Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Amíg te várakozol, Isten munkálkodik

2015. október 18. 03:00 - Lilla:)

"Bízom az ÚR Istenben, hogy megment engem és várom válaszát az imáimra." (Mikeás 7:7, CEV fordítás)

waiting-410328_1280.jpg

A Biblia többször említi, hogy az életünk különböző szakaszokból áll. Az egyik ilyen szakasz, amelyről Isten újra és újra beszél: a várakozás szakasza.

Míg te várakozol, Isten munkálkodik. Ne gondold, hogy a várakozás szakasza azt jelenti, hogy Isten nem csinál semmit. Ő azért visz keresztül téged ezen, hogy ez idő alatt jóra fordítsa a körülményeidet.

Az életben sok időt fogsz várakozással tölteni. Ha nem találod ki, hogy hogyan bízzál Istenben a várakozás alatt, akkor sok időt fogsz eltölteni azzal, hogy nem bízol Istenben.

Isten sosem rohan. Ő örökkévaló! Ő figyel; dolgozik. Figyeli, hogy hogyan és mikor fogsz benne bízni. Erre azt mondhatod, "Mikor Uram? Mikor fog végre megtörténni?" Isten pedig ezt mondja: "Rám bízhatod ezt."

A várakozással az a probléma, hogy a mi emberi természetünk és kultúránk azt mondja, "Nem várj! Szerezz meg mindent minél hamarabb."

Ezt közvetíti a kultúránk, viszont ez gátolja, hogy Isten megáldhassa az életünket, mivel pont a várakozás időszakaszán keresztül érkezik az áldása. A Prédikátorok 3:11-ban azt olvassuk, hogy "[Isten] mindennek meghatározta a maga idejét." (TEV fordítás)

Lehet, hogy épp a várakozás idejét éled. Talán azért, hogy befejezd az iskolát. Talán azért, mert egy férfi vagy nő lép be az életedbe. Talán azért, hogy megházasodj, vagy babát vársz. Lehet, hogy ideges vagy amiatt, hogy milyen lassan zajlanak a dolgok. Mindannyian átmegyünk ezen.

A Bibliában van egy ígéret, ami nem csak azt mondja el, hogy Isten dolgozik, hanem azt is, hogy hogyan dolgozik, neked pedig a várakozás ideje alatt ezt kell szem előtt tartanod: "Én vagyok az ÚR, amikor pedig itt az ideje én gyorsan teljesítem ezeket a dolgokat." (Ézsaiás 60:22, NCV fordítás)

Így dolgozott Isten akkor is, amikor Jézus erre a világra küldte. A világ évezredeket várt Jézus első eljövetelére. Ő pedig pont a megfelelő időben érkezett.

Már 2000 éve várjuk, hogy Jézus újra eljöjjön. Mikor jön el újra? Pont a megfelelő időben - az Isten által elrendelt időben fog eljönni.

Ezt el kell fogadnod a várakozás ideje alatt és emlékezz, hogy ez csak lassítás, nem pedig megtagadás. Amikor úgy gondolod, hogy Isten azt mondja "nem," lehet, hogy igazából azt mondja, "Még nem. Bízol bennem továbbra is?"

A Mikeás 7:7-ben azt olvassuk, hogy "Bízom az ÚR Istenben, hogy megment engem és várom válaszát az imáimra." (CEV fordítás)

Ez az a fajta hit, amit Isten megáld.

Beszéljetek róla:

  • Miben vársz jelenleg Istenre? Mi a válaszod a várakozás idejére?
  • Miben láttad Isten munkáját az életedben, amikor az ő időzítésében kellett bíznod és nem a sajátodban?
  • Mit tehetsz azért, hogy lelassítsd az életedben a dolgokat, hogy türelmet és bizalmat tanulhass?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2015. 10. 11.)

Szólj hozzá!

A te erőd véges, de Isten végtelen

2015. október 17. 03:00 - Á. Bözse

"Megáldod mindazokat, akik tőled várják erejüket." (Zsoltárok 84:5a, CEV fordítás)

Fáradt vagy? Néhányan közületek teljes gőzzel élnek. Sokszor elfáradtok. A nap végére kimerültök, és elfogy az energiátok, és az ok nagyon egyszerű. Emberek vagytok.

A te erőd véges, de Isten ereje végtelen. A te erőd meghatározott, Isten erejének nincsen határa. A te erőd kimeríthető - ezért leszel kimerült! De Isten ereje kimeríthetetlen. Isten soha nem fogy ki az energiából. Isten soha nem lesz fáradt.

A Zsoltárok 84,5 azt mondja: "Megáldod mindazokat, akik tőled várják erejüket." (CEV ford.) Szeretnéd Isten áldását az életedre? Akkor Istentől kell várnod az erőt is.

A 19. század egyik leghíresebb kereszténye egy Hudson Taylor nevű ember volt. Kínában dolgozott misszionáriusként, és amellett, hogy egy szellemi hős volt, egy brilliáns ember is. Időskorában elvesztette az egészségét, és rendkívül gyenge lett. Írt egy levelet az egyik barátjának, amiben ez áll: "Olyan gyenge vagyok, hogy nem tudok már tovább dolgozni. Olyan gyenge vagyok, hogy nem tudok már tanulni. Olyan gyenge vagyok, hogy nem tudom már a Bibliámat olvasni, és még imádkozni sem. Már csak Isten karjában mozdulatlanul tudok feküdni, mint egy kisgyermek, bízva benne."

Néha az életedben leszel olyan fáradt, hogy még imádkozni sem tudsz, Bibliát olvasni sem, vagy elmenni egy bibliaórára. Nem tudsz dolgozni. Nem tudsz semmit tenni. Mit teszel ezekben a pillanatokban? Megpihensz az Úr erejében, karjai közt, mint egy kisgyermek, és bízol.

A gyengeség egy jó dolog lehet az életedben, mert Istentől való függést okoz. Pál azt mondja a II. Korinthus 12,8-10-ben: "Emiatt háromszor kértem az Urat, hogy távozzék az el tőlem. De ő ezt mondta nekem: "Elég neked az én kegyelmem, mert az én erőm, erőtlenség által ér célhoz." Legszívesebben tehát az erőtlenségeimmel dicsekszem, hogy a Krisztus ereje lakozzék bennem. Ezért a Krisztusért örömöm telik erőtlenségekben, bántalmazásokban, nyomorúságokban, üldöztetésekben és szorongattatásokban, mert amikor erőtlen vagyok, akkor vagyok erős."

Istenben bízni ilyen ellentmondásos - minél gyengébb vagy, annál jobban támaszkodsz Istenre. És minél jobban támaszkodsz Istenre, annál erősebb leszel.

Beszéljetek róla:

  • Miért nehéz nekünk beismerni vagy megmutatni a gyengeségeinket?
  • A kultúránk hogyan állandósítja azt a gondolatot, hogy mindig erősnek kell lennünk?
  • Mit jelent Isten erejére támaszkodni? Más emberek számára ez hogyan válik láthatóvá?

 

*(Daily Hope by Rick Warren, 2015.10.10.)

Szólj hozzá!
Címkék: fáradtság erő

Az Úr bölcsességére hagyatkozz, ne a magadéra!

2015. október 16. 02:12 - Babacson

" Bízzál az Úrban teljes szívből, és ne a magd eszére támaszkodj! Minden utadon gondolj rá, és Ő egyengetni fogja ösvényeidet. Ne tartsd bölcsnek önmagadat, féld az Urat, és kerüld a rosszat!" (Péld 3:5-7, NLT ford. második kiadás)

Volt már olyan érzésed, hogy valami nagyon-nagyon jónak tűnt, de amikor megtetted, nagyon-nagyon rossznak bizonyult?

Az érzések hazudnak. Mindig hazudnak neked! Van egy régi countrydal, amiben az van leírva: "Hogyan lehetne rossz, amikor anniyra jó érzés?" Most viccelsz? Nagyon sok olyan dolog van, amely rossz, de abban a pillanatban éppen nagyon jónak tűnik.

Hat hónap kapcsolat után azon tűnődsz: "Mit is gondoltam?". Csak egy pár hónap az új munkahelyen, és arra gondolsz: "Hogyan ronthattam el ennyire?". Egy gyors döntés, amely olyan ártalmatlannak tűnt, azután összetörve és ijedten hagy el évekkel később.

Ha kevesebb zsákutcát és bukást akarsz az életedben, hallanod kell, amit az Ige mond neked a Példabeszédek 3:5-7-ben: "Bízzál az Úrban teljes szívből, és ne a magad eszére támaszkodj! Minden utadon gondolj rá, és Ő egyengetni fogja ösvényeidet. Ne tartsd bölcsnek önmagad, féld az Urat, és kerüld a rosszat." (NLT ford. második kiadás).

Ha valóban szeretnéd Isten áldásait az életedben megtapasztalni, Isten bölcsességére kell támaszkodnod, és nem arra, amit az érzéseid vagy a zsigereid mondanak. Bízz az Úrban és ne a saját értelmedben!

Hogyan kaphatod meg az Úr bölcsességét?

Imádkozz. Beszélj az Úrral, hagyd, hogy az Igéjén keresztül szóljon hozzád. Így kaphatod meg az Úr bölcsességét.

Az Ige azt mondja a Jakab 1,5-ben: "Ha pedig valakinek nincsen bölcsessége, kérjen Istentől, aki készségesen és szemrehányás nélkül ad mindenkinek, és meg is kapja."

Isten nem akarja, hogy buta hibákat kövess el. Nem akarja, hogy folyton zsákutcába ütközz, vagy hogy bukást bukás kövessen az életedben. Isten azt akarja, hogy sikeres légy. Azt akarja, hogy bölcs döntéseket hozz az időddel, az anyagiakban és a kapcsolataidban.

Nem mintha te várnál az Ő segítségére. Ő vár rád! "Hé, itt vagyok! Bölcsességet adok, és szívesen teszem! Nem zsörtölődöm miatta. Bölccsé akarlak tenni. Csak kérned kell!"

Ha áldottá akarsz válni, el kell fogadnod az Úr bölcsességét. Ha az Úr bölcsességét meg akarod kapni, az Úr Igéjében kell elmélyülnöd.

Beszéljétek róla:

  • Gondolj egy olyan időszakra, amikor saját érzéseidre hagyatkoztál egy nagyon fontos döntésben. Mi lett az eredmény?
  • Hogyan beszél az Úr hozzád? Honnan tudod, hogy az Ő hangja szól hozzád?
  • Szerinted miért fontos, hogy időt tölts Istennel minden nap, ha tudni szeretnéd, mik a tervei számodra?

(*Daily Hope by Rick Warren, 2015.09.09.)

 

 

Szólj hozzá!

Ennyire szeret téged Isten

2015. október 15. 03:00 - Szíj Melinda

„...Mert Isten szeretet.” (1János 4:8b, NIV ford.)

10-08-15-woeaihf-god-loves-you-this-much_mini.jpg

A Biblia azt mondja, hogy Isten szeretet. Nem azt mondja, hogy Isten tud szeretni; úgy írja, hogy Isten maga a szeretet. A szeretet a természetéből fakad. Isten maga a szeretet.

Isten alkotta meg az egész világmindenséget. Az ő keze munkája ez a bolygó, az emberi faj; s nem utolsósorban téged is ő teremtett, mert szeret.

Isten szeretete bizonyságául teremtett téged. Ha egyszer életet adott, akkor bizonyosan szeret is, így te is viszontszeretheted őt. Isten irántad való szeretetének jele, hogy szíved e pillanatban is dobog; az ő szeretetének köszönhető, hogy lélegzel.

Isten jó híre számodra, hogy a jó és rossz napjaidon ő egyaránt szeret. Szeret, amikor érzed szeretetét, és szeret, akkor is, amikor nem érzed. Akkor is szeret, amikor úgy érzed, nem érdemled meg a szeretetét.

Semmi olyat nem tudsz tenni, ami véget vethetne Isten irántad való szeretetének. Megpróbálhatod, de egyszerűen nem fog menni, mert irántad való szeretete a jelleméből fakad, és nem azon múlik, mit teszel, mondasz vagy érzel.

Isten annyira szeret téged, hogy elküldte egyszülött Fiát, Jézust ebbe a világba, „hogy mindenki, aki hisz őbenne, el ne vesszen, hanem örök élete legyen” (János 3:16 NLT fordítás, második kiadás).

A keresztre feszített Jézus szavai voltak ezek: „Ennyire szeretlek! Annyira szeretlek, hogy fáj. Annyira szeretlek, hogy meghalok érted, hogy ne kelljen nélküled élnem.”

Az isteni szeretet minden emberi tudást meghalad, és nehéz megértenünk mindannyiunk iránt való szeretetének szélét, hosszát, magasságát és mélységét (Efézusiak 3:17-19).

Beszéljünk róla:

  • Hogyan kellene a mély hitnek és a biztos tudatnak, hogy Isten szeret téged, megváltoztatnia viszonyulásodat ahhoz, miként éled az életed?
  • Mit gondolsz, miért okoz sok embernek gondot Isten szeretetének elfogadása?
  • Hogyan tudod Isten felé kimutatni szeretetedet?

 

(Daily Hope by Rick Warren 2015.10.08.)

 

Szólj hozzá!

Isten érted van!

2015. október 14. 03:00 - Habakuk

Az angyal pedig ezt mondta nekik: "Ne féljetek, mert íme, nagy örömet hirdetek nektek, amely az egész nép öröme lesz... (Lukács 2:10, NLT ford.)

Ha megismered Istent, az meg fogja változtatni az egész élethez való hozzáállásod. Többé már nem fogod azt gondolni, hogy Isten egy olyan valaki aki letekinget a mennyből, és minden alkalommal, amikor hibázol elkiáltja magát: „Megvagy!”

Isten sikeressé szeretne tenni téged az életben; céllal teremtett téged, és azt akarja, hogy eredményeket érj el. Ő Isten, az Alkotód. Ő a sikereid fokmérője és senki más.

Ez őrületesen jó hír.

Ez azt jelenti, hogy nem kell, hogy félj Istentől, mert Ő érted van. Sok ember még mindig ezen aggódik, s még feszültté is válnak, amikor Róla beszélnek. Tudod hogy miért? Mert bűnösnek érzik magukat és így kezdenek gondolkodni: „Ha közelebb kerülök Istenhez, akkor meg fog leckéztetni engem. Emlékeztetni fog minden dologra, amit rosszul tettem, és akkor még rosszabbul fogom érezni magam!”

Semmi sincs messzebb az igazságtól. Hiszen Jézus azt mondja: ,,Nem azért jöttem erre a világra, hogy elítéljem, hanem hogy megmentsem.” Jézus ezzel azt akarta kifejezni: „Nem azért jöttem, hogy megszidjalak, hanem, hogy megmentselek.”

És ha Isten velünk van, ki lehet ellenünk?

Jézus azért jött, hogy megmentsen minket, nem pedig azért, hogy megijesszen. Ezért mondta elsőnek ezt az angyal a pásztoroknak Jézus születése éjszakáján: „Ne féljetek!”

Valójában, amikor Isten üzen az embereknek a Bibliában, nem szokatlan, hogy így kezdi : "Ne félj!". 365 alkalommal kezdi Isten az üzeneteit így a Bibliában: "Ne félj!". Tulajdonképpen minden egyes nap olvashatsz egy üzenetet Istentől: "Nem kell félned, érted vagyok, veled vagyok és szeretlek téged!"

Isten érted van!

Beszéljetek róla:

  • Hogyan változna meg az életed, ha tényleg elhinnéd azt, hogy Isten érted van? Kérd Istent, hogy segítsen a hitetlenségeden!
  • Mit gondolsz, miért tart sok ember Istentől?
  • A biblia milyen egyéb versei beszélnek még arról, hogy Isten érted van? Próbáld meg megjegyezni az egyiket ezen a héten.

 

*(Daily Hope by Rick Warren 2015. 10. 07.)

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása