvű bibliafordítások jelölései" pont alatt további információk találhatók.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása