Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Szelídség vs. gyengeség?

2014. szeptember 05. 03:00 - rorsy

"Boldogok a szelídek, mert ők öröklik a földet." (Máté 5,5 NIV ford.)

poema_para_pastor.jpg

Ha egészséges és építő döntéseket akarsz hozni, meg kell tanulnod szelídnek lenni. A Máté 5,5 azt mondja: "Boldogok a szelídek, mert ők öröklik a földet." (NIV ford.)

A Szentírás a szelídség sok előnyét tárja fel: a szelídek megelégednek (Zsolt 22,26); Isten vezeti őket (Zsolt 25,9); bölcsekké lesznek (Péld 11,2); megújul az örömük (Ézs 29,19).

És sok másról még nem is szóltam. A probléma ott kezdődik, amikor félreértjük a kifejezést. Igazán talán senki nem tudja közülünk, mit jelent a szelídség. Valójában állandóan összekeverjük egy másik fogalommal, a gyengeséggel. Senki nem akar gyenge lenni, így tehát senki nem akar szelíddé válni.

De az igazság az, hogy a szelídség és a gyöngeség ugyanannak a skálának a két végpontja. A szelídség semmi esetre sem gyöngeség. Az eredeti görög nyelvben a szelídség az jelenti: "erő, amely kontroll alatt van". Szelídnek lenni nem egyenlő azzal, hogy gyenge vagy. Ez inkább annak felel meg, amikor egy csődört megszelídítenek. A csődörnek még mindig megvan az ereje, ami a vadonban tombolt benne, de most ez az erő kontroll alatt van. Az erő a mester irányítása alatt áll. Isten nem azt akarja, hogy gyenge légy, hanem azt szeretné, ha szelíd lennél. A Biblia tanítása szerint, ez az egyik kulcsa a stressz csökkentésének az emberek életében.

Itt egy egyszerű definíció a szelídség fogalmára: Engedd el, és hagyd, hogy Isten munkálkodjon. Ez a szelídség lényege. Átadás, engedelmesség és belegyezés abba, amit Isten akar tenni az életedben. Azt jelenti, hogy hagyod Istent, Istenné válni a saját életedben is. Engedd el, és hagyd, hogy Isten munkálkodjon.

Nem ismerek más fogalmat, ami többet segíthetne a fizikai és érzelmi egészséged helyreállításában, mint a szelídség. Ha elkezded gyakorolni az életedben, elűzi a stresszt és felszámolja az aggodalmat. Ha engeded Istent, hogy Istenné váljon az életedben, hatástalanná válik a harag ereje benned és véget vet a fájdalomnak és a neheztelésnek.

Beszéljetek róla:

  • Életed mely területét kell átadjad, hogy Isten irányíthassa azt?
  • Mi tart vissza attól, hogy szelíddé válj és átengedd az életedet Istennek?

Rick Warren, 2014.08.29.

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása