Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Üzenet a bölcseknek

2014. december 24. 03:00 - FodorImi

Bejegyzés alcíme...

„Hol van a csecsemő, aki azért született, hogy a zsidók királya legyen?” (Máté 2:2a, NCV fordítás)

Figyeld meg bármelyik karácsonyi történetet, és valószínűleg látni fogsz olyan szereplőket, akik egyáltalán nem illenek az istállóba: a Bölcseket. Már megszoktuk őket, de ha közelebbről megnézed, nem illenek oda, a díszes, előkelő ruhájukkal, különleges ajándékaikkal.

Számomra azonban a karácsonyi történetnek ők a legelbűvölőbb figurái. Nem sokat tudunk róluk. Nem tudjuk, hogy kik ők, vagy, hogy honnan jöttek. A Biblia mágusoknak hívja őket. A mágusok filozófusok, tudósok és csillagászok voltak. Meglehetősen gazdagok és jól képzettek voltak. Ennyit tudunk róluk.

Azt viszont biztosan tudjuk, hogy bölcsek voltak. Tény, hogy sokat tanulhatunk a karácsonyi történetben általuk bemutatott bölcsességből.

Egyebek mellett megtanulhatjuk a Bölcsektől, hogy az igazság keresői legyünk. A bölcs emberek nem elégszenek meg a találgatásokkal, feltételezésekkel. Tudni akarják az igazságot Istenről, saját múltjukról és jövőjükről. A Bölcsek megkérdezték: „Hol van a csecsemő, aki azért született, hogy a zsidók királya legyen?” (Máté 2:2a – NCV fordítás)

A Bölcsek keresték Jézust. A bölcs férfiak és nők ma is keresik Őt.

Az életben az emberek kétféle módon közelítik meg az igazságot: vannak, akik spekulálnak, és vannak, akik valóban keresik az igazságot. A spekulálók találgatnak, feltételezéseket formálnak az igazságról. A spekulálók azt gondolják, hogy tudják, milyen Isten.

A spekulálók szeretnek vitatkozni Istenről, de mindez csak feltevés, mert valójában nem is akarják megismerni az igazságot. Csak beszélni akarnak róla.

Isten szereti azokat, akik odaszánják idejüket az igazság megkeresésére. A keresők négy dolgot tesznek:

  • Kérdeznek.
  • Tanulnak.
  • Figyelnek, hogy mi történik körülöttük.
  • Megtesznek mindent, ami abban segíti őket, hogy a választ megtalálják.


Kutatnak Jézus után mindennel, amijük van. Isten szereti a keresőket. A Bibliában azt olvassuk, hogy „Ha keresni fogod az ÚRat a te Istenedet, megtalálod, ha teljes szíveddel és teljes lelkeddel keresed.” (5Mózes 4:29, NIV fordítás)

Ha őszintén, komolyan odaszánod magad az igazság felfedezésére, nem fogod elmulasztani.
Isten nem engedi.

Beszéljetek róla

  • Miért bölcs dolog Jézust keresni?
  • Visszatekintve az életedre inkább spekuláló, vagy az igazság keresője voltál? Miért?
  • Nevezz meg az életedben egy lelki keresőt, akinek beszélhetsz többet Jézusról, és meghívhatod a gyülekezetbe. Imádkozz ezért a személyért!


*(Daily Hope by Rick Warren, 2014.12.17)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása