Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Az embereknek tetszeni akarás: bálványimádás

2024. augusztus 15. 03:00 - Antal Péter Dávid

breathtaking-view-lake-high-carpathian-mountains.png„Nem az emberek tetszését próbálom elnyerni, hanem Istenét. Ha az embereknek akarnék tetszeni, nem lennék Krisztus szolgája.” Galata 1,10 (NLT fordítás)

Az életben csak egy személynek kell a kedvében járnunk: a Teremtőnek. Csak az Úr kedvében kell járnod, aki alkotott téged, és akinek célja van az életeddel.

Ez nagyon leegyszerűsíti az életet!

Jézus azt mondta: „Nem magamnak akarok megfelelni, hanem annak, aki küldött engem” (János 5,30, NCV fordítás). Valójában azt mondja: „Egy fős közönségnek élek.”

Tudtad, hogy az embereknek való tetszeni akarás a bálványimádás egyik formája? A Tízparancsolat első rendelkezése ezt mondja: „Ne legyen más istened előttem.” (2Mózes 20,3)

Bármi, amit Isten elé teszel, istenné válik. Tehát egy motorcsónak is lehet egyfajta istenné. A karrier is istenné válhat. Egy barátnő is lehet az istened. A golf is egy isten lehet. Bármi, ami az első számú az életedben, ami nem Isten, az isteneddé válik.

A második parancsolat: „Ne csinálj magadnak bálványt” (2Móz 20,4 NLT fordítás). Bármi, ami Isten helyébe lép az életedben, bálvány. A siker is bálvány lehet. A pénz is bálvány lehet. A szex is lehet bálvány. Egy kapcsolat is bálvánnyá válhat. Ha a kapcsolat a házastársaddal, a főnököddel vagy a barátoddal fontosabb, mint Isten, az egy bálvány.

Az embereknek tetszeni akarók megengedik, hogy mások véleménye kerüljön az első helyre az életükben. Ezek a vélemények istenné válnak, ha fontosabbak lesznek, mint Isten véleménye. Nem akarod elmondani az embereknek, hogy keresztény vagy, mert lehet, hogy emiatt kevesebbre tartanak. Nem akarod, hogy tudják, hogy gyülekezetbe jársz, mert lehet, hogy akkor nem kedvelnek majd téged. Ezen a ponton van egy másik isten az életedben. Az embereknek való tetszést bálvánnyá tetted.

Pál a Galata levél 1. fejezetének 10. versében ezt mondja: „Nem az emberek tetszését akarom elnyerni, hanem Istenét. Ha az embereknek akarnék tetszeni, nem lennék Krisztus szolgája” (NLT fordítás).

Szinte mindenki szeretné, ha kedvelnék. Csábító, ha mások kedvében akarunk járni. De ne tedd ezt Isten tetszésének rovására. Krisztus szolgájaként egy hallgatóságod van. Csak Istennek kell tetszeni.

Segítő kérdések beszélgetéshez, elmélkedéshez:

  • Mikor tetted bálvánnyá az embereknek való megfelelést az életedben? Milyen eredmények születtek?
  • Mikor éltél azért, hogy egyedül Isten kedvében járj? Milyen gyakorlati eredményeket értél el ezzel az életedben?
  • Milyen dolgokat teszel most azért, hogy az emberek kedvében járj? Mit teszel azért, hogy Isten kedvében járj? Min kellene változtatnod, hogy csak az egy fős közönségnek éljél?

 

Akarod már ma követni Jézust?

Isten bizonyította jóságát Fia, Jézus Krisztus által. A Biblia azt mondja: „Mert úgy szerette Isten a világot, hogy egyszülött Fiát adta, hogy mindenki, aki hisz benne, el ne vesszen, hanem örök élete legyen” (János 3,16 CSB fordítás).

Készen állsz megbízni Istenben, hogy beteljesíti az örök életre vonatkozó ígéretét Jézuson keresztül? Ha igen, kezdd ezzel az egyszerű imával: „Kedves Istenem, bevallom, a magam módján éltem az életem, és vétkeztem ellened. A bocsánatodat kérem. Hiszem, hogy Jézus Krisztus a te Fiad, hogy meghalt, hogy elvegye a bűneimet, és hogy te feltámasztottad őt. Bízni akarok Jézusban, mint Megváltómban, és a mai naptól fogva követni akarom őt. Irányítsd az életemet, és segíts teljesíteni akaratodat. Jézus nevében imádkozom. Ámen."

Ha most imádkoztál azért, hogy elfogadd Jézust, kérlek, írj nekem egy e-mailt angolul a  Rick@PastorRick.com címre, és tudasd velem. Szeretnék küldeni neked néhány ingyenes anyagot, hogy segítsek elindulni a Jézussal való utadon.

*(Daily Hope by Rick Warren, 2024.08.08.)

(A bibliai idézetek hivatkozási helyeit követő jelölések a szerző által választott angol bibliafordításra vonatkoznak. Ezekről a https://napiremeny.blog.hu oldal jobb oldali sávjában a „Rövidítések – Angol nyelvű bibliafordítások jelölései” pont alatt további információk találhatók.)

 

 

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása