Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Nem vagy Isten – ne is viselkedj úgy!

2024. június 26. 03:00 - Antal Péter Dávid

vertical-view-french-alps-summer.png„Csak az dolgozik kimerülésig, akinek ahhoz sincs elég esze, hogy hazataláljon.” Prédikátor 10,15 (GNT fordítás)

Nem vagy Isten. Nincs mindenre válaszod. Nem tehetsz meg mindent. Ha azzal küzdesz, hogy egyensúlyt találj az életedben, ezek a beismerések mindent megváltoztathatnak.

A Biblia azt mondja: „Csak az dolgozik kimerülésig, akinek ahhoz sincs elég esze, hogy hazataláljon.” (Prédikátor 10,15 GNT fordítás).

Ostobaság kimerülésig dolgozni. Tudod, hogy amikor túlhajszolod magad, Istent játszol? Ezzel azt akarod elmondani, hogy minden rajtad múlik és minden összeomlik, ha nem tartod forgásban a világot.

Ez egyszerűen nem igaz! Nem te vagy az univerzum vezérigazgatója. Az univerzum nem fog szétesni, ha időt szakítasz a pihenésre és az életed egyensúlyba hozására. Isten kézben tartja az univerzumot.

Gyakran azért tesszük ezt magunkkal, mert igyekszünk mindenkinek a kedvében járni. Tanuld meg ezt a leckét még ma: nem tudsz mindenkinek megfelelni. Még Isten sem tud mindenkinek tetszeni! Egy ember azt akarja, hogy essen az eső. Egy másik azt szeretné, ha sütne a nap. Abszurd dolog olyan dolgot megpróbálni, amit még Isten sem tud megtenni.

Amikor mások elvárásai szerint élsz, rengeteg „kell”-et raksz a válladra. Azt gondolhatod, hogy „több órát kellene dolgoznom”, „olyan aktívnak kell lennem, mint az összes többi szülő”, vagy „önként kellene részt vennem ebben a projektben”. De vedd észre: senki sem kényszerít téged ilyen dolgokra. A túlmunka a te döntésed. Dönthetsz úgy, hogy vállalod a többletmunkát, vagy nemet mondasz. És te viseled a választásoddal járó következményeket.

Ha emberfeletti módon megpróbálod mindezt megtenni, azzal megfosztod Istent a dicsőségtől. A Biblia ezt mondja ki a második Korinthusi levél 4. fejezetének 7. versében: „Ez a kincs agyagkorsókban van, megmutatva, hogy ez a mindent felülmúló hatalom Istentől származik, és nem tőlünk” (NIV fordítás).

Pál arra emlékeztet bennünket, hogy emberek vagyunk. Gyengék és törékenyek vagyunk. Az agyagüvegek könnyen eltörnek. Ha leejtjük őket, összetörnek. Az agyagedényeket ennek megfelelően és óvatosan kell kezelni. Ha nem így teszünk, akár teljesen össze is törhetnek.

De a jó hír az, hogy erőtlenségünkön keresztül Isten ereje és dicsősége átragyog. Az emberi lényed nem rejtegetni való. Ehelyett hálásak lehetünk Isten erejéért, amely a korlátainkon keresztül munkálkodik.

Tehát ismerd be te is: ember vagy. Köszönet Istennek ezért!

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Kinek próbálsz tetszeni a munkáddal?
  • Gondold át, hogyan reagálsz erre a kijelentésre: „Megfosztod Istent a dicsőségétől, amikor mindent egyedül próbálsz megtenni.”
  • Milyen konkrét módon fogsz mozgásteret és több pihenőt tenni az időbeosztásodba ezen a héten?

 

* (Daily Hope by Rick Warren, 2024.06.19.)

(A bibliai idézetek hivatkozási helyeit követő jelölések a szerző által választott angol bibliafordításra vonatkoznak. Ezekről a https://napiremeny.blog.hu oldal jobb oldali sávjában a „Rövidítések – Angol nyelvű bibliafordítások jelölései” pont alatt további információk találhatók.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása