Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

A bűn érzelmi gyötrelmet okoz

2014. november 13. 03:00 - FodorImi

„Megfigyeltem mindent, ami a Nap alatt történik, és valóban, minden értelmetlen – mint a szelet kergetni. Ami rossz, azt nem lehet megjavítani, ami hiányzik, azt nem lehet visszaszerezni.”
(Prédikátorok 1:14-15 – NLT fordítás)

A bűn harmadik következménye az érzelmeid területére hat. A bűn érzelmi gyötrelmet és kiábrándultságot okoz.

Salamon sokat ír erről a Prédikátorok könyvében: „Megfigyeltem mindent, ami a Nap alatt történik, és valóban, minden értelmetlen – mint a szelet kergetni. Ami rossz, azt nem lehet megjavítani, ami hiányzik, azt nem lehet visszaszerezni.” (Prédikátor 1:14-15 – NLT fordítás)

Salamon azt mondja, hogy emberként, minden értelmetlennek látszik, mert nem tudjuk megváltoztatni a múltat, és nem tudjuk ellenőrzésünk alatt tartani a jövőt. Mindazt, amit mi elrontottunk, nem tudjuk visszavonni. A bennünket ért rossz dolgokat sem tudjuk meg nem történtté tenni.

A jövőnknek sem vagyunk urai. Életed legfontosabb dolgait nem tudod befolyásolni, irányítani. A világot nem lehet megjavítani csupán emberi erőfeszítéssel.

Elindulhatunk jót tenni a világban? Igen. Kellene ezt tennünk? Igen. Kellene enyhítenünk a szenvedést? Természetesen.

A világ azonban gyógyíthatatlanul összetört. Szolgálunk másokat, hogy enyhítsük a szenvedést, gyógyítsuk az embereket, segítsük őket túljutni a nehézségeken. De ne csapjuk be magunkat. Nem fogjuk elhozni Isten Királyságát a Földre. Ez nem a Menny. Végső soron nem az a feladatunk, hogy megpróbáljuk a világot egy tökéletes hellyé tenni, hanem az, hogy az embereket ez a bizonyos tökéletes hely felé vezessük. Kell próbálkoznunk a világot jobbá tenni? Igen. El kell, hogy várjuk, hogy a világ tökéletes legyen? Nem. A sérülés túl mély ahhoz, hogy helyre lehessen hozni.

Mivel a sérülés ilyen mély, feszültséggel telik leszünk – mert a dolgok nem jól működnek, mert nincs elég időnk mindent megtenni, mert a dolgok utunkban vannak, gátolnak. Késedelmek, nehézségek, zsákutcák és természetesen csalódottság van jelen.

Terveztél valaha is valami nagy dolgot, amiről azt gondoltad, hogy „Milyen nagyszerű lesz!” Aztán mikor túl voltál rajta, azt kérdezted, „Ennyi volt?” Ismerek embereket, akik egy egész évig tervezték az esküvőjüket, aztán egyetlen óra alatt minden elmúlt.

Tény, hogy nagyszerű képességünk van túlbecsülni, milyen boldogok leszünk majd egy személlyel, milyen boldogok leszünk, ha megtörténik velünk egy esemény, vagy ha birtokolhatunk majd valamit. Aztán csalódunk, nem csak az emberekben vagy az életünk eseményeiben. Önmagunkban is csalódunk.

Miért? Mert ez nem a Menny. Minden össze van törve ezen a bolygón. Semmi sem működik tökéletesen a bűneink miatt.

Beszéljetek róla

  • Kit vagy mit okoltál a megtört kapcsolatokért és csalódásokért az életedben?
  • Mi az a dolog, esemény vagy személy, amitől / akitől azt várod, hogy majd boldogabbá tesz téged? Mit gondolsz, akarja Isten, hogy megváltoztasd a szemléletmódodat?


*(Daily Hope by Rick Warren – 2014.11.06.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása