Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Miért reagáljunk kedvesen?

2015. november 26. 03:00 - Szíj Melinda

 

„A bolond szabadjára engedi minden indulatát, ám a bölcs ember megzabolázza azokat.” (Példabeszédek 29:11, GW fordítás)

keep_calm_and_trust_god_posters-r3f909d8136ac4748a06f0bdd0a3c9c3f_2huh_8byvr_512.jpg

Életed történései közt sok mindenre nem lehet befolyásod. Ahogy néhány nappal ezelőtt ezekben az áhítatokban már említettem, nem tehetsz róla, kik a szüleid, vagy hová születtél, ahogy számos egyéb olyan dologról sem, melyek jelentős hatással vannak az életedre. 

Azt azonban megválaszthatod, miként reagálj egy helyzetre, amit az élet eléd hoz. Dühbe gurulhatsz, felhúzhatod magad, akár depresszióba is süllyedhetsz, ha bántás ér – vagy válaszolhatsz megbocsátással.

A választás mindig rajtad áll. A Biblia így szól: „A bolond szabadjára engedi minden indulatát, ám a bölcs ember megzabolázza azokat” (Példabeszédek 29:11, GW fordítás). Ha felelősségteljesen akarunk élni, akkor használnunk kell az eszünket, mielőtt még szóra nyitnánk a szánkat. Gondolkodnunk kell, mielőtt cselekszünk. 

Amikor valaki fájdalmat okoz nekünk, válaszreakcióként gyakran megpróbálunk elégtételt venni. Paradox módon azon igyekezetünkben, hogy leszámoljunk azzal, aki ártott nekünk, épp magunkon állunk bosszút. Lealacsonyodunk az ő szintjére. 

Isten egy sokkal méltóbb válaszra hív minket: a megbocsátásra. 

Ha rosszul bánnak veled, a megfelelő reakció nem az, hogy megsértődsz vagy hallgatásba burkolózol. Egyik sem felelős döntés. Ehelyett Isten arra szólít minket, hogy a sérelmekre nyugalommal, szeretettel és igazsággal válaszoljunk. 

Zárógondolatként: bízz Istenben, hogy kárpótol a téged ért sérelemért. Neki sokkal jobb eszközei vannak erre, mint neked. 

Beszéljünk róla: 

  • Milyen stratégiákat alkalmazhatsz, amikor nagyon megbántanak, hogy ne reagálj gondolkodás nélkül?
  • Miért hitkérdés megtanulni az önfegyelmet?
  • Miért van az, hogy az emberek kiszámíthatóbbnak tartanak, ahogy megtanulod felelősebben irányítani a válaszreakcióidat?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2015.11.19.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása