Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Használd az ajándékaidat dicsőítésként!

2013. augusztus 18. 03:00 - BélaPéter

"Az lesz az én Atyám dicsősége, hogy sok gyümölcsöt teremtek, és akkor a tanítványaim lesztek." (János 15:8)

Amikor az Istentől kapott ajándékaidat használod, az már dicsőítés. Mi lehet az, ami Istent jókedvre deríti?
Néhányan azt gondolják, hogy Isten kizárólag akkor mosolyog, amikor imádkozol, dicsőítesz vagy imaházba mész. Az igazság az, hogy Isten mosolyog akkor is, amikor használod a tőle kapott ajándékaidat.
Amikor éppen azt teszed, amire Ő elhívott és megformált, Isten azt mondja „Ez nagyszerű! Erre a feladatra hívtam el őt!” Erre Te azt mondod: "Micsoda jó érzés ez nekem!”

Emlékszel mit mondott Erik Liddel a Tűzszekerek című filmben: "Amikor futottam, Isten örömét érzetem”?
Isten egyeseket futásra formált meg. Másokat biciklizésre, gyors autók vezetésére vagy szörfözésre. Ők ezekben ügyesek.
Azt gondolom, hogy amikor Isten végignéz rajtuk, azt mondja: "Ez nagyszerű! Én hoztam létre a hullámokat és én formáltam a szörföst is. Ez igazán nagyszerű!”
Nem kell folyton valamilyen lelki dolgot tenned ahhoz, hogy Istennek dicsőséget szerezz.
A Biblia azt mondja, „Az lesz az én Atyám dicsősége, hogy sok gyümölcsöt teremtek, és akkor a tanítványaim lesztek.” (János 15:8)
Amikor helyesen használod az ajándékaidat, Istennek szerzel dicsőséget vele.
És biztosan nem tudod megörvendeztetni Istent olyan ajándékokkal, amelyekkel nem rendelkezel.
Isten nem várja el tőled, hogy mindenben tehetséges legyél. Ő csak azt várja, hogy használd azt az ajándékodat, amelyet Ő adott neked.
A Bibliában az „öröm” és az „ajándék” szavak ugyanabból a görög szóból származnak. Ez a szó pedig nem más, mint a kegyelem.
Amikor a lelki ajándékaidat használod, ezzel örömet szerzel Istennek és ez örömet okoz neked is. Isten ezt látván így szól: "Lám, azt teszi, amire elhívtam."
A legnagyszerűbb érzés a világon abból fakad, amikor használni tudod az ajándékaidat Isten tervében. Ezek olyan ajándékok, amelyek valóban működnek, Te magad is felismered őket és kedvedet leled bennük.
Ez a legkülönösebb Isten által létrehozott örömmámor. Ha még sohasem érzeted ezt az érzést, őszintén sajnállak. Ebben az esetben arra van szükséged, hogy feltárd a benned lévő lelki ajándékokat, hogy élvezhesd az életedet és dicsőséget szerezz Istennek. Semmihez sem hasonlítható érzés Isten általi szolgálatban lenni, miközben tudod, hogy most pontosan azt teszed, amire Ő elhívott.

Beszéljünk róla:

  • Mit gondolsz Isten mire hívott el téged?
  • Hogyan használod a Te egész lényedet - ajándékaidat, képességeidet és személyiségedet - hogy Isten dicsőítsd?
Szólj hozzá!

Isten mesterműve vagy

2013. augusztus 17. 03:00 - Lilla:)

"Isten mesterművei vagyunk. Újjá teremtett minket Jézus Krisztusban, azokra a jó cselekedetekre, amiket előre eltervezett velünk." (Efézus 2:10.NLT)

Az értékedet az határozza meg, hogy mit mond rólad Isten, nem pedig az, hogy más emberek mit mondanak.

Nagyon sok ember alulértékeli magát. Nem érzik magukat jónak, mindig próbálnak jobbnak tűnni azokban a ruhákban, amiket hordanak; azzal a kocsival, amit vezetnek; és a dolgokkal, amiket mondanak. Azért próbálnak mindig jobbnak tűnni, hogy jobban érezzék magukat, mert nem tudják igazán elfogadni azt, hogy kik is ők - ami pedig lázadás Isten ellen.

Ha Isten azt akarná, hogy valaki más legyél, nem léteznél. Ő azonban téged akart! Azért teremtett téged, hogy magad legyél. A valós önértékelés három tényből fakad:

1. Isten teremtett téged.
2. Jézus meghalt érted.
3. Isten Lelke él benned.

A Biblia mondja: "Isten mesterművei vagyunk. Újjá teremtett minket Jézus Krisztusban, azokra a jó cselekedetekre, amiket előre eltervezett velünk." (Efézus 2:10.NLT) Az Új Szövetség eredetileg görögül íródott. A mestermű görög megfelelője a "poema". Ebből a szóból ered az angol "poem" (vers) szó. Isten azt mondja: "Te vagy az én versem. Te vagy az én mesterművem. Nem akarom, hogy valaki mást utánozz. Ajándékokat helyeztem beléd - szívet, képességeket, személyiséget, és tapasztalatokat - és azt akarom, hogy használd őket." Amiatt van értéked, amit Isten mond rólad és amit tett érted.

Nem csak akart téged, szüksége van rád! A Biblia az 1. Korinthus 12:4-6-ban mondja: "Különbség van a lelki ajándékok között, de ugyanaz a lélek adatott nekik. Különbség van a szolgálatok között, és mégis ugyanazt az Istent szolgáljuk. Különbség van a munkák között, amiket végzünk, de ugyanaz az Isten adta hozzájuk az ajándékokat minden embernek."(GW)

Szükség van rád. Szükség van rád a gyülekezetedben. Szükség van rád a közösségedben. Szükség van rád ebben a világban. Ha nem lenne rád szükség, Isten nem teremtett volna meg téged. Nem azért teremtett, hogy csak ülj és magadba zárkózz. Azért hozott ide, hogy az életeddel hozzájárulj a tervéhez. Mindenkire szüksége van!

Isten családjában nincsenek kisemberek. Minden egyes rész szükséges. Tudod mi a legfontosabb fény a házamban? Nem a nagy csillár az ebédlőben. A picike fény az, amit felkapcsolok minden este, amikor felkelek, hogy kimenjek a fürdőszobába az éjszaka közepén, hogy ne üssem be a lábam.

Minden szerep fontos. Te fontos vagy. Értéked van, mert Isten azt mondta és mert nagy árat fizetett az életedért, amikor elküldte a fiát, Jézust, hogy meghaljon a kereszten érted.

Beszéljetek róla!

  • Mi a te szereped a gyülekezetedben? A közösségedben? A világban? Hogyan töltöd ezt be?
  • Hogyan próbálod javítani az önbecsülésed?


(Daily Hope by Rick Warren, 2013. 08. 10.)

Szólj hozzá!

Előbb az alak, aztán a rendeltetés

2013. augusztus 16. 03:00 - rorsy

"A lelki ajándékokban különbség van, de ugyanattól a Lélektől származnak. A szolgálat módjában is különbségek vannak, de mégis ugyanazt az Urat szolgáljuk. Különféle munkákat végzünk, de ugyanaz az Isten adja az ajándékokat mindenkinek." (1Kor 12,4-6. GW)

sites_web_valence.jpg

Az építészetben minden formának megvan a maga funkciója. Ha elmondod mire akarod használni az épületet, megmondom hogyan építsd fel. De az embereknél, ennek pontosan az ellentéte igaz. A funkciók követik a formákat, adottságokat. Találd ki, hogyan alkotott meg Isten téged és hogyan hálózta be a tested, milyen lelki ajándékokat adott neked, milyen szívet, képességeket, személyiséget és tapasztalatokat kaptál Tőle. Azután már tudni fogod, mit kezdj az életeddel.

Tudtad, hogy Istennek van egy különleges terve az életedre nézve, amíg a földön élsz? Isten nem teremtett embereket a világra, anélkül, hogy életcélt adott volna nekik . Az életed magában foglalja a munkádat és a karrieredet is. A munka Isten tervének egy része az életedben. Ő nem azért alkotott meg téged, hogy csupán helyet foglalj és energiát eméssz fel a világban. Azért helyezett oda, ahol vagy, hogy adj hozzá a környezetedhez valamit, és ez a hozzájárulás a személyiségedből fakad.

Isten soha nem bíz rád munkát, anélkül, hogy ne látna el a hozzá szükséges képességekkel. Ezért vannak a lelki ajándékok. Addig rejtve maradnak benned, amíg el nem döntöd, hogy felfedezed és fejleszted őket.

Sok kutatás kimutatta már, hogy Amerikában a legtöbben rossz munkahelyen dolgoznak, és ez azért van, mert nem arra a munkára lettek teremtve. Sokan gazdasági okokból dolgoznak bizonyos munkahelyeken, nem pedig azért, mert örömmel végeznék a munkájukat, vagy jók lennének abban, amit csinálnak, vagy azért, mert arra lettek volna teremtve.

Ha Te is egy olyan munkahelyen vagy, amelyet nem Isten tervezett el a számodra, akkor hagyj fel vele! Az élet túl rövid ahhoz, hogy elpazaroljuk egy olyan munkára, amely nem fejezi ki azt, amivé Isten alkotott Téged. Isten nem azért teremtett téged a földre, hogy pénzt keress! Ami igazán számít, az, amire Téged Isten teremtett.

A Biblia azt mondja az 1Korinthus 12,4-6-ban "A lelki ajándékokban különbség van, de ugyanattól a Lélektől származnak. A szolgálat módjában is különbségek vannak, de mégis ugyanazt az Urat szolgáljuk. Különféle munkákat végzünk, de ugyanaz az Isten adja az ajándékokat mindenkinek." (GW ford.)

Ha ismered a lelki ajándékaidat, azok megválaszolnak kérdéseket, például: "Mit akart Isten az életemmel? Mit akar Isten, mit tegyek az életemben? Miféle munkát, miféle karriert kellene befussak? Milyen területen kellene szolgálatot vállaljak? Miféle missziót kellene végezzek a világon?" Az ajándékaid megmutatják, merre kellene elindulj. Azok pedig meghatározzák a feladataidat.

Beszéljetek róla:

  • Mit gondolsz, hány százalékát használod ki a kapott személyiségednek a munkádban vagy a karrieredben? És hány százalékát használod a szolgálatodban?
  • Mi számít jobban a karrieredben: kihasználni az adottságaidat vagy pénzt keresni? Milyen változásokra van szükséged ahhoz, hogy válaszodban a kérdéseidre valódi megoldást találj?

Rick Warren, 2013.08.08.

Szólj hozzá!

Ne fossz meg másokat saját magadtól!

2013. augusztus 15. 03:00 - Mike Zsuzsi

"Különböző lelki ajándékok vannak, de ugyanaz a Lélek adja azokat. Különböző szolgálatok vannak, mégis ugyanazt az Urat szolgáljuk velük. Különböző fajta munkákat végzünk, ám ugyanaz az Isten munkál minden ajándékot minden egyes emberben." 1 Kor. 12:4-6, GW fordítás

Amikor tudod, hogy mire lettél teremtve, akkor tudod, hogy mi kellene legyél, elkezdhetsz arra fókuszálni és jobban ki tudod használni az életedet.

Abban a pillanatban, amikor az a bizonyos vonalat átléped lelkileg, akkor azt mondod: "Isten útján fogok járni, nem a sajátomén. Hagyni fogom, hogy irányítsa az életemet. Isten célját akarom követni, nem a saját céljaimat. Azt fogom tenni, amire teremtve lettem."

Abban a pillanatban, amikor átléped a vonalat és Krisztusba veted a hitedet, Isten is ajándékokat ad neked ezen a négy fő területen:

  1. Megbocsátás: A Róma 5:15 ezt mondja: "Ennek az egy embernek, Ádámnak, a bűne sokakra elhozta a halált. De Isten csodálatos kegyelme sokkal nagyobb ennél, a megbocsátás az Ő ajándéka sokak számára egy másik ember, Jézus Krisztus által." (NLT fordítás) Az első dolog, amit Jézus tesz veled, hogy eltörli mindenazt a rosszat, amit valaha is tettél. Meg van bocsátva! Nem ítél el!
  2. Örök élet: Istennek hosszútávú tervei vannak számodra. A Biblia a Róma 6:23-ban ezt mondja: "Mert a bűn zsoldja halál, Isten kegyelmi ajándéka pedig az örök élet Krisztus Jézusban, a mi Urunkban." Sosem fogod kiérdemelni az utadat a Mennyországba és nem is tudsz megdolgozni érte. Az egyetlen út, amelyen bejuthatsz a Mennybe az Isten ingyenes ajándéka, amelyet hit által elfogadsz.
  3. Szentlélek: A Róma 5:5 szerint "Isten nekünk adta a Szentlelket, hogy betöltse a szívünket a szeretetével". Honnan tudod, hogy mikor hagyod Istent benned élni? Amikor megtestesíted a Lélek gyümölcsét: szeretet, öröm, békesség, türelem, kedvesség, jóság, hűség, szívesség és önmegtartóztatás.
  4. Különleges képességek: A Bibliában a különleges képességeket lelki ajándékoknak hívják, amely megkülönbözteti őket az anyagi vagy fizikai ajándékoktól. Ezek olyan képességek, amelyek az Isten által adott munka elvégzéséhez szükségesek. A legtöbb hívő nem is tudja, hogy kapott ilyet, és még ennél is kevesebben tudják, hogy mik ezek. Viszont neked is van ilyen!

A Biblia ezt írja az 1Kor. 12:4-6-ban: "Különböző lelki ajándékok vannak, de ugyanaz a Lélek adja azokat. Különböző szolgálatok vannak, mégis ugyanazt az Urat szolgáljuk velük. Különböző fajta munkákat végzünk, ám ugyanaz az Isten munkál minden ajándékot minden egyes emberben." (GW fordítás)

Mi a lelki ajándék? Istennek terve van az életedre, és a lelki ajándékaid azok az eszközök, amelyeket Ő ad, hogy megtedd amit kér tőled. Isten sosem fog olyan dolog megtételére kérni, amihez nem adott képességet. Ezeket abban a pillanatban kaptad, amikor elfogadtad Krisztust. Nem tudsz válogatni az ajándékaid között és nem is tudod kiérdemelni azokat.

Ezek nem a te saját hasznodra vannak. A lelki ajándékaid mások megsegítését szolgálják. Más embereknek a gyülekezetből pedig más ajándékaik vannak, amelyekkel neked segíthetnek. Amikor a tanítás lelki ajándékát használom, akkor te ettől áldott leszel. Amikor te használod a lelki ajándékodat, akkor a gyülekezeti tagok lesznek áldottak. Ez olyan mint egy puzzle. Ha hiányzik egy puzzle darab, akkor mi az első dolog amit észreveszel? Az az egy hiányzó darab! Ha nem fejleszted és használod a lelki ajándékodat, akkor megfosztasz bennünket.

Beszéljünk róla:

  • Hogyan töltöd be az Isten által neked szánt szerepet a gyülekezetben a lelki ajándékaid használatával?
  • Ha hívő vagy,  megkaptad már ezt a négy ajándékot? Hogyan változott meg az életed ettől?

(Daily Hope by Rick Warren, 2013. 08. 08.)

Szólj hozzá!

Minden élet számít!

2013. augusztus 14. 03:00 - magyarosijulia

„Az Úr nem azokra a dolgokra néz, amelyekre az emberek. Az ember azt nézi, ami a szeme előtt van, de az Úr azt nézi, ami a szívben van.” (1Sám 19,7)

3667136754_bb7fdee234.jpg

Minden élet szent. Az „egyes életek többet érnek, mint mások” felfogás okozta a holokausztot. Hitler gondolkodásmódja ez volt: "egyes emberek fontosabbak mint mások, ezért pusztítsuk el a gyengét, a beteget, az öreget és mindazokat, akikkel nem értünk egyet!” Még ma is látjuk ezt a felfogást várandós fiatal pároknál, akik miután megtudják, hogy babájuknak valószínűleg születési rendellenessége lesz, rögtön számításba veszik az abortuszt.

Ha minden hiányossággal rendelkező magzatot elvetéltek volna, te sem születtél volna meg. Mert neked is vannak hiányosságaid! Mindenki fogyatékos, csak épp nem ismered be. Vannak érzelmi fogyatékosságaid, és olyan félelmeid, amelyekről még a feleségednek sem beszélsz, mert halálra ijesztenek. Érzelmi fogyatékosságod lehet például az a gondolat, hogy nem vagy olyan okos, mint mindenki más. Na és persze fizikai hiányosságaid is vannak. Észrevetted már, hogy nem minden működik a testedben jól? Ezért nem indultál az Olimpián. Mindannyiunknak vannak hiányosságaink és problémáink.

Ki dönti el, hogy a te fogyatékosságaid nem annyira nagyok, hogy megszabaduljanak tőled? Ismersz olyan családot, akiknek hátrányos helyzetű – autista, szellemileg visszamaradott vagy testileg fogyatékos, speciális szükségletű gyerekük van? És kevésbé szeretik azt a gyereket? Nem! Sőt, jobban szeretik! A Biblia azt tanítja, hogy Isten szereti a gyengét, a beteget és a hátrányos helyzetűeket. Szükségünk van arra, hogy az ilyen emberek jelen legyenek az életünkben, hogy megtanuljuk az önzetlenséget.

Mindig meg kell védnünk az élet szentségét. Miért? Mert feltárja Isten céljait és megmutatja az Ő dicsőségét.

Értékes vagy, attól függetlenül, hogy ki vagy és milyen vagy. És ugyanígy értékes minden gyermek is.

A Biblia azt mondja, hogy Isten felelősséget vállal minden genetikai hibánkért. Tudtad ezt? Nem azokról a problémákról van szó, amelyeket mi okoztunk magunknak a túlzott evéssel, dohányzással vagy ivással, hanem azokról a genetikai elégtelenségekről, amelyekről nem tehetünk,  de az énünk része.

A Biblia azt mondja az 1Sám 16,7-ben: „Az Úr nem azokra a dolgokra néz, amelyekre az emberek. Az ember azt nézi, ami a szeme előtt van, de az Úr azt nézi, ami a szívben van.”

Isten felelősséget vállal a hibáinkért, mert Ő nagyobb perspektívából látja az embert, mint mi magunkat. Ő azt is látja, amit te nem. És Ő minden embert szeret, akit megteremtett, mert látja benne azt a lehetőséget, hogy megteszi azokat a nagy dolgokat, amelyeket Ő eltervezett számára.

Isten nem hasonlít téged senki máshoz. Csak a saját képességeidhez és adottságaidhoz fog mérni. Nem az a célom, hogy a világ legjobb lelkésze legyek. Nem is próbálok az lenni. Az a célom, hogy a lehető legjobb lelkész legyek, aki én lehetek, felhasználva az Istentől kapott tehetséget, hátteret, lehetőségeket és ajándékokat. Ezt fogja számon kérni Isten rajtam.

Beszéljünk róla:

  • Te eddig kihez hasonlítottad magad? Milyen tulajdonsága miatt gondolod, hogy az az ember jobb, mint te, vagy Isten jobban szereti őt, mint téged?
  • Elég neked, ha tudod azt, hogy Isten szentnek tartja az életedet? Miért igen, vagy miért nem?

(Daily Hope by Rick Warren, 2013. 08. 07)

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása