Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Légy kedves!

2015. október 25. 03:00 - noemiblogol

 „Az érett, bölcs embert az értelméről ismerhetjük meg. Minél kedvesebbek a szavai, annál megnyerőbb lesz.” (Példabeszédek 16,21 TEV fordítás)

A kedvesség megnyerő. Különösen fontos ez, ha karriert szeretnél csinálni a kereskedelemben. Miért? Mert az erőszakos eladás nem működik. Nem válaszolunk annak az embernek, aki az arcunkba üvölti, hogy van számunkra egy káprázatos ajánlata, amely nélkül nem élhetünk…

Napjainkban nem azért adjuk a fejünket valaminek a megvásárlására, mert valaki meggyőz annak hasznosságáról. Azért vesszük meg, mert valaki ajánlja. A barátaid a figyelmedbe ajánlanak egy autót, egy filmet, egy éttermet – ez bőven elegendő ahhoz, hogy megvedd vagy kipróbáld. Miért? Mert az ajánlatuk kedves és érdek nélküli. És ez jóval megnyerőbb.

A Példabeszédek 21,15-ben ez áll: „A kedves beszéd megtöri az ellenállást.” (MSG fordítás). Meg akarod győzni a barátod/barátnőd, vagy épp a házastársad, hogy tegyen meg valamit? Ne légy durva! Még a legkeményebb szívű ember figyelmét is felkelti a kedvesség, hiszen a kedves szavak megtörik az ellenállást.

Ha szülő vagy, tudd, a kiabálás soha nem működik. Nem, még a legmakacsabb gyermeknél sem. Soha ne fegyelmezz dühből, mindig szeretetből és kedvességgel. A Példabeszédek 21,15 az NCV fordítás szerint így szól: „A kedves szó még a keményfejűekhez is elér.”

Ha embereket szeretnék megnyerni Krisztus ügyének a gyülekezetemben, kedvesnek kell lennem. Minden hétvégén felmehetnék a szószékre, és azt mondhatnám: „Most pedig hadd meséljek nektek mindazokról a dolgokról, amelyeket rosszul végeztek!” – így azonban csak falakat építenék a saját szavaim ellen. Az emberek talán el sem jönnének többé a templomba. Nem működik a szószéken – de otthon vagy a munkahelyeden sem. Soha nem működik.

A kedvesség viszont igen. Ahogyan az igénkben is áll: „Az érett, bölcs embert az értelméről ismerhetjük meg. Minél kedvesebbek a szavai, annál megnyerőbb lesz.” (Példabeszédek 16,21 TEV fordítás).

Ez az érettség jele. Az érett és bölcs ember kedves. A bolondok bántóak és udvariatlanok. Soha nem lehetsz megnyerő, ha durva vagy.

Beszéljetek róla:

  • Miért olyan szembeötlő napjaink társadalmában a kedvesség?
  • Gondolkozz el azon, hogy gyermekként hogyan válaszoltál a vitákban a testvérednek, vagy más gyerekeknek. Hogyan változott ez – ha változott egyáltalán?
  • Mit tehetsz ma, hogy a gyermeked nevelésében a kedvesség, és ne a düh legyen a fő vonás?

 *(Daily Hope by Rick Warren, 2015.10.18)

Szólj hozzá!

Kedves szavaid kifejezik szereteted

2015. október 24. 03:00 - Florabell

"Férfiak, szeressétek feleségeiteket, és legyetek hozzájuk kedvesek." (Kolossé 3,19 NCV fordítás)

 

A kedvesség feloldja a konfliktust. Hatástalanítja a kritikát. Meggyőző, vonzó és szeretetet közvetít.

Kedves házas férfitestvérem, van egy módszer, amivel gyorsan javíthatsz a házasságodon: kezdj el kedvesebben beszélni a feleségeddel! Ez a módszer csodákra képes! A Kolossé 3,19 azt mondja: "Férfiak, szeressétek feleségeiteket, és legyetek hozzájuk kedvesek." (NCV fordítás). Akármelyik ostoba ember képes arra, hogy önző, durva, vagy goromba legyen. De az úriemberek kedvesek (angol szójáték: gentle men – gentlemen).

A nagyszerű házasság titka egyszerű: két olyan ember egysége, akik jók a megbocsátásban, hiszen életetek folyamán sokszor fogjátok egymást bántani. Kay és én már lassan 40 éve házasok vagyunk. Mindketten sokszor megbántottuk a másikat, de mindketten nagyszerűen meg is tudunk bocsátani. Ez is hozzátartozik a kedvességhez.

A kedvesség nemcsak a jól működő házasság kulcsa, hanem a jó szülőségé is. Soha ne fegyelmezz dühből vagy frusztrációból, légy mindig kedves és szeretetteljes. A Biblia az Efézus 6,4-ben azt mondja: "Apák, ne ingereljétek, ne dühítsétek fel gyermekeiteket... hanem neveljétek, fegyelmezzétek, tanítsátok és tanácsoljátok őket gyengéden az Úr intése szerint." (AMP fordítás).

Őszintén elmondhatom, hogy apám soha nem emelte fel velem szemben a hangját a neveltetésem során. Talán sosem volt dühös rám? Dehogynem. Talán sosem borítottam ki, nem adtam okot arra, hogy mérges legyen rám? Nem egyszer fordult elő ilyesmi – inkább napi rendszerességgel. De ő kedves volt. Fékezte az erejét, és nem akart rám ordítani. Kedvességével kimutatta felém a szeretetét.

Engedd, hogy a kedves megnyilvánulásaid ugyanezt megtegyék a kapcsolataidban.

Beszéljetek róla:

  • Határozd el, hogy ettől a héttől kezdve kedvesen fogsz reagálni a házastársadra és a gyermekeidre. Milyen változást hoz ez az életedbe?
  • Hogyan lehet szeretetet kifejezni a kedvességgel? Mit közvetít a másik felé, ha kedvesen reagálsz rá?
  • Fontos neked, hogy kedves emberként ismerjenek? Miért, vagy miért nem?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2015.10.17.)

Szólj hozzá!

Hogyan használja Isten fájdalmunkat arra, hogy segítsen növekedni

2015. október 23. 03:00 - mintyovanviki

„Azt pedig tudjuk, hogy akik Istent szeretik, azoknak minden javukra szolgál, azoknak, aki szeretik őt.” (Róma 8,28 NIV fordítás)

A gyász, a veszteség és a fájdalom elkerülhetetlen része az életünknek. De tudtad, hogy Isten felhasználja a bánatunkat arra, hogy segítsen nekünk növekedni? Háromféleképpen is teszi ezt.

Először is, Isten felhasználja a fájdalmat, hogy felhívja a figyelmünket. C.S. Lewis azt írta: „Isten suttog hozzánk örömünkben, de kiált hozzánk fájdalmunkban.” A fájdalom Isten hangszórója. Csak nagyon ritkán változunk, amikor látjuk a tüzet. Akkor változunk, amikor érezzük a forróságot.

A Példabeszédek 20,30 ezt mondja: „Néha fájdalmas tapasztalatok kellenek ahhoz, hogy megváltoztassuk útjainkat.” (TEV fordítás).

Másodszor, Ő a rosszból is jót tud kihozni. A Biblia egyik leghíresebb verse a Róma 8,28, amely azt mondja: „Azt pedig tudjuk, hogy akik Istent szeretik, azoknak minden javukra szolgál, azoknak, aki szeretik őt.” (NIV fordítás).

Amikor veszteséget tapasztalsz, akkor az egy lehetőség, hogy formálódjon a személyiséged. Nem kontrollálhatod a fájdalmadat, amin keresztül mész, de eldöntheted, hogy keserűvé vagy jobbá tegyen. Eldöntheted, hogy egy lépcsőfok legyen az életedben, vagy egy akadály. Emlékezned kell, hogy bár fájdalmad van, Isten a Te javadat szolgálja ezzel.

Harmadsorban, Isten az örökkévalóságra készít fel bennünket. A Biblia a 2Korinthus 4,17-18-ban azt mondja: „Mert a mi pillanatnyi könnyű szenvedésünk minden mértéket meghaladó, nagy, örök dicsőséget szerez nekünk, mivel nem a láthatókra nézünk, hanem a láthatatlanokra, mert a láthatók ideig valók, a láthatatlanok pedig örökkévalók.”

Bizonyára hallottad már tőlem azt, hogy az autódat nem viheted magaddal a Mennybe. A porcelánjaidat, a ruháidat sem viheted a Mennybe, sőt a karrieredet sem. A személyiségedet viszont igen. Te egyedül önmagadat viheted oda.

Istent jobban érdekli a személyiséged fejlődése, mint a kényelmed. Miért? Mert kényelmesen érezheted magadat a Mennyben, de ez az élet az előkészület ideje. Ez az élet a tanulás és a bemelegítés időszaka. A földi problémáid késszé tesznek az örök dicsőségre. Ez a vigasz.

Amikor fájdalmad van, érdemes megkérdezned magadtól: „Mit tesz most Isten?” Fel akarja hívni a figyelmedet valamire? Megpróbálja a jót kihozni a rosszból? Felkészíti a személyiségedet a Mennyre?

Beszéljetek róla:

  • Mit jelent az, hogy minden a javunkra szolgál? Azt jelenti, hogy Isten csak jó dolgokat enged meg a hívők életében?
  • Miért könnyebb néha az itt-és-most állapotra összpontosítani, mint a Mennyre?
  • Hogyan tudod felkészíteni magadat, hogy meghalld Isten szavát, amikor éppen fájdalmad van?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2015.10.16.)

1 komment

6 mód, ahogy Isten megáldja a megtört szívet

2015. október 22. 03:00 - magyarosijulia

“Az Úr közel van a megtört szívűekhez, és megmenti azokat, akiknek a lelke összetört.” (Zsolt 34:18, NCV fordítás)


Mindannyiunkat fog veszteség érni az életben. Hogyan gyógyítja meg Isten az összetört szívedet? Nem tudod csak úgy túltenni magad egy veszteségen. Nem mehetsz alája, nem tudod megkerülni, hanem át kell menned a rajta. Ha félsz kifejezni az érzéseidet és visszautasítod, hogy átéld, meg fogsz rekedni. 

De hogy lehet ebből a megrekedtségből kikecmeregni? Meg kell engedned, hogy Isten segítsen. 6 féle módon áldja meg Isten az összetört szívet.

  1. Isten közel von magához. A Zsolt 34:18-ben azt olvassuk, hogy “Az Úr közel van a megtört szívűekhez, és megmenti azokat, akiknek a lelke összetört.” (NCV fordítás) Amikor szenvedsz, gyakran azt érzed, hogy Isten milliónyi kilométerre van tőled. De amit érzel nem mindig azonos a valósággal. Isten nincs milliónyi kilométerre. Valójában, Isten sosem volt közelebb!

  2. Isten veled együtt szenved. A Biblia azt írja: „[Jézus] a fájdalmak férfija volt, legmélyebb veszteség ismerője" (Ézsaiás 53:3, NLT fordítás - második kiadás). Amikor Jézushoz hozod a fájdalmadat, Ő tudja, hogy miről beszélsz, és Ő megérti a fájdalmadat. Isten egy szenvedő Isten, és Ő egy együtt érző Úr. Nem zárkózik el, és nem érzéketlen. Nem ül karban tett kézzel.

  3. Isten ad egy gyülekezeti családot, aki támogasson. Arra lettünk teremtve, hogy közösségben éljük meg a fájdalmunkat. A gyógyulás a csoportba érkezik. A gyógyulás az egyházba érkezik. A gyógyulás a közösségbe jön. Jobbak vagyunk együtt! „Krisztusban mi, bár sokan, egy testet alkotunk, és mindegyik tag a másikhoz tartozik... Legyetek odaadóak egymás iránt, mint egy szerető család... Örüljetek az örülőkkel és sírjatok a sírókkal." (Róma 12:5, 10, 15 - NIV/GW/NIV fordítás)

  4. Isten felhasználja a szenvedést, hogy segítsen növekedni. Isten felhasználja a veszteséget és a fájdalmat, hogy segítsen egyre inkább krisztusivá válni, ezt pedig három módon teszi. Először is, Isten felhasználja a szenvedést, hogy felhívja a figyelmedet (Példabeszédek 20:30). Másodjára - Ő jót hoz ki a rosszból (Róma 8:28). Harmadjára pedig - Isten felkészít az örökkévalóságra (2Kor 4:17-18).

  5. Isten a Mennyország reménységét adja neked. Nagyon sok ember remény nélkül szenved. Ez a földi életed rövid, de ha Jézus Krisztusban hiszel, és Rá bízod a szabadításod, akkor a tiéd az a reményég, hogy Istennel töltheted az örökkévalóságot a Mennyországban, ez a reménység pedig megtart a veszteség idején. A Biblia azt írja az 1Thessz 4,13-ban: „Nem akarjuk, hogy tudatlanok legyetek a halottakkal kapcsolatosan. Nem akarjuk, hogy úgy gyászoljatok, mint azok az emberek, akiknek nincs reménységük." (GW fordítás)

  6. Isten felhasználja a fájdalmadat, hogy másoknak segíts. Ezt megváltó fájdalomnak hívják, és ez a legjobb és legmélyebb mód arra, hogy felhasználja az ember a megélt szenvedést. Isten nem akarja, hogy hiábavaló legyen egy sérülés. „Isten minden bajunkban megvigasztal, hogy mi is megvigasztaljunk másokat. Amikor ők nehézségben vannak, képesek leszünk ugyanazt a vigasztalást adni, amit Isten adott nekünk." (2Kor 1:4, NLT fordítás, második kiadás)


Beszéljetek róla: 

  • Szerinted miért engedi meg Isten, hogy megtapasztaljuk a fájdalmat és veszteséget?
  • Hogyan akarja Isten, hogy azok felé szolgálj, akik reménység nélkül szenvednek?
  • Melyik a legmélyebb fájdalom, amit valaha tapasztaltál? Hogyan használhatod fel ezt a fájdalmat mások segítésére?


*(Daily Hope by Rick Warren, 2015.10.15.)

Szólj hozzá!

A szomorúság egészséges választás, mely segít rajtunk

2015. október 21. 03:00 - angie.keyr

Mindennek megvan a maga ideje, és kijelölt ideje van minden dolognak az ég alatt... Ideje van a sírásnak, ideje a nevetésnek. Ideje van a gyásznak, ideje a táncnak. (Préd 3,1.4 NIV fordítás)

unsmiley-face-008.jpg


Az élet kemény. Egyetértesz? Ádám bűne óta a világ megtört, semmi sem működik tökéletesen. A tested nem működik tökéletesen, az időjárás sem tökéletes, ahogy a gazdaság, vagy a kapcsolatok sem. Az élet tele van veszteségekkel.

Meg kell értened néhány igazságot, hogy jobban ráláss az elkerülhetetlen veszteségekre, amik az életben érnek, és felülemelkedhess rajtuk.

Először is, Isten nem várja el, hogy mindig boldog legyél.

Van egy mítosz, miszerint a keresztyéneknek mindig mosolyogni kell, boldognak lenni és örömtelinek, mint Pollyanna vagy a kis árva Annie.

Valójában, a Biblia azt mondja: „Mindennek megvan a maga ideje, és kijelölt ideje van minden dolognak az ég alatt... Ideje van a sírásnak, ideje a nevetésnek. Ideje van a gyásznak, ideje a táncnak." (Préd 3,1.4 NIV fordítás)

Néha az egyetlen megfelelő, logikus válasz az életre a bánat. A Biblia azt mondja, hogy legyél szomorú azok miatt, amiket elvesztettél, bánkódj a csalódásaid, a bűneid, a világban való szenvedés, és a barátaid miatt, akik szellemileg elveszettek. Isten nem várja el, hogy mindig boldog legyél. Sőt, azt akarja, hogy tudatos legyél a szomorúságodban.

Másodszor, a bánat elengedhetetlen ahhoz, hogy egészséges légy.

Ha sosem vagy szomorú semmi miatt, annak három oka lehet: kizárod a valóságot, kizárod az érzelmeidet, vagy nincs benned szeretet. Mert ha szeretsz, és szomorú dolgot látsz, akkor bánkódni fogsz miatta.

A szomorúság érzése fájdalmas, de egészséges megélni, és segít. Isten ajándéka. Ez az az eszköz, amit Isten azért adott, hogy átjussunk az élet változásain.

Vannak közöttetek, akik sok évig szenvedtek, amíg felnőtté váltak. Lehet, hogy elváltak a szüleid. Lehet, hogy bántalmaztak. Lehet, hogy mások szavai bántottak téged, de gyerekként nem tudtad, hogy hogyan szomorkodj egészséges módon, így elnyomtad magadban ezeket a sebeket.

Vissza kell menned és meg kell gyászolnod őket. Miért? Mert ha nem teszed, akkor érzelmileg megrekedsz, és azzal fogod tölteni a hátralevő életed, hogy hatással van rád egy múltbéli dolog, amit a körülötted lévőkön fogsz levezetni. Ez egészségtelen!

Dávid beszélt erről a Zsoltárok 32,3-ban: „Ameddig eltitkoltam dolgokat, gyengének éreztem magam mélyen belül, naphosszat sóhajtoztam." (LB fordítás)

Nem a te döntésed az, hogy milyen rossz dolgok történnek meg veled. De az a te döntésed, hogy hagysz-e helyet a bánatnak vagy sem. Azt mondod: Nem szeretek szomorú lenni! Nem minden feltétlenül jó érzés, ami segít és egészséges. Meg kell engedd magadnak, hogy meggyászold a veszteségeidet, hogy továbbléphess az életeddel és megkapd Isten áldását.

Beszéljetek róla:

  • Mi az a veszteség, amit nem gyászoltál meg? Hogyan érintett ez fizikailag, érzelmileg és lelkileg?
  • Honnan tudod, hogy itt az ideje befejezni a bánkódást?
  • Hogyan nyilvánul meg a gyakorlatban, hogy hagysz másokat gyászolni és szomorkodni, és segítesz a veszteség idején?


*(Daily Hope by Rick Warren, 2015.10.14)

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása