Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Hogyan lehetsz megbízható ember?

2015. június 06. 03:00 - FodorImi

„Sok ember állítja, hogy ő hűséges, de nehéz megbízható személyt találni.” (Péld 20:6, NCV fordítás)

A bizalom az a ragasztó, amely közelebb von a barátaidhoz, családodhoz és hívő kiscsoportodhoz. Bizalom nélkül soha nem fogsz elérni olyan bensőséges kapcsolatot, amit Isten akar számodra. Csapatmunka bizalom nélkül lehetetlen.

A Péld 20:6 azt mondja: „Sok ember állítja, hogy ő hűséges, de nehéz megbízható személyt találni.” (NCV fordítás). Bár ezt évezredekkel ezelőtt írták le, ma ugyanez a dilemmánk. Kiben bízhatunk? Hogyan találhatunk megbízható embert? Még fontosabb, hogy mi hogyan válhatunk megbízható emberré, hogy mások megbízzanak bennünk?

1. Elnyered az emberek bizalmát, ha következetes vagy. A Lukács 16:10-ben azt mondja a Biblia: „Aki a kevésen hű, az a sokon is hűséges.” (NIV fordítás). Ma mindenki nyilvános és látványos módon akarja Istent szolgálni, Isten azonban azt mondja, hogy a bizalmat az által építed, ha kis dolgokban hűséges vagy.  Ha senki nem figyel téged, Isten akkor is lát. Látja, mit teszel, és azt mondja, ha a kis dolgokban hűséges vagy, egyre nagyobb és nagyobb felelősséget fog adni.

2. Elnyered az emberek bizalmát, ha megbízható vagy. Az emberek megbíznak benned, ha megtartod a titkaikat. A Saddleback Gyülekezetben a kiscsoportjaink egyik szabálya, hogy amit a csoportban mondanak, az a csoportban marad. A csoportod megbízik benned, hogy bizalmasan megőrzöd mindazt, amit megosztanak. A Péld 11:13 azt mondja: „A pletyka elárulja a bizalmat, de a hűséges ember megőrzi a titkot.”

3. Elnyered az emberek bizalmát, ha közel vagy hozzájuk. Időt kell töltened az emberekkel, hogy elnyerd a bizalmukat. A Biblia azt mondja: „Mindig szeret a barát, de testvérré a nyomorúságban válik.” (Péld 17:17). Ez magában foglalja a közelséget. A távolság bizalmatlanságot eredményez. Nem bízol olyan emberekben, akiket nem ismersz! Ha tehát azt akarod, hogy az emberek bízzanak benned, időt kell töltened velük. Az idő bizalmat teremt.

Beszéljetek róla:

  • Mit teszel ezen a héten, hogy megmutasd Istennek, hogy hűséges tudsz lenni kis dolgokban?
  • Miért olyan nehéz megtartani egy titkot? Milyen motivációk vannak a pletyka mögött?
  • Milyen áldozatokat kell hoznod, hogy időt tölts emberekkel és elnyerd a bizalmukat?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2015.05.30)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása