Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

A változás néha csak fokozatosan következik be

2024. február 29. 03:00 - csmsdvd

 „Az Úr, aki Lélek, egyre inkább magához hasonlatossá tesz minket, ahogyan az ő dicsőséges képmására változunk” (2Kor 3,18 NLT fordítás).

Az életedben a saját akaraterődnél sokkal több erőre van szükséged. Isten erejére van szükséged!

A Lélek gyümölcsei azok a tulajdonságok, amiket Istentől akkor kapsz, amikor a Szentlélek már benned él: "szeretet, öröm, békesség, türelem, szívesség, jóság, hűség, szelídség és önmegtartóztatás." (Gal 5,22-23)

Hogyan terem Isten gyümölcsöt az életedben? Nem akaraterővel. Mondogathatod: "Türelmesebb ember leszek!" De ez nem jelenti azt, hogy működni is fog!

A Szentlélek növeszti meg ezt benned. Próbálgathatod azt mondani: "Türelmesebb leszek!” vagy „Szeretetteljesebb leszek!", de ez olyan, mintha egy eukaliptuszfára narancsot kötnél, és azt mondanád ez a narancsfa. Nem így működik. A Lélek gyümölcse csak belülről jöhet, Isten Lelke által, aki benned él.

Hogyan működik a Szentlélek az életedben? A válasz az, hogy fokozatosan: "Az Úr, aki Lélek, egyre inkább magához hasonlatossá tesz minket, ahogyan az ő dicsőséges képmására változunk" (2Kor 3,18 NLT fordítás).

Amikor Isten gombát akar növeszteni, az hat órát vesz igénybe. Amikor Isten tölgyfát növeszt, az 60 évbe alatt történik meg. A kérdés a következő: te milyen életet szeretnél, olyat, mint egy gomba, vagy mint egy tölgyfa?

A fájdalmaidat, szokásaidat, és az elakadásaidat sem egyik napról a másikra gyűjtögetted össze. Azok a dolgok, amiken leginkább változtatni szeretnénk, általában évek alatt alakultak ki bennünk. Egyszer valaki odajött hozzám, és azt mondta: "Rick pásztor, szeretném, ha megoldaná a házassági problémámat!". Azt kérdeztem: "Mióta vagy házas?" Tizenöt éve. "Mióta van ez a probléma?" Tíz éve. És öt másodperc alatt akarsz megoldást? Ez nem így megy! Ezt a hagymát rétegről rétegre kell meghámoznod.

A Szentlélek azért dolgozik bennünk, hogy fokozatosan egyre inkább hozzá hasonlatossá tegyen bennünket. A jellemünk a szokásaink összessége. A mi felelősségünk az, hogy olyan új szokásokat alakítsunk ki, amik az ő munkáját tükrözi bennünk.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez

  • Milyen új szokásokat szeretnél kialakítani azért, hogy a Szentlélek folyamatosan munkálkodhasson életedben és, hogy ez egyre inkább Krisztushoz hasonlóvá tegyen?
  • Mit gondolsz, miért fontosak a kis lépések, amik a fejlődés és a változás felé vezetnek, legalább annyira mint a nagyok?
  • Hogyan segíthet egy kiscsoport vagy néhány közeli barát abban, hogy a helyes úton maradj, miközben változtatsz életeden?

Követni akarod Jézust?

Isten a jóságát Fián, Jézus Krisztuson keresztül bizonyította be. A Biblia azt mondja: "Mert úgy szerette Isten a világot, hogy egyszülött Fiát adta, hogy aki hisz őbenne, el ne vesszen, hanem örök élete legyen. Mert az Isten nem azért küldte el a Fiút a világba, hogy elítélje a világot, hanem, hogy üdvözüljön a világ általa. Aki hisz őbenne, az nem jut ítéletre, aki pedig nem hisz, már ítélet alatt van, mert nem hitt az Isten egyszülött Fiának nevében." (János 3:16-18).

Készen állsz arra, hogy bízz Istenben, aki beteljesíti az örök életre vonatkozó ígéretét? Ha igen, kezdd azzal, hogy elmondod ezt az egyszerű imát:

Drága Istenem!
Hiszem, hogy Jézus Krisztus a te Fiad. Megvallom, hogy vétkeztem ellened, és megbocsátásodat kérem. Hiszem, hogy Jézus azért halt meg, hogy elvegye bűneimet, és Te feltámasztottad őt az életre. Úgy akarok bízni Jézusban mint a Megváltómban, és a mai naptól kezdve Őt akarom követni, mint Uramat. Vezesd életemet, és segíts, hogy a Te akaratodat cselekedjem. Jézus nevében imádkozom. Ámen."

*(Daily Hope by Rick Warren, 2024.02.22.)

Ha az imént elmondott imán keresztül, most fogadtad be a szívedbe Jézust, kérlek, hogy írj nekem a Rick@PastorRick.com címre. Szeretnék neked néhány ingyenes anyagot küldeni, amelyek segítenek elindulni Jézussal az utadon!

(A bibliai idézetek hivatkozási helyeit követő jelölések a szerző által választott angol bibliafordításra vonatkoznak. Ezekről a https://napiremeny.blog.hu oldal jobb oldali sávjában a „Rövidítések – Angol nyelvű bibliafordítások jelölései” pont alatt további információk találhatók.)

Szólj hozzá!

Itt az ideje, hogy változtass gondolkodásodon

2024. február 28. 03:00 - csmsdvd

you_have_to_change_your_mind_photo.jpg

Ugyanolyan hozzáállással kell rendelkezned, mint amilyen Krisztus Jézusnak volt" (Fil 2,5 NLT fordítás).

Életed megváltoztatása új gondolkodásmódot igényel. A küzdelem, amit hibázásaid megszüntetéséért folytatsz, mindig mentális harc. Az elmédből indul ki, és az elmédben nyered meg, vagy veszíted el.

Pál apostolnak az Efezusiakhoz írt levelében a 4. fejezet 23. verse szerint: „Újuljatok meg elmétekben és lelketekben”.

Addig nem fogsz megváltozni, amíg a gondolataid és a hozzáállásod nem változik meg. Ezért fontos a napi elcsendesedés. Az az idő, amit tudatosan Isten Igéjének tanulmányozásával és a vele való - imádságon keresztül történő - beszélgetéssel töltesz lelki megújulást hoz.

Még a Szentlélek erejével együtt is, lelki fegyelemre van szükségünk ahhoz, hogy legyen erőnk változtatást végrehajtani. Meg kell ismerned Istent, hogy megtudd, mit vár és mit kíván tőled.

Tudod, mi a teológiai kifejezés arra, hogy megváltoztatod a gondolataidat? Ez a megtérés. Megtérni azt jelenti, hogy megváltoztatod a gondolkodásmódodat.

A "megtérés" görög szava: metanoia. A metanoia azt jelenti, hogy megváltozik ahogyan vélekedsz: a haláltól az élethez, a bűntől a megbocsátáshoz, a bűntudatból a lelki békébe, a pokoltól a menny felé fordulsz. „Az én saját utam”-ról Isten útjára térsz. Életedben a legpozitívabb változás az lesz, amikor megbánod bűneidet, és a megbánástól eljutsz a megbocsátásig és a lelki békéig.

A hibázásaidról is meg kell tanulnod új módon gondolkodni. A hiányosságaid gyakran erősségek, amiket nem használsz megfelelően. Ilyen az újfajta gondolkozás! Valószínűleg soha nem gondoltál erre, de ez a megbánás. Ez a gondolkodásmód megváltoztatás. A hibázásaid gyakran Istentől kapott erősségek, amiket rosszul használsz.

Meg kell változtatnod a gondolkodásmódodat, hogy a legtöbbet hozhasd ki az erősségeidből. Ehhez "Ugyanolyan hozzáállással kell rendelkezned, mint amilyen Krisztus Jézusnak volt!" (Filippi 2,5 NLT fordítás).

Isten azt akarja, hogy megtanulj úgy gondolkodni, mint Jézus. Hogyan tudod ezt megtenni? Ismétlem, ez egy döntés. Döntened kell Jézus mellett, és azt kérdezned: "Istenem, Jézus hogyan gondolkodna erről?". Minél inkább megtöltöd elmédet Isten Igéjével, annál könnyebben tudsz erre a kérdésre válaszolni.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez

  • Hogyan nehezítik vagy segítik a hibázásaid megváltoztatását azok a dolgok, amelyekkel gondolatban foglalkozol?
  • Milyen változtatásokat fogsz ma megtenni időbeosztásodban, kapcsolataidban vagy hozzáállásodban, amelyek hatással lesznek elméd lelki megújulásodra?
  • Mit gondolsz, miért nem akarjuk megtudni, hogy Jézus mit tett volna egy adott helyzetben?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2024.02.21.)

(A bibliai idézetek hivatkozási helyeit követő jelölések a szerző által választott angol bibliafordításra vonatkoznak. Ezekről a https://napiremeny.blog.hu oldal jobb oldali sávjában a „Rövidítések – Angol nyelvű bibliafordítások jelölései” pont alatt további információk találhatók.)

Szólj hozzá!