Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Amiben hiszel, az alakítja az életedet

2024. június 10. 03:00 - Krisztina Ivanyina

„Mit tehet az igaz ember, ha az élet alapjait aláássák? (Zsolt 11,3 GW)

Isten a melegeket is szereti, ebben 100 százalékosan biztos vagyok” -  interjú Czeglédi Szilárd lelkésszelAz, amit a minket körülvevő világról hiszünk, mindent meghatároz az életünkben. Miért? Mert amiben hiszel, az meghatározza a viselkedésedet. A viselkedésed meghatározza, hogy mivé válsz, és ez közvetlen hatással van életed irányára.

Ugyanez igaz egy országra vagy a világra. Ezeket nagyrészt az általunk vallott értékek alakítják.

A probléma az, hogy három nagyon destruktív filozófiát követünk, amelyek életünkben az igazságot váltották fel: Az individualizmus az a hazugság, hogy életünk egyetlen mércéje mi vagyunk. A szekularizmus három szóban foglalható össze: Isten szükségtelen . A relativizmus pedig az, amikor azt mondják nekünk, hogy nincsenek abszolútumok – ami igaz rád, nem biztos, hogy igaz rám.

A Biblia azt mondja:„Mit tehet az igaz ember, ha az élet alapjait aláássák?” (Zsolt 11,3 GW)

Mit tehetünk ellene?

Istennel kell kezdenünk. Ő megtestesíti az igazságot. A helyes és a rossz értelmét magának Istennek a jellemében kapod meg. A becstelenség helytelen, mert Isten őszinte. A hűtlenség helytelen, mert Isten hűséges. Megtudhatod az igazságot, ha megnézed, hogyan lép kapcsolatba velünk.

A Biblia azt mondja: „[Isten] megmutatja, hogyan lehet megkülönböztetni a jót a rossztól, hogyan lehet minden alkalommal megtalálni a helyes döntést” (Péld 2,9 TLB). Isten jellemét Igéjén keresztül ismerhetjük meg. A Biblia elmondja nekünk, hogy mi igaz, függetlenül attól, hogy tetszik-e vagy sem, amit mond.

Ha egyszer találkozunk az igazsággal – Isten igazságával –, minden alkalommal felismerjük annak két kulcsfontosságú jellemzőjét.

Ez univerzális. Mindenkire vonatkozik. Ha nem mindenkire vonatkozna, az nem volna igaz. Csak egy vélemény volna.

Ez változatlan. Nem lesznek rá hatással hóbortok vagy a divat. A házasságtörés rossz volt 2000 évvel ezelőtt, rossz ma is, és 4000 év múlva is rossz lesz. 

Mai világunk három lehetőséget kínál arra, hogyan felfedezzük az igazságot: Választhatunk, hogy erkölcsünket arra alapozzuk, amit mi gondolunk, amit mások gondolnak, vagy arra, amit Isten gondol. A választás a miénk.

Ha az abszolút, egyetemes, változatlan igazságra építed az életed, nem fogsz annyira megbotlani, mert mindig szilárd alapjaid lesznek, és egy megingathatatlan Isten határozza meg az utadat.

 „Aki az utasításra hallgat, boldogulni fog; akik bíznak az ÚRban, azok örülni fognak” (Péld 16,20 NLT).

Segítő kérdések beszélgetéshez, elmélkedéshez:

  • Hogyan próbált meg a kultúránk meggyőzni minket arról, hogy az igazság változik?
  • Miért kell minden nap azt a döntést hoznod, hogy erkölcsödet Isten igazságára alapozod?
  • Ha valaki a Biblia olvasással és tanulmányozással töltött idő alapján határozná meg, mennyire bízol Isten Igéjében, mit említene?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2024.06.03)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása