Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

A méltánytalanságban tekints Jézusra

2024. július 08. 03:00 - csmsdvd

20240701.png

Akik az Úrhoz kiáltanak, azokat meghallgatja, és kimenti őket minden bajból (Zsolt 34,18)

Manapság sok helyről lehet hallani: Az emberek alapvetően jók és önzetlenek. A környezetük az, ami az emberek szívét a rossz felé fordítja.

Sajnos, ez az elmélet egyszerűen nem egyezik azzal, amit emberi természetként látunk. Ha valaha is voltál kisgyerekek között, akkor megérted. Önző természettel születnek. Az olyan mondatok, mint „Etess meg!”, „Gondoskodj rólam!” , és „Én vagyok a figyelem középpontjában” inkább szabály, mint kivétel.

Az emberi igazságtalanság az egész világon és a saját közösségeinkben is lerombolja azt a tévhitet, hogy az emberek alapvetően mind jók. Ha magunkra vagyunk hagyva, akkor elnyomunk másokat, felhalmozzuk az élelmünket, és általában sokkal többet gondolunk magunkra, mint bárki másra.

Ilyenkor úgy tűnik, mintha Isten ránézne az általa teremtett emberiségre, és azt mondaná: "Oké, azt hiszitek, hogy alapvetően jók vagytok? Azt hiszed, hogy az emberi természet alapvetően önzetlen? Hátralépek, és hagyom, hogy az emberi természet a maga útján haladjon a világban. Majd meglátjátok, mi történik, ha én nem vagyok képben."

Ami igaz a gyerekekre és általában a társadalomra, az igaz a mai életünkre is. Veled és velem állandóan igazságtalanul bánnak. De van itt valami, amire talán még nem gondoltál: Te is időnként igazságtalanul bánsz az emberekkel, és én is.

A hajlamunk arra, hogy igazságtalanul bánjunk egymással, nem lepi meg Istent. Sőt, ez mutatja, miért van szükségünk Jézusra.

A valóság az, hogy Isten nélkül az emberek embertelenül bánnak egymással. A világban ez az igazságtalanság és a méltánytalanság lényege, a zsarnokoskodó diktátoroktól a nyomasztó szegénységen át a faji feszültségekig a közösségeinkben.

Egy napon Isten a bolygó minden emberét meg fogja ítélni a másokkal szemben elkövetett igazságtalanságokért. Mivel Isten igazságos, következménye kell legyen annak, ahogyan másokkal bánunk.

Ez azt jelenti, hogy kegyelemre van szükségünk. Mindannyian voltunk már igazságtalanok másokkal. Nem csak az igazságtalanság áldozatai vagyunk. Mi vagyunk az elkövetők is.

Ez az igazságtalanság mutatja meg, hogy szükségünk van Jézusra. Istennek nem kellett volna kereszthalálra küldenie Fiát, ha az emberek általában jók lennének. A világunkban tapasztalható hatalmas igazságtalanságok világossá teszik, hogy az emberek nem képesek önmaguktól erkölcsös életet élni.

Legközelebb, amikor igazságtalanul bánnak veled, legyen ez egy emlékeztető: Minden embernek ezen a bolygón - beleértve téged és engem is - szüksége van Jézusra.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez

  • Általában hogyan kezeled, ha igazságtalanul bánnak veled?
  • Mit gondolsz, miért ragaszkodnak az emberek ahhoz, hogy alapvetően mindannyian jók vagyunk?
  • Hogyan segít ez az áhítat megválaszolni a kérdést: „Miért engedi meg Isten, hogy a jó emberekkel rossz dolgok történjenek?”

Mától követed-e Jézust?

Isten jóságát Fián, Jézus Krisztuson keresztül bizonyította be. A Biblia azt mondja: „Mert úgy szerette Isten a világot, hogy egyszülött Fiát adta, hogy aki hisz őbenne, el ne vesszen, hanem örök élete legyen. Mert az Isten nem azért küldte el a Fiút a világba, hogy elítélje a világot, hanem, hogy üdvözüljön a világ általa. Aki hisz őbenne, az nem jut ítéletre, aki pedig nem hisz, már ítélet alatt van, mert nem hitt az Isten egyszülött Fiának nevében.” (Jn 3,16-18)

Készen állsz arra, hogy bízz Istenben, hogy beteljesíti az örök életre vonatkozó ígéretét? Ha igen, kezdd azzal, hogy ezt az egyszerű imát imádkozod:

Drága Istenem!

Hiszem, hogy Jézus Krisztus a te Fiad. Megvallom, hogy vétkeztem, és bocsánatodat kérem. Hiszem, hogy Jézus meghalt, hogy elvegye bűneimet, és hogy feltámasztottad őt az életre. Szeretnék Jézusban, mint Megváltómban bízni, és a mai naptól kezdve őt követni, mint Urat. Vezesd életemet, és segíts, hogy a te akaratodat cselekedjem. Jézus nevében imádkozom. Ámen.

*(Daily Hope by Rick Warren, 2024.07.01.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása