Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Engedd el, és tudd, hogy Isten irányít!

2024. augusztus 12. 03:00 - Krisztina Ivanyina

„Engedd el az aggodalmaidat! Akkor megtudod, hogy én vagyok az Isten. Én uralkodom a nemzeteken. Én uralkodom a földön." (Zsolt 46,10 GW fordítás)

Engedd magadat szeretni!" - Ima Isten felemelő szeretetéről – 777

Minden nap el kell döntened, hogy ki irányítja az életedet: te vagy Isten.

Ez a döntés egy harc. Vannak dolgok az életedben, amiket irányítani szeretnél. Saját szabályokat akarsz alkotni. De a stressz akkor kezd enyhülni, amikor hagyjuk, hogy Isten Isten legyen. Azzal kezdődik, hogy „Istenem, csak te irányíthatod azokat a dolgokat, amelyek nem irányíthatóak az életemben.” A 46. Zsoltár 10. verse ezt mondja: „Engedd el aggodalmaidat! Akkor megtudod, hogy én vagyok az Isten. Én uralkodom a nemzeteken. Én uralkodom a földön” (GW fordítás). 

Nem tudom, mivel fogsz szembenézni ezen a héten. Te sem tudod. De azt elmondhatom, mit akar Isten: engedd el az irányítást, és tudd, hogy Isten irányít. Engedd el, és bízd rá! Ez az első lépés a békességedhez.

Amikor ellenőrizhetetlen helyzetekkel nézünk szembe, hajlamosak vagyunk a két véglet egyikébe esni. Egyesek minél jobban elveszítik az irányítást, annál inkább próbálják irányítani a helyzetet. Vannak, akik pont az ellenkezőjét teszik: egyszerűen feladják! Önsajnálatba esnek. 

Mindkét, a stresszre adott reakció butaság. Nem működnek. Ahelyett, hogy áldozat lennél, vagy túlságosan irányítóvá válnál, át kell adnod az irányítást Istennek.

Az első számú ok, amiért stresszben vagy, az az, hogy konfliktusban vagy Istennel. Olyan dolgokat próbálsz irányítani, amelyeket csak Isten irányíthat. Minél többet csinálod, annál inkább próbálsz Istent játszani, és ez szembeállít Istennel. Nemcsak elveszíted ezt a harcot, de bele is fáradsz ebbe a konfliktusba.

Emberek milliói imádkozzák a Békesség Imáját,(„Uram, adj türelmet, hogy elfogadjam, amin nem tudok változtatni, adj bátorságot, hogy megváltoztassam, amit lehet, és adj bölcsességet, hogy a kettő között különbséget tudjak tenni!”) amely az Úr imáján alapul, de a legtöbben soha nem olvasták el az ima utolsó részét: „Megélni a napot, élvezni egy pillanatot; elfogadni, hogy a nehézségek vezetnek a békéhez; Jézushoz hasonlóan elfogadni ezt a bűnös világot olyannak, amilyen, nem úgy, ahogyan én szeretném; abban bízva, hogy mindent helyre fog hozni, ha átadom magam az akaratának, hogy boldog lehessek ebben az életben, és még boldogabb vele együtt a következőben. Ámen."

Ez az igazi erő! Erő van abban, amikor átadod Istennek azokat a dolgokat, amelyekben megpróbáltad átvenni az irányítást tőle.

Segítő kérdések beszélgetéshez, elmélkedéshez:

  • Mit jelent a gyakorlatban egyszerre csak egy napot megélni?
  • Gondolj azokra a dolgokra az életedben, amelyeket irányítani próbáltál. Hogyan hatott ez rád?
  • Mi az eredménye – fizikai, érzelmi és lelki –, ha átadod Istennek azokat a dolgokat, amelyeket irányítani szeretnél?

*(Daily Hope by Rick Warren 2024.08.05)

(A bibliai idézetek hivatkozási helyeit követő jelölések a szerző által választott angol bibliafordításra vonatkoznak. Ezekről a https://napiremeny.blog.hu oldal jobb oldali sávjában a „Rövidítések – Angol nyelvű bibliafordítások jelölései” pont alatt további információk találhatók.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása