Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

A halogatásnak ára van

2010. augusztus 26. 00:01 - dlkyra

 

A lusta útja olyan, mint a tövises sövény... Péld. 15:19
 
Amikor valamit halogatsz, akkor két gondolat futhat át az agyadon. Az egyik, hogy„egyszerűbb elkerülni, mint szembesülni az adott dologgal” - ami nem helyes. A másik pedig, hogy „egyszerűbb lesz ezzel holnap (vagy később) foglalkozni”- ami szintén nem helyes
A Biblia arról ír, hogy a halogatásnak ára van.
 
A halogatás problémákat okoz – A mai igevers egyik angol fordítása úgy fogalmaz, „Hogyha lusta vagy, mindenhol nehézségekbe ütközöl.”
Egy időben gyakran kifogyott az autómból a benzin. Láttam, hogy a benzintartály mutatója egyre lejjebb megy, de mindig a következőt mondtam magamban: „Most nem alkalmas, hogy elmenjek tankolni. Majd később elintézem.” És mindig megjártam. Mindig rosszabb helyzetbe kerültem annál, mintha megálltam volna és rászántam volna az időt, hogy tankoljak.
Hány olyan otthoni tennivalód van, amit mindig csak későbbre tolsz? Tudod, ezeknek a száma, egyre csak növekedni fog. Lehet, hogy egyik nap valami olyasmire érsz haza, hogy beszakadt a tető! Csak mert hagytad, hogy tovább rongálódjon. A halogatás miatt a meglévő problémádból vészhelyzet kerekedik. Minél később látsz hozzá, annál nehezebb lesz elkezdeni.
 
A halogatás miatt lehetőségektől eshetsz el - "Nem szánt ősszel a rest, de ha majd aratni akar, nem lesz mit." (Péld. 20:4) Amikor egy jó lehetőség kopogtat, nyiss neki ajtót! Használd ki, amíg ott van. Ha nem teszed, elveszíted.
 
A halogatás megbánthat másokat – A lustaság megakadályozhatja, hogy ki tudd fejezni a szeretetedet. A szeretet elkötelezettséget, energiát és munkát igényel. Sokan egyszerűen csak nem akarnak tenni ezért: egyszerűbb a lustaság. Sok házasság felbomlásának oka a lustaságban gyökerezik. Mindkét fél tudja, hogy mi kellene ahhoz, hogy a házasságuk működjön, de -az egyik fél, de lehet, hogy mindkettő-, nem akar erőfeszítéseket tenni a házasság megmentése érdekében.
A halogatás a gyereknevelésben is gondot okozhat. Lusta szülőknek problémás gyermekei vannak.  Milyen sokszor van úgy, hogy tudod, a gyerekeidre ráférne a fegyelmezés, de mivel fáradt vagy, nem teszel semmit. Megkéred őket, hogy valamit csináljanak meg, vagy takarítsanak fel, de ők egyszerűen csak ellenállnak. Ahelyett, hogy ebből ügyet csinálnál, csak ennyit mondasz: „Hagyjuk a csodába. Majd én magam megcsinálom.” Egyszerűbb feladni, mint nekiállni fegyelmezni.
Gondold végig imádságban, vajon mibe kerül a halogatásod!
 
Daily Hope by Rick Warren, 2010. augusztus 19.
Szólj hozzá!
Címkék: halogatás

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása