Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Hogyan győzhetem le az elbátortalanodást?

2014. március 16. 03:00 - angie.keyr

A júdaiak azonban ezt mondták: Megrokkant a teherhordók ereje, pedig sok a törmelék, és mi már nem tudjuk építeni a várfalat!    Nehémiás 4:4

Az elbátortalanodás gyógyítható. Ha úgy alakul, hogy elbátortalanodom, rögtön Nehémiáshoz veszem az irányt. Az ősi izraelnek ez a nagy vezetője értette, hogy az elbátortalanodásnak 4 oka lehet.

Első, hogy kimerültél. Egyszerűen elfáradtál, mint a munkások a Nehémiás 4:4-ben. Emberek vagyunk, elfáradunk. Nem égetheted a gyertyát mind a két végén. Szóval lehet, hogy ha elcsüggedsz, az nem azt jelenti, hogy változtatnod kell valamin. Egyszerűen csak pihenésre van szükséged! Néha a legszellemibb dolog, amit tehetsz az, hogy elmész és alszol egyet.

Második ok az, hogy frusztrált vagy. Nehémiás azt mondja, hogy annyi kőtörmelék volt körülöttük, hogy ez akadályozta őket a fal építésében. Vannak ilyen akadályok a te életedben is? Észrevetted, hogy valahányszor új dologba kezdesz, felgyülemlik a szemét?

Ha nem takarítod el rendszeresen a "törmeléket", akkor meg fog állítani abban, amit csinálsz. Nem kerülheted el, ezért meg kell tanulnod gyorsan felismerni ezt, és eltűntetni, hogy ne veszítsd szem elől az eredeti célt.

Harmadik ok az elcsüggedésre az lehet, hogy azt hiszed, elbuktál. Nehémiás emberei nem tudták annyira gyorsan befejzni a munkálatokat, mint tervezték, és ennek eredményeként az önbizalmuk összeomlott. Azt gondolták, "ostobaság volt azt hinnünk, hogy valaha újjá tudjuk építeni ezt a falat."

De tudod mit teszek, ha nem tudok valamit időre teljesíteni? Új célt tűzök ki magam elé. Nem adom fel. Midenki hibázik. Mindenki csinál ostobaságokat. Szóval nem az a baj, hogy elbuktál, hanem az a fontos, hogy hogyan reagálod le a bukást.

Önsajnálatba kezdesz? Másokat hibáztatsz? Panaszkodsz, hogy ez lehetetlen? Vagy Isten akaratára koncentrálsz, és elkezdesz újra előre menni?

Végül az utolsó ok, amiért elcsüggedhetsz az, hogy megadod magad a félelemnek és ezért bátortalanodsz el. Nehémiás könyvének negyedik része arra utal, hogy azokat éri el leginkább a félelem, akik sokat vannak együtt negatív emberekkel. Ha a negatív gondolatokat ki akarod iktatni, akkor el kell távolodnod a negatív emberektől, amennyire csak tudsz.

Lehet, hogy a félelmeid miatt vagy elbátortalanodva. Talán azt mondod magadnak, "ez nem megy, ez túl nagy felelősség", vagy hogy "ezt nem érdemlem meg", esetleg tartasz attól, hogy mások megbírálnak. A félelem tönkretszi az életed, ha hagyod. De dönthetsz úgy, hogy ellenállsz az elbátortalanodásnak. Mondd, "Istenem, segíts, hogy levegyem a tekintetem a problémákról és a körülményekről, és Terád nézzek".

Beszéljünk róla:

  • A törmelék az, ami vesztegeti az idődet és energiádat, és megakadályoz abban, hogy azt tedd, amire Isten elhívott. Mi a törmelék a te életedben?
  • Hogyan tudod csökkenteni a negatív dolgokat, amik elbátortalanítanak?
  • Mi az a feladott cél, aminek újra figyelmet kell szentelned, hogy azt tedd, amire Isten elhívott?

(Daily Hope by Rick Warren, 2014.03.09.)

 

 

Szólj hozzá!
Címkék: félelem bizalom

Miért mondja néha Isten: “Még nem”?

2014. március 15. 03:00 - Robin85

“Mert állhatatosságra van szükségetek, hogy az Isten akaratát cselekedjétek, és így beteljesüljön rajtatok az ígéret. Mert még „egy igen-igen kevés idő, és aki eljövendő, eljön, és nem késik.”” (Zsidók 10:36-37)

 

Ha csalódott vagy, mert Isten válaszai késnek az imádságaidra, akkor meg kell értened, hogy az késleltetés nem elutasítás. Csak azért mert a válasz vagy a csoda még nem érkezett meg, nem jelenti azt, hogy Isten nem fog válaszolni vagy, hogy elfelejtett téged, vagy nem törődik veled. Egyszerűen azt jelenti: “még nem”!

A szellemi éretté válás része megtanulni, hogy mi a különbség a “nem” és a “még nem” között, az elutasítás és a késleltetés között. A Biblia azt mondja “és aki eljövendő, eljön, és nem késik” (Zsidók 10:37).

Isten késleltethet, hogy a türelmedet próbája. Egyszer mindenki tud türelmes lenni. És, a legtöbb ember másodszor is. És, nagyon sokan közülünk háromszor egymás után is tudunk türelmesek maradni. Ezért Isten megpróbálja a türelmünket újra meg újra, meg újra.

Miért? Hogy kiderüljön számára mennyire vagy valójában türelmes? Nem!

Azért teszi, hogy te magad lásd meg, mennyire türelmes vagy - így tudni fogod mi van benned és képes leszel megismerni az elkötelezettséged szintjét. Isten megpróbál téged, hogy te megtudd ő hűséges, még ha a válaszok amiket keresel késnek is.

Lehet, hogy most nehéz időszakon mész keresztül. Lehet, hogy el vagy csüggedve, mert a helyzet amiben vagy kezelhetetlennek, értelmetlennek vagy igazságtalannak tűnik.

Elviselhetetlennek tűnik, és belül gyakorlatilag azt mondod: “Isten, nem bírom tovább. Egyszerűen nem bírom ezt tovább!”

De bírod.

El tudod viselni még tovább, mert Isten veled van. Képessé fog tenni arra, hogy kitarts. Emlékezz, nem vagy vesztes, amíg fel nem adod. Állj ellen a csüggedésnek, és fejezd be a versenyt amit Isten kitalált számodra.

 

Beszéljétek át

  • Ha csalódott vagy, fordítsd meg a helyzetet emlékezve arra, hogy Isten türelmet tanít neked a késleltetés során. Kérd őt, hogy változtassa a csüggedésedet türelemmé.
  • Milyen kérésedre hiszed azt, hogy Isten “nem”-et mondott, amire valójában “még nem”-el válaszol? Hogyan fogsz erre válaszolni?
  • Mit gondolsz mit akar Isten tőled a késleltetés ideje alatt, amikor a válasza “még nem”? 
Szólj hozzá!

Istenem, miért történik ez velem?

2014. március 14. 03:00 - gyanus

 "Nem tudunk mindent, és nem teljes a prófétálásunk sem...Most mindaz amit látunk Istenből, olyan mint egy homályos tükörkép. Később színről színre fogjuk látni. Nem tudunk mindent, de majd fogunk, ahogyan Isten is teljesen megért minket" (1.Kor.13:9,12 - Angolból szabadon fordítva).

Ask-God.jpg

Szenvedésében és fájdalmában Jób sok jogos kérdést tett fel: "Miért is ad Isten világosságot a nyomorultnak, és életet a keseredett szívűeknek..?" (Jób 3:20 - Revideált Károli ford.)

Ez a "miért" hozzá tartozik az emberi természetünkhöz, mindannyian feltesszük ezt a kérdést. Van az a téves elképzelésünk, miszerint ha megértjük az okot a fájdalmunk mögött, az könnyebbé teszi a fájdalmat.

Nincs szükséged magyarázatra, erőre van szükséged. Nincs szükséged magyarázatra, Megváltóra van szükséged. Nincs szükséged magyarázatra, vigasztalásra és támogatásra van szükséged.

De mi mindig megyünk, és keresünk valami magyarázatot. Felteszünk olyan kérdéseket, mint: "Miért sétált ki az életemből az az ember? Miért tett nekem ígéretet, aztán szegte meg azt? Miért bántott engem? Miért veszítettem el a munkámat? Miért halt meg valakim? Miért lettem beteg?"

Barátaim, 37 éve tanulmányozom a miért kérdést, és a legjobb tudásom szerinti válaszomat fogom nektek adni: nem tudom. És soha nem is fogom tudni, mert nem vagyok Isten. És te sem vagy! Néhány dolgot egészen addig nem fogunk megérteni, amíg nem kerülünk a halál másik oldalára. Azután majd minden nagyon nagyon világossá válik. Csak Isten tudja. És ha nem kapod meg azonnal az Ő válaszát, talán abba hagyod a kérdezősködést, hogy "miért?". Ezzel egyszerűen meghosszabbítod a fájdalmat.

Példabeszédek 25:2 azt mondja: "Isten kiváltsága az, hogy elrejtsen dolgokat" (szabad fordítás). Isten a kijelentés Istene. Kijelenti magát a természeten, a körülményeken és az Íráson keresztül. Az egyetlen oka, hogy bármit is tudhatsz Istenről az, hogy Ő úgy döntött, hogy kijelenti magát.

De a Biblia azt mondja, hogy Isten nem csak kijelent, hanem el is rejt. És néha Isten szándékosan elrejti előlünk az arcát. Miért? Hogy megtanuljunk benne bízni a saját érzéseink helyett, és hogy hitben járjunk, ahelyett hogy az érzéseink vezetnének.

Isten semmiért sem tartozik neked magyarázattal. Istennek nem kell egyeztetnie veled, mielőtt megtenne valamit. Istennek nem kell az engedélyedet kérni, mielőtt megengedne dolgokat megtörténni az életben. Isten, az Isten, és nem mindig fogjuk megérteni mi miért történik.

A Biblia azt mondja: "Nem tudunk mindent, és nem teljes a prófétálásunk sem...Most mindaz amit látunk Istenből, olyan mint egy homályos tükörkép. Később színről színre fogjuk látni. Nem tudunk mindent, de majd fogunk, ahogyan Isten is teljesen megért minket" (1.Kor.13:9,12 - Angolból szabadon fordítva).

Egy napon majd minden világossá válik. Minden értelmet fog nyerni. Azt fogod tudni mondani: "Tehát ezért engedte meg Isten azt az életemben!" De addig Isten szeretné, ha bíznál benne.

Beszéljük át!

  • Mik azok a kérdések, amiket el kell engedned, és be kell raknod a "Megkérdezni Istentől, amikor a mennyben leszek" mappába?
  • Hogyan növeli a hitedet az, ha elengeded a "miért" kérdéseidet?
  • Hogyan tudsz ma valakit bátorítani, aki megkérdőjelezi Istent, és azt, hogy miért engedett megtörténni valamit az életében?

(Rick Warren, Daily Hope, 2014.03.07.)

Szólj hozzá!

Honnan nyerhetsz rendkívüli bátorságot?

2014. március 13. 03:00 - eflidi

„Ne veszítsétek el tehát bizalmatokat, amelynek nagy jutalma van.” (Zsid 10,35)

85 2014.03.13.jpg

1. El kell fogadnod Isten Szavát mint tekintélyt a saját életedben! Hogy miért? Mert ez az egyetlen irányadó hatalom, amely sohasem fog hazudni neked. Ha bátor nő vagy férfi szeretnél lenni, akkor ne az éppen uralkodó trendre építsd az életedet, hanem olyan sziklára, amely sohasem inog meg. Gondolkodj így az életedről: „Isten mondta, én elhiszem, és ennyi elég – akár értem, hogy mi történik, akár nem.” A Zsidókhoz írt levél 6,18 ezt írja: „Így e két változhatatlan tény által, amelyekben lehetetlen, hogy Isten hazudjon, erős bátorításunk van nekünk, akik odamenekültünk, hogy belekapaszkodjunk az előttünk levő reménységbe.”

Vagy a világra, vagy Isten szavára építjük az életünket. Én magam folyamatosan olyan dolgokat állítok, amelyek népszerűtlenek. És miért? Mert jobban félek attól, hogy Isten nemtetszését váltom ki, mint attól, hogy mások elutasítanak.

Ha nem tudod, miben hiszel, akkor itt az ideje kitalálnod! Egy közelben levő gyülekezet jó irányadó lehet, és segíthet benne, hogy megtaláld azt az eszközt, amellyel jobban el tudsz mélyedni Isten szavában és jobban megismerheted azt.

2. Tölts személyesen időt Jézussal! Amikor látták, hogy milyen bátran beszél Péter és János, és felfogták, hogy ők írástudatlan és iskolázatlan emberek, elcsodálkoztak. Fel is ismerték őket, hogy Jézussal voltak, (…)” (ApCsel4,13). Minél több időt töltesz Jézussal, annál kevésbé félemlít majd meg mások véleménye, és annál több lesz a bátorságod.

Nem könnyű bátran felvállalni egy népszerűtlen véleményt, de az igazság bátor felvállalásáért örök jutalom jár. A Zsidókhoz írt levél 10,35 így írja: „Ne veszítsétek el tehát bizalmatokat, amelynek nagy jutalma van.

Ha rendkívüli bátorságra vágysz, így imádkozz ma:

„Istenem, szeretnék bátor lenni. Nem akarok meghátrálni. Nem akarom hagyni, hogy mások határozzák meg, mit mondjak vagy gondoljak. A Bibliára szeretném építeni a világnézetemet. Két ígéretet teszek ma: először is elfogadom a Te Szavadat tekintélynek az életemben. Ha te mondod, én elhiszem, és kész. Másodsorban, Uram, szeretnék veled minden nap időt tölteni. Szeretnélek személyesen is megismerni. Szeretnék örömmel és bátorsággal telve lenni, hogy azt mondják a többiek: „Ez az ember Jézussal van.” Kérlek, segíts, hogy ne féljek az igazságtól. A Te nevedben kérlek. Ámen.”

(Daily Hope by Rick Warren, 2014.03.06)

Szólj hozzá!

Venni a bátorságot kiállni Jézusért

2014. március 12. 03:00 - FHanna

 „Ne félj, hanem szólj, és ne hallgass" ApCsel 18:9b

guyonfence.jpg

Fontos, hogy megértsd Isten nézőpontját a kereszténység 3 legvitásabb területén, amint formálod a világképedet és kutatod a Szent Írást, hogy megtaláld Isten vezetését mindenféle dolgokra vonatkozóan. Azért ezt a hármat fogom említeni, mert ahhoz kell a legtöbb bátorság, hogy ezekről beszélj. Miért? Mert nem csak hogy a legtöbb ember nem fog veled egyet érteni, hanem vitába is fognak szállni veled.

Átlag feletti bátorság kell, hogy kiállj az ilyen nyomás ellen.

Sok dolog van a Bibliában, amivel úgymond nincs probléma. Mint például, hogy segítsünk a szegényeken. Ezzel senki nem vitatkozik. Ellenben van 3 aspektusa a keresztény világnézetnek, amit utál a világ és amiről a legtöbb keresztény sunyít. Ezek a szentség területei:

1. Az élet szentsége: Istennek terve van minden meg nem született gyermekkel. Isten eltervezte az életed még mielőtt megszülettél: "Alaktalan testemet már látták szemeid; könyvedben minden meg volt írva, a napok is, amelyeket nekem szántál, bár még egy sem volt meg belőlük." (Zsolt. 139:16) Ki kell állnunk azokért, akik nem tudnak magukért - a 70 millió meg nem született amerikaiért, akik itt lennének, ha nem abortálják őket. Ha kereszténynek vallom magam, hinnem kell, hogy minden élet szent.

2. A szex szentsége: A szex csak a házasságba való. A szex Isten ötlete volt. Nem mocskos vagy rossz; a szex szent. "Legyen megbecsült a házasság mindenki előtt, és a házasélet legyen tiszta! A paráznákat és a házasságtörőket pedig ítéletével sújtja az Isten." (Zsid. 13:4) Isten utasításai sosem változnak: a házasságon kívüli szex nem elfogadható Isten számára. Az együttélés házasság előtt elfogadhatatlan Isten számára. A pornográfia és az, hogy a nőket valaki tárgyaknak tekintse, elfogadhatatlan Isten számára.

3. A házasság szentsége: Egy férfi és egy nő egy életre. Ez Isten eredeti szándéka. Sok ember megkérdezi, mit mond a Biblia a poligámiáról. Nem mindennel ért egyet a Biblia, amiről számot ad. Akkor miért is hívjuk "Szent" Bibliának? Mert az igazságot mondja, és nagyon világosan ír a házasság kérdéséről: "Ő így válaszolt: „Nem olvastátok-e, hogy a Teremtő kezdettől fogva férfivá és nővé teremtette őket?” Majd így folytatta: „Ezért hagyja el a férfi apját és anyját, ragaszkodik feleségéhez, és lesznek ketten egy testté. Úgyhogy már nem két test, hanem egy. Amit tehát az Isten egybekötött, ember azt el ne válassza.” (Mt. 19:4-6)

Sok kérdés van az életben, amiben a jóakaratú emberek sem értenek egyet. Például nincs szó a Bibliában a gazdasági helyreállásról és a keresztények ellentmondhatnak egymásnak ebben. Azonban ha Isten követőjének mondod magad, akkor egyet kell értened ennek a három dolognak a szentségében azzal, amit Isten mond. Ezenkívül kell venned bátorságot hozzá, hogy ki is állj ezen véleményed mellett, még akkor is, és főleg akkor, mikor ez nem a népszerű vagy a "politikailag korrekt" megoldás.

Beszéljetek róla:

Mikor volt utoljára, hogy kiálltál Jézus mellett, ha szóba kerültek ezek a témák? Mi tart vissza, hogy többször is hangot adj ennek?
Milyen előkészületekkel érhetnéd el, hogy hatékonyabb beszélgetéseket folytathass ezekben a témakörökben?
Mit gondolsz, hogyan befolyásol egy keresztényt a keresztényi világnézete a politikai választások során?

(Daily Hope, by Rick Warren, 2014.03.05.)

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása