Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Engedd meg Istennek, hogy új életet leheljen törekvéseidbe

2014. május 11. 03:00 - EZsolti

"És mi nem pártolunk el tőled. Tarts életben bennünket, és mi segítségül hívjuk nevedet!" (Zsoltárok 80:18)

A levegővétel azon kevés funkciók közé tartozik a testedben, amelyeket önkéntelenül hajtasz végre - de ezt is teheted akár figyelmesen is. Amikor arra figyelsz, hogy mélyen lélegezz, ténylegesen meg tudod tisztítani a testedet és az elmédet. Azáltal, hogy lassítod a légzésedet, csökkenteni tudod szíved dobbanásainak a számát
és a feszültségszintedet! A légzés egy erőteljes módja annak, hogy megerősítsd a testedet.

A tudatos, lassú levegővétel egy emlékeztető számodra, hogy szükséged van az Istennel való
közösségre, ugyanúgy, mint a levegővételre. Dávid király énekelte, hogy "élek és belélegzem Istent" (34. Zsoltár 2).

Isten tud új életet lehelni beléd és új lendületet adni erőfeszítéseidnek, hogy egészségesebbé válj. Azt mondja,
"lelket adok belétek, hogy életre keljetek. Akkor megtudjátok, hogy én vagyok az ÚR" (Ezékiel 37,6b).

Beszéljetek róla:

  • Mit jelent élni és lélegezni Istent? Miért fontos ez a Dániel tervben való sikeredhez?
  • Mit jelent annak az igazsága, hogy Isten képes új életet lehelni beléd, hogy erőfeszítéseid Dániel erejéhez
    hasonlóvá tegyenek?
  • Végy lassan öt mély lélegzetet evés előtt, hogy ez segítsen kevesebbet, de élvezetesebben enni. Próbáld ki ezt a következő étkezésed előtt! Hogy hat ez rád, és hogy érzed magad az étkezés alatt és után?

(Daily Hope by Rick Warren, 2014. május 4.)

Szólj hozzá!

A hálás életvitel egészségesebbé tesz

2014. május 10. 03:00 - BenedekDávid

"Mindenkor örüljetek, szüntelenül imádkozzatok, mindenért hálát adjatok, mert ez az Isten akarata Jézus Krisztus által a ti javatokra." (1 Thessz 5:16-18 NIV fordítás)

1293585380_1360377744.jpg

Ahogy Isten a Dániel Terv által segít a növekedésben és hogy egészségesebb légy, vágyni fogsz arra, hogy gyakrabban megköszönd Istennek, azt amit tesz. A Biblia azt mondja, hogy "Mindenkor örüljetek, szüntelenül imádkozzatok, mindenért hálát adjatok, mert ez az Isten akarata Jézus Krisztus által a ti javatokra." (1 Thessz 5:16-18 NIV fordítás)

Ebből azt láthatjuk, hogy a legegészségesebb emberi érzelem nem a szeretet, hanem a hála. A hála valójában az immunrendszeredet erősíti. Ellenállóbbá tesz a stresszel szemben és kevésbé leszel hajlamos betegségekre. A hálás emberek azért olyan boldogok, mert meg vannak elégedve, azzal, amijük van. A hálás hozzáállás lecsökkenti a stresszt az életedben, továbbá egészségesebb szellemi és fizikai élethez is vezet.

Nem csak akkor kell hálásnak lenned, amikor a Dániel Terved - vagy általában az életed - jól megy. A hála egy szokássá kell váljon az életedben és még a nehezebb időkben is gyakorolnod kell. A szokásos reggeli áhítatod során szánj rá némi időt és sorolj fel mindent, amiért hálás vagy. Amikor ez szokássá válik az életedben, sokkal több mindent fogsz észrevenni, amit Isten benned és általad véghez visz. 

Beszéljetek róla:

  • Melyik öt dolog jut először eszedbe, amelyekért hálás vagy?
  • Melyik öt dolog jut először eszedbe, melyek frusztrálnak, kihívást jelentenek számodra, vagy éppen negatívak?
  • Kérd Istent, hogy nyissa meg a szemeid, hogy megláthasd az apró áldásokat is a nehezebb helyzetekben és tudj hálát adni azokért is.

 

(Daily Hope by Rick Warren, 2014.05.03)

2 komment

Szükséged van olyan barátokra, akik segítenek a sikereid elérésében

2014. május 09. 03:00 - Á. Bözse

„Figyeljünk oda egymásra is! Azon gondolkozzunk, hogyan tudnánk egymást segíteni és bátorítani, hogy jobban szeressük egymást, és jó dolgokat tegyünk.” (Zsidók 10,2,4 EF)

trust-help.jpg

A Zsidókhoz írt levél 10,24 azt mondja: „Azon gondolkozzunk, hogyan tudnánk egymást segíteni és bátorítani, hogy jobban szeressük egymást, és jó dolgokat tegyünk.”

Az igazi barátok a legjobbat hozzák ki egymásból. Bátorítják és motiválják a másikat, hogy elérjék a céljaikat. Azok a barátok, akik veled örülnek a sikereidnek egy nagyon fontos része a Dánieli Tervnek.

Egy régi zambiai közmondás azt mondja: „Amikor egyedül futsz, gyorsan futsz. De mikor valakivel együtt futsz, messzire jutsz.” A Dánieli Terv – és az egészséges szokásokkal teli élet, ami előtted áll – nem egy 100 méteres gyorsfutás. Ez egy maraton.

A maratoni futók tudják, hogy elérkezik egy pont, amikor egy olyan fájdalom jelentkezik az oldaladban, hogy fel akarod adni. De ha már emberek veled futnak, meg tudod találni azt az erőt, hogy folytasd a célvonalig. Ugyanez igaz az egészségesebb éned kialakításához vezető útra is. Az egyedüli út, hogy elérd az Isten által eléd helyezett célokat az, ha másokat is bevonsz az életedbe.

„Akik Krisztusban vagyunk: sokan vagyunk ugyan, de együttesen alkotunk egyetlen „testet”. (Róma 12,5 EF)

Beszéljünk róla:

  • Mindenkinek különböző erősségei vannak, amikor arról van szó, hogy bátorítani kell másokat. Milyen módokon tudsz embereket bátorítani a Dániel Terves kiscsoportodban?
  • Mit gondolsz, miért fontos, hogy a barátaid sikerét legalább annyira akard, mint a sajátodat?
  • A Róma 12,5-re gondolva, kik azok az emberek az életedben, akikhez bármikor fordulhatsz segítségért?
Szólj hozzá!

Tarts meg egészséges szokásokat bibliai elmélkedéssel

2014. május 08. 03:00 - Habakuk

"Tisztelem és szeretem parancsaidat, rendelkezéseidről gondolkozom." (Zsoltárok 119:48 NLT fordítás)

magic-book.jpg

A kísértés, hogy elhagyd az egészséges szokásokat amit Dániel tervében tanultál olykor erős lehet. Az egyetlen esélyed hogy túljuss ezeken a kísértéseken hogy Jézus példáját követed. Amikor megkísértették Őt a Máté 4:1-11-ben Jézus az írással válaszolt.

Jézus elmélkedett és memorizálta Isten igéjét. A Zsoltárok 119:48 (NLT fordítás) ezt mondja: "Tisztelem és szeretem parancsaidat, rendelkezéseidről gondolkozom."

A bibliai elmélkedés nem arról szól, hogy kiüríted az elméd hanem arról, hogy igazsággal töltöd meg. Ez azt jelenti hogy olvasod az írást, elmélkedsz rajtuk és ismételgeted magadnak. Ez az első és a legfontosabb lépés hogy memorizáld a Biblia verseit.

Semmilyen szokás nem segít téged előre a lelki egészségben jobban, mint Isten igéjének memorizálása és az ezen való elmélkedés.

Beszéljetek róla:

  • Jézus az írás segítségével küzdötte le a kísértéseket. Istennek milyen ígéretei vannak amit memorizálhatsz a jelenlegi kísértéseid leküzdésére ?
  • Mit tehetsz ma hogy elkezdj bibliai verseket memorizálni? Kezd az 1 Korinthus 10:13-al (NLT fordítás): "[Isten] nem hagyja, hogy nagyobb legyen a kísértés mint amit el tudtok viselni. Amikor kísértések jönnek, akkor Ő megmutatja a kiutat is, hogy el bírjátok azt viselni."

 

Daily Hope by Rick Warren, 2014. 05. 01.

Szólj hozzá!

Változtass a gondolkodásodon, hogy változtathass egészségtelen szokásaidon

2014. május 07. 03:00 - zsófi68

"Vigyázzatok, hogy gondolkodtok; életeteket a gondolataitok formálják." (Péld 4,23 TEV fordítás)

habit.jpg

Ha változtatni akarsz egészségtelen szokásaidon, az hasonló ahhoz, mint tavon motorcsónakot vezetni automata vezérléssel. Az automata be van állítva keleti irányba, s ha meg akarod fordítani az irányt, megpróbálhatod erővel az ellenkező irányba forgatni a kormányt, de valószínűleg kifáradnál. Ha elengeded, akkor a csónak visszafordul az eredeti irányba.

Viszont van egy jobb lehetőség is: cseréld le az automata vezérlést. Ugyanez igaz egészségtelen szokásaidat illetően is. Hogy tartós változást érjünk el, a gondolkodásmódon kell változtatni. Minden mögött, amit teszel - még az egészségtelen szokások mögött is - egy gondolkodásmód húzódik meg, ami megakadályoz abban, hogy egészséges legyél. A Biblia ehelyett azt tanácsolja: "Az az indulat legyen bennetek, ami Krisztus Jézusban is megvolt." (Fil 2,5)

Isten azt akarja, tanuljunk meg úgy gondolkodni, mint Jézus. Hogyan tegyük ezt? Gondolkodjunk el Isten Igéjén, és tegyük fel a kérdést: "Uram, mit gondolt volna erről Jézus?" Minél inkább betölti gondolatainkat Isten Igéje, annál könnyebb lesz elérni ezt.

"Vigyázzatok, hogy gondolkodtok; életeteket a gondolataitok formálják." (Péld 4,23 TEV fordítás)

Beszéljetek róla

  • Mik azok a hiedelmek, amik miatt kudarcba fulladtak próbálkozásaid, hogy egészségesen élj?
  • Isten igéjében mik azok az igazságok, amik segíthetnek lecserélni az automata vezérlést, ami megakadályozott az egészséges életmódban?
  • Mit szükséges megváltoztatnod a napirendedben vagy a csendes időszak megszervezésében, hogy jobban betölthesse gondolataidat Isten igéje?


(Daily Hope by Rick Warren, 2014.04.30.)

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása