Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Az igazság az árnyékokról

2015. január 16. 03:00 - Á. Bözse

"Ha a halál árnyéka völgyében járok is, nem félek semmi bajtól, mert te velem vagy: vessződ és botod megvigasztal engem." (Zsolt 23:4)

A stressz egyik legnagyobb forrása a veszteség. Elvesztheted az állásod, az egészséged, a pénzed, a becsületed, vagy egy szerettedet.

Amikor az emberek valamit elveszítenek, két reakciójuk lehet: az egyik a félelem, a másik a gyász. A gyász viszont jó, hiszen általa jutunk túl az életünk különböző időszakain. Sőt, ha nem gyászolsz, leragadsz! A gyász nem fog megölni, ha kiengeded magadból.

A félelem azonban egy rossz dolog. A Biblia egyszer sem mondja, hogy ne gyászolj, ne szomorkodj, ne sírj vagy ne kiálts, de annál inkább felszólít arra, hogy Ne félj! És ezt 365-ször teszi! Mert a gyász nem bénít meg, de a félelem igen.

Dávid azt mondja a Zsoltárok 23,4-ben: „Ha a halál árnyéka völgyében járok is, nem félek semmi bajtól, mert te velem vagy: vessződ és botod megvigasztal engem."

A pásztorok gyakran hordoztak magukkal vesszőt és botot, hogy megvédjék a nyájat. Dávid tudta, hogy Isten, ehhez hasonló módon rendelkezik olyan eszközökkel, melyekkel megvédi őt, és bízott Benne, még a legsötétebb völgyekben is.

Néhányan árnyékok völgyén mentek most át – talán a halál árnyékának völgyén, az adósság árnyékának völgyén, a viszály, a depresszió vagy az elkedvetlenedés árnyékának völgyén.

Az árnyékok félelmetesek. Emlékszel, mennyire féltél az árnyékoktól, amikor gyermekként ágyadban feküdtél? Én viszont megtanultam néhány dolgot az árnyékokról:

Először is, az árnyékok nem tudnak bántani.

Másodszor, az árnyékok mindig nagyobbak, mint a forrásuk.

És – itt a jó hír – ahol árnyék van, ott kell fény is legyen! Nem lehet árnyékod fény nélkül. Tehát a kulcsfontosságú dolog, amikor egy árnyékos völgyön mész át, hogy hátat fordíts az árnyéknak, és nézz a fény felé! Mert amíg a fényen – Jézuson, a világ világosságán – tartod a szemeidet, az árnyékok nem fognak megrémiszteni téged!

Így tudsz keresztülmenni a halál árnyékának völgyén. Így győzöd le a stresszt. Bízol Istenben a sötét völgyekben, úgy, ahogyan Dávid, aki így imádkozott: "Amikor kész vagyok feladni, ő tudja, mit kell tennem" (Zsoltárok 142,3a TEV fordítás).

Beszéljetek róla:

  • Mik azok az árnyékok, amikkel mostanában meg kell küzdened? Miért olyan félelmetesek számodra?
  • Hogyan tudnak segíteni az életedben lévő félelmekkel való szembeszállásban a megtanult Igeversek?
  • Mit gondolsz, miért teszi a félelem idegessé az embereket?

 *(Daily Hope by Rick Warren, 2015.01.09)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása