Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Nyisd ki a szemed

2013. június 23. 03:00 - Lilla:)

"Nyisd föl szememet, hogy megláthassam, milyen csodálatos a te törvényed." (Zsoltárok 119:18.)

supernova-explosion-500x300.jpg

Isten Igéjének tanulmányozása megváltoztatja az életed, ha átülteted a gyakorlatba, amit tanulsz. Ez azonban  azzal indul, hogy akarod-e tanulmányozni az Ő Szavát.

A Biblia mondja: "Nyisd föl szememet, hogy megláthassam, milyen csodálatos a te törvényed." (Zsoltárok 119:18.)

Olyan sok minden van, amit Isten meg akar mutatni nekünk, de akarnunk kell belelátni az ö Szavába nyitott szemmel.

Tehát, hogyan tanulmányozhatjuk Isten Igéjét? A hatékony bibliatanulmányozásnak - mindegy, hogy milyen módszert használsz - öt része van. Ma megnézünk kettőt és hármat holnap.

1. A megfelelő kérdést tedd fel! Megtanulni a Bibliát tanulmányozni ugyanaz, mint megtanulni a jó kérdést feltenni a szövegből. Nincs behatárolva, hogy hány kérdést tehetsz fel a Bibliából, mert nincs behatárolva a Biblia bölcsessége és éles látása sem. Minél mélyebbre ásol, annál több aranyat találsz. Ha kérdéseket teszel fel az olvasott szövegből, az segít túllátni a szövegen. Minden alkalommal, amikor Isten Igéjét tanulmányozod, újabb igazságokra bukkansz majd.

2. Írd le az észrevételeidet! Sose tanulmányozz Bibliát toll és papír nélkül (vagy billentyűzet, ha azt jobban szereted). Amikor megtalálod a választ egy kérdésedre, írd le mit tanultál! Olvashatod a Bibliát anélkül, hogy bármit is leírnál, de nem tanulmányozhatod.

Dawson Trotman, aki a "Navigátor szolgálat" alapítója, mindig azt mondta: "A gondolatok kibontakoznak, amikor átjutnak a szájon és az ujjakon." Vagyis ha nem mondod ki és nem írod le, akkor nem is igazán gondoltad át. Még ha semmit sem látsz a versekben, akkor is írd le, hogy nem láttál semmit bennük! Maga az írás cselekvése is új gondolatokat nyit meg.

 

Beszéljünk róla:

  • Vedd fontolóra a helyet, ahol minden nap Bibliát tanulmányozol! Mennyire segíti vagy gátolja a figyelmed?
  • Mit gondolsz, mi a különbség a "jó" és "rossz" kérdések feltevése között a Bibliával kapcsolatban? Attól félsz, hogy "rossz" kérdést teszel fel?

(Daily Hope by Rick Warren, 2013. 06. 16.)

Szólj hozzá!

Egy új látásmódért próbáld ki ezt a módszert!

2013. június 22. 03:00 - rorsy

"Engedd, hogy Krisztus üzenete minden gazdagságával az életedben lakozzon." (Kol 3,16a)

A Biblia olymódú tanulmányozásához, hogy az megváltoztassa az életedet, nincs szükség egy halom drága eszközre. Nincs szükséged kommentárokra, sem bibliatanulmányozó szoftverre. Ha egy lakatlan szigeten ragadnál és csak egy Biblia lenne nálad, akkor is egyszerűen használhatnád azt a módszert, amelyről ebben az áhitatban tanulunk.

Tegnap arról írtam, hogy mennyire fontos számodra, hogy Isten Igéjén meditálj. Isten azt mondja, hogy ha elmélkedünk az Ő Igéjén, sikeresek leszünk. Itt egy módszer, amelyet használhatsz az Isten Igéjén való meditációdhoz úgy, hogy azzal örömet szerzel Istennek.

A "hangsúlyozó" módszerrel egyszerűen tanulmányozhatod a Szentírást és segít a lelki táplálék kinyerésében. Egy verssel kezd el, amit olvass el újra és újra. Minden egyes alkalommal, amikor elolvasod a verset, egy másik szót hangsúlyozz. Ez a legegyszerűbb módja annak, hogy elkezd a Szentírás kódjait feltörni. Ezt a módszert akkor is használhatod, ha először veszel Bibliát a kezedbe. Ez egy egyszerű, de elképesztően hatásos módszer. Minden alkalommal, amikor egy másik szót hangsúlyozol, egy új perspektíva nyílik meg előtted.

Vegyük például a Kolossé 3,16-ot:

"Engedd, hogy Krisztus üzenete minden gazdagságával az életedben lakozzon."

Első alkalommal olvasva a verset figyelj erre a szóra: "engedd". Engedd Krisztus szavát, hogy tartósan benned lakozzon. Mit jelent az, hogy megengedni? Azt, hogy "engedélyt adni". Kinyitom az ajtót, ez az én döntésem. Kell, hogy azt válasszam, hogy engedem Isten Igéjét gazdagon lakozni bennem.

Aztán olvasd el újra a verset, és ízlelgesd az "üzenet" szót. Engedd Krisztus Igéjét, hogy benned lakozzon gazdagon. Ez azt jelenti, hogy szükségem van arra, hogy Isten Igéje az elmémben legyen.

Aztán hangsúlyozd magadnak a harmadik szót: "Krisztus". Ne engedj beleszólást mindenféle gurunak, filozófusnak, vagy talk shownak az életedbe. Maradj meg Krisztus Igéjében! Nem akarom, hogy a világ szava gyökerezzen meg bennem, mégis ezt engedem, ha TV nézéssel töltöm az időmet, Isten Igéjének tanulmányozása helyett.

Aztán figyelj a következő kifejezésre: "lakni, lakozni". "Engedd, hogy Krisztus Igéje lakozzon az életedben." A lakozni szó azt jelenti, hogy hosszabb ideig egy helyen tartózkodni. Vagyis ne rohanj át Isten Igéjén azért, hogy tudj haladni a napod további részében. Az, hogy megengeded, hogy Krisztus Igéje benned lakozzon, azzal jár, hogy megengeded, hogy éljen is benned.

Majd állj meg ennél a rövid kis ragnál, hogy: "-ben, tebenned". Olyan jó, hogy Krisztus Igéje körülvehet minket. Isten Igéjét felírhatod egy emléktáblára vagy a lökhárítóra, de ez nem fogja megváltoztatni az életed addig, amíg nem engeded azt be.

Most koncentrálj arra a szóra, hogy "te". Isten Igéje nem csak a lelkészednek, a professzorodnak, vagy a vasárnapi iskolai tanítódnak való, hanem neked is. A Szentírás útmutató minden egyes hívő ember számára.

Végül gondolkodj a "gazdagon" szón. Mit jelent ez? Ez a szegénység ellentéte. Más szóval a gazdagon jelentheti, hogy alaposan, tékozlóan. Isten nem akarja, hogy az Ő Igéje csak pótszer legyen az életedben. Csodát akar alkotni benned!

Látod, milyen nagyszerű kincseket fedeztünk fel ebben az Igében csak azzal, hogy egyszerre csak egy szóra koncentráltunk? Nincs szükséged egyetemi fokozatra, hatalmas könyvtárra vagy szuper eszközökre. Te is meg tudod ezt csinálni!


Beszéljünk róla:

  • Hogyan fogod Isten Igéjét beköltöztetni az életedbe a hétköznapjaid során?
  • Az életed válaszol Isten Igéjének gazdagságára és kegyelmére? Az emberekkel való kapcsolatodat miben változtatná meg, ha Isten Igéje hatna az életedre?

Daily Hope by Rick Warren, 2013.06.15.

Szólj hozzá!

A bibliai elmélkedés és az emésztés

2013. június 21. 03:00 - Mike Zsuzsi

"El ne távozzék e törvény könyve a szádtól, hanem gondolkodjál arról éjjel és nappal, hogy vigyázz, és mindent úgy cselekedj, ahogy abban meg van írva, mert akkor leszel eredményes az utaidon, és akkor boldogulsz." Józsué 1:8

Emlékszem, hogy nagyszerű prédikációkat, mély bibliai tanításokat hallottam és közben azon gondolkodtam, hogy a tanító hogyan találta meg ezeket az igazságokat Isten Igéjében. Azért írtam meg 35 évvel ezelőtt az első könyvemet, hogy segítsem a hozzám hasonló embereket. Rick Warren: Bibliatanulmányozási módszerek című könyvében 12-féle módról olvashatunk, mint például fejezet összegző módszer, tematikus módszer, vagy a versről-versre módszer.

A szerző kedvence az áhitatos bibliatanulmányozás. Ha szeretnéd egy szóban összefoglalni az áhitatos módszert, talán így lehetne: "meditálás". Sokak számára a meditálás szó egy rossz szó, mert a keleti vagy a New Age vallásra asszociálnak. A keresztyének amikor a meditálásra gondolnak, egy olyan ember jelenik meg előttük, akik összehajtják magukat, mint a sósperecek és nézegetik a hasuk bubját. Ez talán a keleti vagy a buddhista meditáció, de nem a keresztyén. A Biblia 29-szer használja a "meditál" szót a New International Version angol fordításában és a hívők áhitatot tartó életére használja. Isten azt akarja, hogy meditáljunk, elmélkedjünk.

Megígéri, hogy ha a Szentíráson elmélkedünk, meg fog áldani bennünket. Józsué 1:8 ezt mondja: "El ne távozzék e törvény könyve a szádtól, hanem gondolkodjál arról éjjel és nappal, hogy vigyázz, és mindent úgy cselekedjél, ahogy abban meg van írva, mert akkor leszel eredményes az utaidon, és akkor boldogulsz." 

Tehát Isten szerint meditálnod kell az Ő szaván, ha sikeres akarsz lenni.

Hogyan tegyük ezt? Vegyél a kezedbe egy szótárt és keresd meg a "meditáció" szinonímáját. Valószínüleg itt fogod találni a "kérődzés" szót is. Lehet nem ismered ezt a szót, hacsak nem egy farmer vagy. A kérődzés az, amit a tehén csinál, amikor megrágja a táplálékát. Újra és újra átforgatja a szájában. 

Ehhez hasonlóan elmélkedünk a Szentíráson. A tehenek lelegelik a füvet, megrágják és nagyon gyorsan a gyomrukba küldik. Ott fekszik a gyomorban a táplálék és felszívódik mindenféle sav és kémiai anyag. Aztán egy idő után a tehén visszaböfögi egy új és megújult ízzel, rágódik a fűvőn és új füvet legel, majd az egész folyamat kezdődik elölről. Számtalanszor megismétlik ezt. Minden gramm táplálékot a fűből nyernek. Ehhez hasonló a bibliai meditáció is; az emésztés gondolatából származik. Isten is azt szeretné, ha minden gramm lelki táplálékot az Igéből vennénk. Szeretné, ha rágódnánk azon, emésztenék, és utána még egy kicsit rágódnánk rajta.

Beszéljünk róla:

  • Megvan a helyed, az időd, vagy maga a folyamat, ahogy Istennel időt töltesz? A meditálás hogyan fokozhatja a csendes idődet Istennel?
  • Mit jelent számodra az, hogy eredményes vagy és boldogulsz? Szerinted Isten mit ért a siker alatt?

Daily Hope by Rick Warren, 2013. 06. 14.

Szólj hozzá!

Isten Szava radikális változást okoz

2013. június 20. 03:00 - magyarosijulia

„A teljes Írás Istentől ihletett, és hasznos hogy az igazságra tanítson és ráébresszen az életünkben levő rosszra. Kijavít, amikor hibázunk és megtanít a jóra. Isten felhasználja a népe felkészítésére és felszerelésére, hogy jó cselekedeteink legyenek.” (2Tim 3,16-17 NLT)

Bible-Reading-Plan.jpg

Egyszer megkérdezték tőlem, hogy melyik a legjobb bibliafordítás. A válaszom: az ha lefordítod a saját életedre! Erről szól a bibliatanulmányozás. Ha nem fordítod le Isten Igéjét a saját életedre, akkor nem úgy tanulmányozod a Bibliát, ahogy azt Isten szánta.

Isten azért adta nekünk a Bibliát, hogy átformáljon, nem csak hogy informáljon! Nagyobb szívet, és nem nagyobb fejet kellene eredményezzen. Jakab levelében arra tanít, hogy „Legyetek az igének cselekvői, ne csupán hallgatói, hogy be ne csapjátok magatokat.” (Jakab 1,22)

Vagyis Isten azt szeretné, hogy a hitünk cselekedetekké váljon.

A 2Tim 3,16-17-ben még érthetőbben mondja el Isten a célját a Bibliával: „A teljes Írás Istentől ihletett, és hasznos hogy az igazságra tanítson és ráébresszen az életünkben levő rosszra. Kijavít, amikor hibázunk és megtanít a jóra. Isten felhasználja a népe felkészítésére és felszerelésére, hogy jó cselekedeteink legyenek.” (2Tim 3,16-17 NLT)

A Bibliának nem csak az a célja, hogy rávilágítson az életünkben levő rosszra és megmutassa, hogy hogyan kellene éljünk. Isten azért adta az Igéjét, hogy gyökerestől megváltoztassa az életünket.

A Biblia különféleképpen jellemzi magát. Például a Biblia kalapács, kard és szike. Ezek a szerszámok mind gyökeres változást képesek hozni. Isten szándéka a Bibliával, hogy teljesen megváltoztassa az életünket.

Más helyen a Biblia Isten igazságát a tejhez, vízhez, kenyérhez és húshoz hasonlítja. Mi a közös mindezekben? Ha nem eszel rendszeresen ezekből, akkor meghalsz. Soha nem volt Isten terve az, hogy a Biblia nélkül éljünk.

A Biblia életünk legalapvetőbb eleme, mert élet származik belőle. Sőt, a Biblia úgy beszél Jézusról, mint Isten Szaváról. A János 1,14-ben ezt olvassuk: „Az Ige testté lett, közöttünk lakott, és láttuk az ő dicsőségét, mint az Atya egyszülöttjének dicsőségét, telve kegyelemmel és igazsággal.” Isten az élő szót, Jézust adta neked, hogy Ő legyen a hited szerzője és befejezője; és adta az írott szót, a Szentírást, hogy felkészítsen arra, hogy megéld a hitedet.

Beszéljünk róla:

  • A Biblia több egy egyszerű bölcsesség elosztónál vagy információ raktárnál. Szerinted hogyan használja fel Isten a Bibliát, hogy megváltoztassa az életedet?
  • Jézus Isten Szava. Beszélgessünk arról, hogy milyen összefüggésben áll a Bibliával való belső kapcsolat a Jézussal ápolt bensőséges kapcsolattal?

(Daily Hope by Rick Warren, 2013.06.13)

Szólj hozzá!

Az igaz tanítvány megmarad Isten igéjének olvasása mellett

2013. június 19. 03:00 - angie.keyr

"Ha ti megtartjátok az én igémet, valóban tanítványaim vagytok" János 8:31

bible3.jpg

Nagyon fontos lépés, amikor eldöntöd, hogy minden nap olvasod a Bibliát egy rövid ideig, mondjuk néhány hétig. Ez egy nagyon jó kezdés, de nem szabad ennyiben hagyni. Jézus azt mondta "Ha ti megtartjátok az én igémet, valóban tanítványaim vagytok" (János 8:31) A hosszútávú elköteleződés a Jézustól való tanuláshoz és az ő igéjéhez az, ami tanítvánnyá tesz bennünket.

Hogyan maradsz Isten igéjében, és maradsz kapcsolatban Jézussal a Biblián keresztül hosszútávon?

1. Döntsd el, hogy így teszel. Az egész az elhatározással kezdődik. Ne várj egy jobb alkalomra, hogy Isten igéje rendszeresen része legyen az életednek. Határozd el magad ma.

2. Lépj nyíltan. Mondd el másoknak, hogy mire készülsz. Légy számonkérhető. Ha az Istenhez való elköteleződésedet titokban tartod, sokkal könnyebb elbukni.

3. Határozd el magad. Ne hagyd hogy bármi eltérítsen a célodtól. Légy teljesen határozott abban, hogy tartós szokásoddá váljon az igeolvasás, főleg az első hónapokban. Ha elkezdesz egy-egy napot kihagyni, sokkal nehezebb lesz Isten igéjéhez ragaszkodnod.

4. Oszd meg valakivel. Legyen egy lelki társad, aki melletted lesz, hogy támogasson és bátorítson. Ez egy olyan valaki, akivel meg tudod osztani mindazt, amit a csendességed alatt tanultál. Lehet egy tag a házi csoportodból, egy barátod vagy egy családtagod. A Biblia azt mondja: "Jobban boldogul kettő, mint egy: fáradozásuknak szép eredménye van." (Prédikátor 4:9)

Az Isten igéjével való időtöltés egy életre szóló szokás kell hogy legyen, nem pedig egy múló szeszély. Kutatások azt mutatják, hogy 6 hétig kell csinálnod valamit ahhoz, hogy a szokásoddá váljon. Legyen Isten igéje életed része, mostantól az életed végéig.

Beszéljetek róla:

  • Milyen elhatározást hozol ma, hogy Isten igéjének olvasása szokássá váljon az életedben?
  • Kivel fogod megosztani ezt az elhatározást, ki fog "számonkérni"?
  • Gondold végig, hogy mik lesznek azok a dolgok, amik leginkább akadályozni fognak abban, hogy megtartsd ezt a szokásodat. Miken tudsz változtatni az életedben, hogy ezek az akadályok ne kapjanak teret?

(Daily Hope by Rick Warren , 2013.06.12)

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása