Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Ne engedd, hogy a pletyka szétrombolja a kapcsolataidat!

2015. augusztus 24. 03:00 - Szíj Melinda

 „A rágalmazó titkokat tár fel, de a hűséges lélek leplezi a dolgot.” (Péld 11,13)

gossip1.jpg

Hajlamosak vagyunk úgy tekinteni a pletykálkodásra, mint holmi "aprócska" bűnre. Ám amikor Isten beszél a pletykáról, ő egy lapon említi olyan dolgokkal, mint a szexuális erkölcstelenség és a gyilkosság. Hogy miért? Mert annyira pusztítóan hat a kapcsolatokra. A pletyka barátságokat, családokat és gyülekezeteket szakíthat szét.

Amikor pletykálkodunk, akkor olyasvalakivel beszélgetünk egy helyzetről, aki sem a problémának, sem a megoldásnak nem részese. Ha őszinték vagyunk magunkhoz, ilyenkor jobb színben tüntetjük fel magunkat valaki más kárára. Mások hibáiról és negatívumairól beszélünk, azt éreztetve, hogy mi erkölcsileg magasabban vagyunk. Ez az, ami veszélyes, és ez a pletyka ártalma.

Van egy történet az Ószövetségben egy családról, amely a pletyka miatt gyötrődött. Mózesnek volt egy Mirjám nevű lánytestvére, akit egy nap rajtakaptak, amint Mózesről pletykálkodik a többi emberrel. Isten magához hívta Mózest és Mirjámot, hogy beszéljen velük. Elmondta Mirjámnak, hogy mit tett rosszul, majd azonmód leprássá tette. Talán ezt gondolod: „Irtózatosan hangzik, de azt szeretném, hogy így járjon az az ember is, aki  rólam pletykálkodott! Leprás azért ne legyen, de kapjon egy jó kis gyomorrontást, hogy megtudja, mennyire fáj!”

Tudod, hogy mit tett Isten ezután? Felszólította Mózest, hogy imádkozzon Mirjám gyógyulásáért – azért az emberért, aki az ő háta mögött pletykálkodott.

Sokan hordozunk mély sebeket a pletyka, a munkahelyen keringő szóbeszéd, vagy egy barát, családtag iránt megtört bizalom miatt. Isten szava ezt tanácsolja nekünk: „Imádkozz azért az emberért, aki a hátad mögött ellened beszélt, hogy megszabadulhass az életedben levő fájdalomtól!”

Az is lehetséges, hogy épp te pletykálkodsz. Ez az ószövetségi történet emlékeztessen mindnyájunkat arra, hogy mennyire komoly dolog a pletykálkodás, és mennyire fájó tud lenni az emberek számára, bármelyik oldalon álljunk is.

Ha megtartod a bizalmat, akkor építő, egészséges és hiteles kötelékekkel kapcsolódhatsz másokhoz.

A Példabeszédek 11,13 azt mondja: „A rágalmazó titkokat tár fel, de a hűséges lélek leplezi a dolgot.”

Az az ember vagy, aki képes megtartani az emberek bizalmát, így megbízhatnak benned?

Beszéljünk róla:

  • Mit gondolsz, hogyan szeretné Isten, hogy imádkozz azért az emberért, aki pletykált rólad?
  • Mit teszel általában olyan esetben, amikor körülötted az emberek elkezdenek pletykálkodni? Mit gondolsz, mit vár el tőled ilyenkor Isten?
  • Miért segít elmélyíteni a kapcsolataidat, ha megbízható ember vagy?

*Daily Hope by Rick Warren (2015.08.17.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása