Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Tanulj meg együttérző lenni másokkal!

2015. június 07. 03:00 - Robin85

"Legyetek mindnyájan egyetértők, együttérzők, testvérszeretők, könyörületesek, alázatosak." (1Péter 3:8)

Soha nem fogsz egységben élni a feleségeddel, a férjeddel, a barátaiddal, vagy bárki mással empátia nélkül. Nem szervezhetsz csapatot, ha nem tudod mi történik a többiek életében. Ezért van az, hogy akik egy irodában dolgoznak, együtt végzik a munkát, de nem csapatként, amíg meg nem ismerik, hogy mi történik a másik ember életében.

Az együttérzés azért ilyen fontos, mert a két legmélyebb szükségünket tölti be: az alapvető igényt, hogy megértsenek és egy mély igényt az érzéseinkre történő visszajelzésre.

Ha csapatot akarsz építeni a barátokból vagy a munkahelyeden, vagy a gyülekezeti kiscsoportban, be kell építened az együttérzést a rendszerbe. Tehát, miként válhatsz együttérző emberré?

  1. Lassíts le. Mivel a kultúránk arra nevel, hogy gyorsan éljünk, a kapcsolataink általában felszínesekké válnak. Ez azt jelenti, hogy a kiemelkedő pillanatokban ott vagy, de kihagyod a sok apró részletet azok életéből, akiket a legjobban szeretsz. A Jakab 1:19 azt mondja: "Legyetek gyorsak a hallásra, késedelmesek a beszédre, és késedelmesek a haragra" (NLT második kiadás ford.).
  2. Tegyél fel kérdéseket. A Példabeszédek 20:5 azt mondja: "Az ember gondolatai olyanok mint egy mély kútban a víz, de a bölcs ki tudja azt meríteni." (GNT fordítás). A legtöbb ember nagyon ragaszkodik az érzéseihez, és nem mutatják ki valódi állapotukat. “Minden rendben" a jól megszokott válasz, de ez nem igazán árulkodik róla, hogy mit is érez valójában a másik. Ha megkérdezed: "Hogy vagy?" és a másik csak annyit válaszol, hogy "MInden rendben.", akkor így próbálj mélyebbre evezni: Tanuld meg másodszorra is feltenni ugyanazt a kérdést, mert így fejleszthetsz igazi együttérzést. Állj meg és mondd: "Nem. Hogyan érzed magad valójában?" A másik dolog amit megtanulhatsz, az a kivárás. Ez azt jelenti, hogy nem félsz a csendtől. Csak maradj a pillanatban, tedd fel a kérdést, és ne félj csak ott ülni és várni. Ne csapj bele azonnal az ütemtervedbe. Csak figyelj és tanulj.
  3. Fejezd ki az érzéseidet. A Biblia azt mondja a Róma 12:15-ben: "Örülj az örülőkkel és sírj a sírókkal." (NASB fordítás). Az együttérzés több, mint azt mondani: "Sajnálom, hogy fájdalmat érzel." Helyette azt mondja: "Veled együtt élem át a fájdalmat." Hajlandó vagy mással sírni, és hajlandó vagy mással örülni is. Csak egy úton válhatsz ilyen együttérzővé – maradj betöltve Istennel. Ha a tankodból kezd kifogyni Isten, egyáltalán nem leszel együttérző. Folyamatosan tele kell lenned Istennel.

"Legyetek mindnyájan egyetértők, együttérzők, testvérszeretők, könyörületesek, alázatosak." (1Péter 3:8).

Beszéljetek róla:

  • Milyen tulajdonságai vannak egy jó meghallgatónak?
  • Hogyan válaszolsz az embereknek, amikor megkérdezik: "Hogy vagy?"
  • Szerinted miért félnek az emberek annyira a csendtől a kapcsolataikban?

 *(Daily Hope by Rick Warren 2015.05.31.)

Szólj hozzá!

Hogyan lehetsz megbízható ember?

2015. június 06. 03:00 - FodorImi

„Sok ember állítja, hogy ő hűséges, de nehéz megbízható személyt találni.” (Péld 20:6, NCV fordítás)

A bizalom az a ragasztó, amely közelebb von a barátaidhoz, családodhoz és hívő kiscsoportodhoz. Bizalom nélkül soha nem fogsz elérni olyan bensőséges kapcsolatot, amit Isten akar számodra. Csapatmunka bizalom nélkül lehetetlen.

A Péld 20:6 azt mondja: „Sok ember állítja, hogy ő hűséges, de nehéz megbízható személyt találni.” (NCV fordítás). Bár ezt évezredekkel ezelőtt írták le, ma ugyanez a dilemmánk. Kiben bízhatunk? Hogyan találhatunk megbízható embert? Még fontosabb, hogy mi hogyan válhatunk megbízható emberré, hogy mások megbízzanak bennünk?

1. Elnyered az emberek bizalmát, ha következetes vagy. A Lukács 16:10-ben azt mondja a Biblia: „Aki a kevésen hű, az a sokon is hűséges.” (NIV fordítás). Ma mindenki nyilvános és látványos módon akarja Istent szolgálni, Isten azonban azt mondja, hogy a bizalmat az által építed, ha kis dolgokban hűséges vagy.  Ha senki nem figyel téged, Isten akkor is lát. Látja, mit teszel, és azt mondja, ha a kis dolgokban hűséges vagy, egyre nagyobb és nagyobb felelősséget fog adni.

2. Elnyered az emberek bizalmát, ha megbízható vagy. Az emberek megbíznak benned, ha megtartod a titkaikat. A Saddleback Gyülekezetben a kiscsoportjaink egyik szabálya, hogy amit a csoportban mondanak, az a csoportban marad. A csoportod megbízik benned, hogy bizalmasan megőrzöd mindazt, amit megosztanak. A Péld 11:13 azt mondja: „A pletyka elárulja a bizalmat, de a hűséges ember megőrzi a titkot.”

3. Elnyered az emberek bizalmát, ha közel vagy hozzájuk. Időt kell töltened az emberekkel, hogy elnyerd a bizalmukat. A Biblia azt mondja: „Mindig szeret a barát, de testvérré a nyomorúságban válik.” (Péld 17:17). Ez magában foglalja a közelséget. A távolság bizalmatlanságot eredményez. Nem bízol olyan emberekben, akiket nem ismersz! Ha tehát azt akarod, hogy az emberek bízzanak benned, időt kell töltened velük. Az idő bizalmat teremt.

Beszéljetek róla:

  • Mit teszel ezen a héten, hogy megmutasd Istennek, hogy hűséges tudsz lenni kis dolgokban?
  • Miért olyan nehéz megtartani egy titkot? Milyen motivációk vannak a pletyka mögött?
  • Milyen áldozatokat kell hoznod, hogy időt tölts emberekkel és elnyerd a bizalmukat?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2015.05.30)

Szólj hozzá!

Ha másokat szolgálsz, Istent szolgálod

2015. június 05. 03:00 - magyarosijulia

„Tegyétek teljessé örömömet azzal, hogy ugyanazt akarjátok: ugyanaz a szeretet legyen bennetek, egyet akarva ugyanarra törekedjetek.” (Filippi 2:2, NLT fordítás, második kiadás)

Csak egyetlen útja van az Úr szolgálatának: ha másokat szolgálsz. Minden alkalommal, amikor a tehetséged, időd, energiád és forrásaid más emberek hasznára fordítod, szolgálod őket.

De Isten nem azt akarja, hogy egyedül szolgálj!. A Filippi 2:2-ben ez áll: „Tegyétek teljessé örömömet azzal, hogy ugyanazt akarjátok: ugyanaz a szeretet legyen bennetek, egyet akarva ugyanarra törekedjetek.” (NLT fordítás, második kiadás). Miért akarja ezt Isten? Miért nem szolgálhatod őt egymagad?

  1. Mert egy család vagyunk. Az 1Kor 3:9 ezt mondja: „Egymás munkatársai vagyunk Isten szolgálatában.” Ha Isten családjában vagy, az Úr azt akarja, hogy boldogulj a család többi tagjával is, sőt,valójában jobban érdeklik a szolgálatod közben kialakuló kapcsolataid, mint maga a szolgálat. Arra szeretne tanítani, hogy megtaláld a helyed az Isten családjában.
  2. Mert szükségünk van egymásra. Szükségünk van a másikra a szolgálatunk során, hiszen egyikünk sem rendelkezik minden talentummal, vagy minden ajándékkal. Szándékosan teremtett minket ilyenné az Úr: szükségem van rád, neked is rám – szükségünk van egymásra. „Mindannyian megtalálhatjuk a feladatunkat és jelentőségünket, mint Krisztus testének egy-egy tagja. Egy levágott ujjként, vagy lábujjként azonban nem vinnék sokra.”(Róma 12:5, MSG fordítás).  
  3. Mert többre tudunk jutni. A Préd 4:9 ezt mondja: ”Jobban boldogul kettő, mint egy: fáradozásuknak szép eredménye van." A csapatmunka megsokszorozza a hatékonyságunkat.

Az Úr olyan utakon tud használni téged, amelyeken soha nem vártad. Talán azt kérdezed: „Mi van nekem, amit felajánlhatok?” Egymagad nem tudsz eleget tenni, jól lehet, vannak a birtokodban értékes dolgok. Ezért van szükséged másokra az életed során. Isten használni akar téged, de egy olyan csapat tagjaként, amelyben mindenki segíti a másikat.

Isten alkotott bennünket, így hát akkor érezzük a legjobban magunkat, amikor egy olyan csapat tagjai vagyunk, amely az ő Királysága érdekében tevékenykedik. A csapatmunka közelebb visz minket egymáshoz, hatékonyabbak és boldogabbak leszünk. A leggyorsabb útja annak, hogy a közösséged tagjait közelebb vidd egymáshoz, a közös szolgálat. Amikor egy örök cél miatt gyűltök egybe, az megállíthatatlan csapattá tesz benneteket – nagyszerű dolgokat tudtok elérni Istenért.

Beszéljetek róla:

  • Miért fontos, hogy az egyházon kívüli emberek lássák, hogy a közösségek tagjai egységben és örömben szolgálnak együtt?
  • Érezted valaha magányosnak magad a szolgálatodban? Hogyan hat az érzelmeidre ha csapatban szolgálsz, és hogyan, ha egyedül?
  • Mit akar Isten elérni általad? Hogyan tudsz jobban törekedni erre azáltal, hogy másokkal dolgozol együtt?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2015.05.29)

Szólj hozzá!

Hibáid beismerésének négy előnye

2015. június 04. 03:00 - Á. Bözse

"Valljátok meg a bűneiteket egymásnak és imádkozzatok egymásért, hogy meggyógyuljatok." (Jakab 5:16a, TLB fordítás)

Vagy egy titkos összetevő, ami hamarabb kiépíti a közösséget, mint bármi más: megvallani a hibáinkat. De miért is kockáztatná bárki is az őszinteséget? Mert megéri a kockázatot. Isten azt mondja, hogy négy előnye van annak, ha őszinték vagyunk a hibáinkkal, az érzéseinkkel, a bűneinkkel és a félelmeinkkel kapcsolatban.

  1. Érzelmi felépülés. A Bibliában Jakab 5:16-ban azt olvassuk, hogy "Valljátok meg a bűneiteket egymásnak és imádkozzatok egymásért, hogy meggyógyuljatok." (TLB fordítás) Nagy különbség van a megbocsátás és az érzelmeink gyógyulása között. Ha megbocsátásra van szükséged valami miatt az életedben, csak annyit kell tenned, hogy megvallod Istennek. Az érzelmi felépülés akkor kezdődik meg, ha elmondod valaki másnak is.
  1. Egy új kezdet. A Példabeszédek 28,13 azt írja, hogy "Az az ember, aki nem ismeri be a hibáit, soha nem lehet sikeres. De ha megvallja és elhagyja őket, új esélyt kap." Az egyik legjobb segítség, amit megtehetsz egy kiscsoportban az az, hogy segítesz az embereknek önmaguknak megbocsátani. Nagyon sok embernek kell valaki, aki azt mondja: "Beismerted Istennek? Akkor meg lett bocsátva. Megvallottad? Akkor meg van neked bocsátva. Engedd el."

  2. Isten megváltoztató ereje. "Alázzátok meg magatokat az Úr előtt, és ő felmagasztal titeket." (Jakab 4:10, NLT fordítás) Hogyan is működik ez? A Biblia azt mondja, hogy Isten ellene áll a büszkének, de kegyelmet ad az alázatosoknak. Isten kegyelme erőt ad a változáshoz. Amikor Isten kegyelmét megkapod, meg tudod változtatni azokat a dolgokat, amiket mindig is meg akartál változtatni az életedben. De ez csak az alázat által jön, az alázat pedig őszinteség által.

  3. Mélyebb közösség. A Biblia azt mondja, hogy "Ha a világosságban élünk - ahogy ő is a világosságban él - akkor egymással közösségbe kerülünk." (1 János 1:7a, TEV fordítás). Azt gondoljuk, hogy ha nyíltan beszélünk a félelmeinkről, csalódásainkról, tökéletlenségeinkről, és titkolt hibáinkról, akkor az emberek kevesebbet fognak rólunk gondolni. Ennek pont az ellentéte igaz. Igazából minél őszintébb vagy, az emberek annál inkább kedvelnek téged, és akarnak veled lenni.

Sokan felismertétek, hogy "Az életem egy káosz. Komoly csalódásaim, szokásaim, rossz beidegződéseim, és rossz kapcsolataim vannak. Nincs mód arra, hogy bevalljam mindenkinek ezt a rengeteg rossz dolgot az életemben."

Isten el akarja indítani a gyógyulást az életedben. Ezt követően pedig használni akar téged más emberek életében. Ő csak arra vár, hogy megadd magad.

Beszéljetek róla:

  • Néha nehezebb Isten családjában lévő embereknek bevallani a hibáidat? Mit gondolsz, miért van ez így?
  • Mik azok a dolgok, amiket muszáj elfogadnod ahhoz, hogy a megbocsátás megtörténhessen és tovább tudj lépni az érzelmeid gyógyulásához?
  • Mit jelenthet a "világosságban élni"?

 

*(Daily Hope by Rick Warren, 2015.05.28.)

Szólj hozzá!

Amikor másokat segítesz a növekedésben, te is növekszel

2015. június 03. 03:00 - Szíj Melinda

„Azt akarom, hogy segítsük egymást azzal a közös hittel, amely mindegyikünké. A te hited segít majd engem, az én hitem pedig segíteni fog téged.” (Róma 1:12b, NCV fordítás)  

roots.jpg

Isten úgy teremtett minket, hogy amikor másokat segítünk a növekedésben, az nekünk is segít növekedni. Soha nem fogsz gyorsabban fejlődni, mint amikor közösségben élsz más hívőkkel és bátorítjátok egymást a Jézus Krisztus követése iránti elkötelezettségben.

A Bibliában, 1 Timóteus 4:7-ben azt olvassuk, hogy „Folyamatosan képezd magad az istenfélő életre.” (TEV fordítás) Hogyan gyakorolhatod folyamatosan az istenhívő életet? Úgy, hogy tagja vagy egy kis csoportnak, és lelki társra teszel szert. Észrevetted már, hogy könnyebb edzeni, ha valaki mással edzel együtt? Szükséged van rá, hogy hited felfedezőútján valaki mindvégig melletted haladjon, és hasonlóképpen neked is fel kell vállalnod ezt az elkötelezettséget más emberek felé.

Semmi sincs nagyobb befolyással életedre, mint azt elkötelezettség. Mondd el nekem, mire kötelezted el magad, és én megmondom neked, hogy mi leszel 20 év múlva, mert azzá válsz, amire elkötelezted magad. A kötelezettségvállalásaid formálják az életedet! Ha pedig semmire nem kötelezted el magad, akkor más emberek fogják alakítani az életed.

Kötelezettségvállalásaid nem pusztán itt és most hatnak; az örökkévalóságot is érintik, mert minden választásod örökkévaló következményekkel jár. Ezért mondja a Biblia a Róma 1:12-ben, hogy „Azt akarom, hogy segítsük egymást azzal a közös hittel, amely mindegyikünké. A te hited segít majd engem, az én hitem pedig segíteni fog téged.” (NCV fordítás)

Ezért van szükséged a gyülekezetre, mint családodra, ezért van kis csoportra szükséged. Kisegítjük egymást!

Beszéljetek róla:

  • Milyen az, amikor valakinek van lelki társa?
  • Létezik ilyen fajta felelősség az életedben? Miért van, vagy miért nincs?
  • Mit gondolsz, miért úgy teremtett Isten minket, hogy szükségünk legyen egymásra?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2015.05.27.)

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása