Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Az életednek örökkévaló fontossága van

2015. október 04. 03:00 - noemiblogol

„Mindannyiunk megtalálhatja a szerepét az Ő testének tagjaként.” (Róma 12,5 MSG fordítás)

Valamilyen célra mindannyian odaszánjuk az életünket. Hogy mi lesz ez – karrier, sport, hobbi, hírnév, vagyon? Egyiknek sincs örökké tartó jelentősége.

Igazi jelentőséggel ugyanis egyedül a szolgálatod bír. Ezen keresztül fedezhetjük fel az életünk valódi értelmét. A Biblia így ír erről: „Mindannyiunk megtalálhatja a szerepét az Ő testének tagjaként.” (Róma 12,5 MSG fordítás).

Ahogyan együtt szolgálunk az Úr családjában az életünk fokozatosan jut el örökkévaló fontosságához. Pál ezt mondja: „Szeretném, hogy azt gondoljátok, hogy mennyivel lényegesebb, és nem lényegtelen... amiatt, hogy minek vagytok a részei." (1Kor 12,14.19).

Isten általad szeretne valamit elérni a világban. Általad is dolgozni akar. Nem az számít, hogy milyen hosszú az életed, hanem hogy mennyit adtál át Istennek. Nem a mennyi, a hogyan számít igazán.

Ha egy szolgálatban sem veszel részt, mit hoztál fel kifogásnak?

  • Ábrahám öreg volt.
  • Jákob bizonytalan.
  • Lea nem volt túl vonzó.
  • Józsefet bántalmazták.
  • Mózes dadogott.
  • Gedeon szegény volt.
  • Sámson társfüggő.
  • Ráháb erkölcstelen.
  • Dávidnak viszonya volt, és mindenféle családi problémája.
  • Illés öngyilkos hajlamú volt.
  • Jeremiás depresszióval küzdött.
  • Jónás vonakodott cselekedni az Úr parancsát.
  • Naomi özvegy volt.
  • Keresztelő János különc volt.
  • Péter lobbanékony volt.
  • Márta sokat aggódott.
  • A szamaritánus nőnek több tönkrement házassága volt.
  • Zákeus népszerűtlen volt.
  • Tamás kételkedett.
  • Pál betegeskedett.
  • Timóteus félénk volt.

Láthatod, elég színes a tökéletlenségek palettája. De Isten mindet felhasználta az Ő ügye érdekében. Téged is kész használni, ne keress hát több kifogást!

Beszéljetek róla:

  • Milyen kifogások tartanak vissza a szolgálattól?
  • Hogyan formált az Úr céljai érdekében? Milyen dolgok érdekelnek, mi hoz lázba?
  • Hiszed-e azt, hogy Isten úgy ahogy vagy képes használni téged az Ő királysága érdekében? Beszélj Vele most, oszd meg a kétségeidet és kérj Tőle bátorságot.

*(Daily Hope by Rick Warren, 2015.09.27)

Szólj hozzá!

A szolgálathoz vezető nyomok

2015. október 03. 03:00 - Á. Bözse

“Ahogy a víz visszatükrözi az arcot, úgy tükrözi az ember élete a szívét.” (Péld 27,19 NIV fordítás)

A Biblia a szív kifejezést arra használja, hogy leírja a vágyak, remények, érdeklődések, ambíciók, álmok és vonzalmak kötegét, ami benned van. A szíved képviseli minden motivációd forrását – amit szeretsz csinálni, és amivel a legtöbbet törődsz. Ma is használjuk így ezt a szót, amikor ezt mondjuk: “Teljes szívemből szeretlek.”

A Biblia azt mondja, hogy igazából az vagy, ami a szívedben van: „Ahogy a víz visszatükrözi az arcot, úgy tükrözi az ember élete a szívét.” (Péld 27,19 NIV fordítás). Nem az vagy, amit mások gondolnak rólad, vagy amire a körülményeid kényszerítenek téged. A szíved az, aki valójában vagy. Meghatározza azokat a szavakat, amiket kimondasz, azokat az érzelmeket, amiket érzel, és azokat a cselekedeteket, amiket teszel.

Fizikailag, mindannyiunknak egyedi a szívverése. Úgy, mint ahogy mindenkinek egyedi az ujjlenyomata, a retinája, a hangszíne, a szívünk is kissé eltérő ritmusban dobog. Elképesztő, hogy emberek milliárdjai közül, akik valaha éltek, senkinek nem volt pontosan ugyanolyan szívdobogása, mint neked.

Ehhez hasonlóan, Isten mindenkinek egy egyedi érzelmi szívdobogást is adott, ami felgyorsul, amikor olyan dolgokra, tevékenységekre, vagy körülményekre gondolunk, amelyek érdekelnek minket. Ösztönösen jobban törődünk bizonyos dologgal, mint másokkal. Ezek azok a nyomok, amelyeken haladva megtalálod, hogy hol kell szolgálnod.

A szívre egy másik szó a szenvedély. Vannak olyan dolgok, amik iránt mély szenvedélyt érzel, és mások, amik nagyon nem érdekelnek. Némely tapasztalat beindít téged, és elkapja a figyelmedet, míg mások kikapcsolnak, és könnyekig untatnak. Ez mutatja meg a szíved természetét, tehát figyelj a belső ösztönzésre, ami megmutatja, hogy Isten milyen szolgálatot szánt neked.

Miközben növekedtél, talán észrevetted, hogy néhány téma nagyon foglalkoztatott, ami talán senkit nem érdekelt a családodon belül.

Honnan jöttek azok az érdeklődések? Istentől érkeztek!

Isten céllal adta neked ezeket a veledszületett érdeklődéseket. Az érzelmi szívverésed kulcs ahhoz, hogy megértsd a szolgálatod formáját. Ne nyomd el az érdeklődésedet, hanem azon gondolkozz, hogy miképpen használhatnád azt Isten dicsőségére. Oka van annak, hogy épp azokat a dolgokat szereted csinálni!

Beszéljetek róla:

  • Milyen dolgok, tevékenységek vagy ügyek iránt vagy szenvedélyes? Hogyan tudsz Isten dicsőségére befektetni ezekbe a dolgokba?
  • Gondold végig azokat a dolgokat, amikre a legtöbb időt szánod. Hogyan hangolhatóak össze az érzelmi szívveréseddel?
  • Miért gondolod, hogy Isten azt szeretné, hogy szenvedélyes legyél a szolgálatodban?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2015.09.26)

Szólj hozzá!
Címkék: szív szolgálat

Hogyan készülj megosztani a tapasztalataidat

2015. október 02. 03:00 - Babacson

"Az életetek a mester Igéjét visszhangozza... Az Istenben vetett hitetek nyilvános. Nekünk már semmit sem kell mondanunk – ti vagytok az üzenet!" (1Tessz 1,8 MSG fordítás)

Isten elhelyezett benned egy élet-üzenetet.

Amikor hívővé válsz, Isten hírnökévé is leszel. Isten rajtad keresztül akar szólni a világhoz.

Úgy gondolhatod, hogy nincs semmi megosztani valód másokkal, de ez csak a sátán hangja, aki azt akarja, hogy csendben maradj. Raktárháznyi tapasztalatod van, amelyet Isten használni akar arra, hogy másokat a családjába hozzon.

A Biblia azt mondja: „Azok, aki hisznek az Isten Fiában Isten bizonyságtételét hordozzák magukban." (1Jn 5,10a GW fordítás).

Íme egy dolog, amely segít a megosztásra való felkészülésre: írd le a nagyobb tapasztalataidat, amelyekből tanultál. Hálások lehetünk, hogy Salamon is így tett, mert így adta nekünk a Példabeszédeket és a Prédikátor könyvét, amelyek tele vannak életre vonatkozó gyakorlati tanácsokkal. Képzeld el, mennyi szükségtelen frusztrációt megelőzhetnénk, ha mások élettapasztalataiból tanulnánk.

Íme néhány kérdés, hogy felfrissítsd a memóriád és elkezdd:

  • Mit tanított Isten a bukásaidból? (Zsolt 51)
  • Mit tanított Isten a pénzhiányban? (Filippi 4,11-13)
  • Mit tanított Isten a fájdalomban, szomorúságban, depresszióban? (2Kor 1,4-10)
  • Mit tanított Isten a várakozásban? (Zsolt 40)
  • Mit tanított Isten a betegségben? (Zsolt 119,71)
  • Mit tanított Isten a csalódottságban? (1Móz 50,20)
  • Mit tanultál a családodtól, gyülekezetedtől, kapcsolataidból, kiscsoportodtól, kritikusaidtól?

Beszéljetek róla:

  • Miután felismerted tapasztalataidat, kivel akarja az Úr, hogy megoszd?
  • Miért hezitálunk megosztani tapasztalatainkat, főleg akkor ha azok bukásokból származnak?
  • Hogyan változik a látás módod, amikor új dolgokat tanulsz egy nehéz élethelyzetben?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2015.09.25)

Szólj hozzá!

Ünnepeld az egyéniségedet!

2015. október 01. 03:00 - Szíj Melinda

„Te formáltál először belülről, aztán kívülről… Ismered belsőmet és külsőmet, számon tartasz minden csontot a testemben; pontosan tudod, miként keltem lassanként életre… Mint egy nyitott könyv, figyelted, ahogy növekszem a fogantatásomtól a születésemig; életem minden állomása terítve állt előtted, életem napjait mind elkészítetted, mielőtt még egyetlen napot is éltem volna.” (Zsoltárok 139:13-16, MSG fordítás)

self-esteem.png

Isten nem pazarolj a megtapasztalásokat. Róma 8:28 így emlékeztet minket: Azt pedig tudjuk, hogy akik Istent szeretik, azoknak minden javukra szolgál, azoknak, akiket elhatározása szerint elhívott.” (NIV fordítás).

A Saddleback Gyülekezetben öt tapasztalati tényezőt ajánlunk megfontolásra az embereknek, mely behatárolja, hogy milyen szolgálatra alkalmasak leginkább:

  1. Iskolai tapasztalatok: Mik voltak kedvenc tantárgyaid az iskolában?
  2. Szakmai tapasztalatok: Milyen munkákban lelted örömed és értél el eredményeket, amikor azokat végezted?
  3. Lelki tapasztalatok: Milyen jelentőségteljes illetve meghatározó élményeid voltak Istennel életed folyamán?
  4. Szolgálattal összefüggő tapasztalatok: Hogyan szolgáltad Istent a múltban?
  5. Fájdalmas tapasztalatok: Milyen problémák, fájdalmak és megpróbáltatások értek, amikből tanultál?

 
Az EGYÉNISÉGEDET Isten szuverén módon, saját céljára mintázta meg, így azt nem kérdőjelezheted meg, és nem is utasíthatod vissza. „Ki vagy te, barátom, hogy ellent mersz mondani Istennek? Egy agyagedény nem vonja kérdőre készítőjét: ’Miért formáltál engem ilyenre?’ Elvégre, a fazekasnak jogában áll úgy használnia az agyagot, ahogy kívánja.” (Róma 9:20-21a, TEV fordítás).

Ahelyett, hogy megpróbálnánk valaki mássá átformálni magunkat, ünnepelnünk kéne EGYEDISÉGÜNKET, amivel Isten ajándékozott meg mindegyikünket.

Ha megérted, hogy EGYÉNISÉG vagy, az építi az önbecsülésed. Mai társadalmunkban járványszerűen terjed az alacsony önértékelés. A legtöbb ember nem szereti magát. Kutatások egyik okként feltárták, hogy az összes megkérdezettek több mint 50 %-a nem a számára megfelelő állásban dolgozik. Én úgy hiszem, hogy a valódi önbecsülés – ellentétben a hétköznapi értelemben vett pszichológiai önbecsüléssel – két bibliai igazságon alapszik, nem pedig „a magunk erejéből álljunk talpra" és gondolkozzunk pozitívan: „Jól vagyok; te már kevésbé” filozófiáján. A valódi önbecsülés alapja a Jézussal való kapcsolatod, és, hogy tudatában vagy annak, hogy mi célból teremtett.

Beszéljetek róla

  • Mit tárnak fel ezek a bibliai idézetek a te EGYÉNISÉGEDDEL kapcsolatban?
  • „Hozd ide fiaimat a messzeségből, leányaimat a föld végéről -  mindenkit, akit nevemről neveznek, akit dicsőségemre teremtettem, formáltam és alkottam.” (Ézsaiás 43:7, NIV fordítás)
  • „A nép, amelyet magamnak formáltam, hirdeti majd magasztalásomat.” (Ézsaiás 43:21, NJB fordítás)
  • „Trónján ülve, Isten belátja valamennyiünket a Földön – Ő, aki mindenki szívét formálja, aki figyelemmel kíséri minden tettüket.” (Zsoltárok 33:14-15, MSG fordítás)

 

*(Daily Hope by Rick Warren, 2015.09.24.)

 

 

 

Szólj hozzá!

Isten alkotott, hozzá tartozol

2015. szeptember 30. 03:00 - Habakuk

"Mária pedig ezt mondta: Magasztalja lelkem az Urat, és ujjong az én lelkem megtartó Istenemben...” (Lukács 1:46-47, NIV kiadás)

crying_out1.jpg

Amikor tervezésről van szó, sok keresztény ateistaként viselkedik. Tudják, hogy Jézus megmentette őket, de nem igazán bíznak benne. Azt hiszik, hogy úgy tervezhetik az életüket, ahogy akarják. De az a helyzet, hogy Isten teremtett mindenkit, és mindenkivel megvan az egyedülálló célja is. Mindenkinek egy különleges életutat szánt.

Istennek terve volt Máriával. Kiválasztotta, és arra teremtette, hogy Isten Fiának édesanyja legyen. Mit válaszolt erre Mária? Nem mondta hogy: ,,Megvan a saját tervem az életemmel. Túl elfoglalt vagyok. Azt kell tennem, ami nekem a legjobb.” Nem így volt. Mária megértette, hogy Istennek célja van az életével, és kész volt megtenni azt, amit Isten tőle kért.

Mária dicsőítő énekkel válaszolt: "Mária pedig ezt mondta: Magasztalja lelkem az Urat, és ujjong az én lelkem megtartó Istenemben...” (Lukács 1:46-47, NIV kiadás) Mária megértette, hogy Isten az ő Ura és Megváltója, készen állt buzgón cselekedni az Ő akaratát. Rábízta az életét Istenre, még úgy is, hogy tudta, hogy senki nem fogja neki elhinni azt, amit az angyaltól hallott.

Elhiszed azt, hogy Isten egy különleges célra teremtett téged? A Bibliában azt olvassuk, hogy ,,Tudjátok meg, hogy az Úr az Isten! Ő alkotott minket, az övééi vagyunk: az Ő népe és legelőjének juhai.” (Zsoltárok 100:3, NCV fordítás)

Isten teremtett téged. Ő alkotott és formált téged és hozzá tartozol. Isten terve az életedre sokkal jobb mindennél, amit valaha is el tudnál képzelni. Ha tehát valakinek kezébe helyeznéd az életedet, nincs jobb a teremtődnél, akinek célja van életeddel.

Beszéljetek róla:

  • Milyen terveket szőttél magadnak? Hogyan mutatják ezek meg Istenbe és az Ő tervébe vetett bizalmadat?
  • Ha igazán megbíznál Isten neked szánt céljában, miben változna az imaéleted? Miben változna a kapcsolatod más emberekkel? A világi eseményekről alkotott nézeted?
  • Tölts el néhány percet azzal, hogy leírsz egy saját dicsőítő éneket, ami megmutatja Istennek, hogy az Ő akaratát akarod követni és készen állsz betölteni azt a célt, amit Isten neked szán.


*(Daily Hope by Rick Warren, 2015.09.23.)

1 komment
süti beállítások módosítása