Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Törekedj az egyszerűségre a Biblia tanulmányozásakor

2015. október 07. 03:00 - angie.keyr

"Vizsgálj meg, Uram, és nézz a szívembe; próbálj meg és lásd aggódó gondolataimat. Nézd meg, hogy van-e bennem rossz indulat, és vezess az örökkévalóság felé vezető úton." (Zsoltárok 139:23-24, NIV ford.)

Ha már meg vagy róla győződve, hogy a lelki-szellemi növekedésedhez szükség van arra, hogy minden nap csendességben időt tölts Istennel, akkor biztosan azt is szeretnéd tudni, hogyan lehet ezt megvalósítani. Talán megvan benned a késztetés, de nem tudod, mit kell tenned.

Egyszer valaki azt mondta: "Ha a semmit tűzöd ki magad elé célként, azt biztosan eléred." Ahhoz, hogy tartalmas legyen az Istennel csendességben eltöltött idő, szükséged vagy néhány irányelvre, amit követhetsz.

A legfontosabb, hogy egyszerűségre törekedj.

Először is, legyen nálad egy új fordítású Biblia és egy jegyzetfüzet, hogy leírd, amit az Úr mutat neked,  vagy hogy fel tudd jegyezni, miért kell majd imádkoznod. Készíts ki egy dicséretes füzetet is, mert lehet, hogy dicsérni is akarod majd az Urat.

Aztán kövesd a következő három egyszerű lépést: 1. elcsendesedés, 2. kérés, 3. igeolvasás.

1. Várj Istenre (elcsendesedés). Légy csendben egy percig; ne rohanj Isten jelenlétébe és ne kezdj azonnal beszélni hozzá. Kövesd Isten intését: “Csendesedjetek el, és tudjátok meg, hogy én vagyok az Isten!” (Zsoltárok 46:11) Csendesedj el, hogy a kellő tisztelettel tudj menni Istenhez.

2. Röviden imádkozz (kérés). Ez most nem az imaidőd, hanem csak egy rövid ima, hogy megkérd Istent, tisztítsa meg a szíved, és vezessen a vele eltöltött idő alatt. Rá kell hangolódnod az Íróra, ha meg akarod érteni a Könyvét! Két ige, amit érdemes megjegyezni: Zsoltárok 139:23-24 és Zsoltárok 119:18.

3. Olvass egy részt a Bibliából (igeolvasás). Itt kezdődik a beszélgetésed Istennel. Ő az Igéje által beszél hozzád, te pedig imában szólsz hozzá. Így olvasd a Bibliát:

  • Lassan olvass, ne siess; ne akarj egyszerre túl sokat elolvasni, és ne rohanj át a szövegen;
  • Olvass el újra meg újra egy részt, amíg ki nem alakul róla egy kép a fejedben;
  • Ne állj meg olvasás közben. Ne állj meg egy mondat közepén hogy párhuzamokat keress, és ne kezdd tudományosan megvizsgálni egy-egy szó jelentését ilyenkor. Egyszerűen csak olvasd folyamatosan, élvezd, amit olvasol, és hagyd, hogy Isten beszéljen hozzád.
  • Mondd ki, amit olvasol. A hangos olvasás segít koncentrálni, és jobban megérted, amit olvasol, mert nemcsak látod, hanem hallod is. Azonban ne olvass túl hangosan, hogy ne zavarj másokat.
  • Olvass szisztematikusan, mindig azt a részt, ami következik. Ne használd a "kinyitom valahol" technikát, ne találomra válassz ki egy részt vagy egy fejezetet, és ne valami olyan részt keress ki, amit szeretsz vagy érdekes számodra. Olvasd a Bibliát úgy, ahogy azt megírták — egy könyvet vagy egy levelet elejétől a végéig.

Beszéljetek róla

  • Miért fontos, hogy leírd, amit Isten mutat vagy mond a vele csendességben eltöltött idő alatt?
  • Hogyan kell megváltoztatnod a napi időbeosztásodat ahhoz, hogy mind a három lépésre legyen időt?
  • Milyen más dolgok fontosak még ahhoz, hogy tartalmas legyen ez a csendességben eltöltött idő Istennel?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2015.09.30.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása