Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Légy kedves!

2015. október 25. 03:00 - noemiblogol

 „Az érett, bölcs embert az értelméről ismerhetjük meg. Minél kedvesebbek a szavai, annál megnyerőbb lesz.” (Példabeszédek 16,21 TEV fordítás)

A kedvesség megnyerő. Különösen fontos ez, ha karriert szeretnél csinálni a kereskedelemben. Miért? Mert az erőszakos eladás nem működik. Nem válaszolunk annak az embernek, aki az arcunkba üvölti, hogy van számunkra egy káprázatos ajánlata, amely nélkül nem élhetünk…

Napjainkban nem azért adjuk a fejünket valaminek a megvásárlására, mert valaki meggyőz annak hasznosságáról. Azért vesszük meg, mert valaki ajánlja. A barátaid a figyelmedbe ajánlanak egy autót, egy filmet, egy éttermet – ez bőven elegendő ahhoz, hogy megvedd vagy kipróbáld. Miért? Mert az ajánlatuk kedves és érdek nélküli. És ez jóval megnyerőbb.

A Példabeszédek 21,15-ben ez áll: „A kedves beszéd megtöri az ellenállást.” (MSG fordítás). Meg akarod győzni a barátod/barátnőd, vagy épp a házastársad, hogy tegyen meg valamit? Ne légy durva! Még a legkeményebb szívű ember figyelmét is felkelti a kedvesség, hiszen a kedves szavak megtörik az ellenállást.

Ha szülő vagy, tudd, a kiabálás soha nem működik. Nem, még a legmakacsabb gyermeknél sem. Soha ne fegyelmezz dühből, mindig szeretetből és kedvességgel. A Példabeszédek 21,15 az NCV fordítás szerint így szól: „A kedves szó még a keményfejűekhez is elér.”

Ha embereket szeretnék megnyerni Krisztus ügyének a gyülekezetemben, kedvesnek kell lennem. Minden hétvégén felmehetnék a szószékre, és azt mondhatnám: „Most pedig hadd meséljek nektek mindazokról a dolgokról, amelyeket rosszul végeztek!” – így azonban csak falakat építenék a saját szavaim ellen. Az emberek talán el sem jönnének többé a templomba. Nem működik a szószéken – de otthon vagy a munkahelyeden sem. Soha nem működik.

A kedvesség viszont igen. Ahogyan az igénkben is áll: „Az érett, bölcs embert az értelméről ismerhetjük meg. Minél kedvesebbek a szavai, annál megnyerőbb lesz.” (Példabeszédek 16,21 TEV fordítás).

Ez az érettség jele. Az érett és bölcs ember kedves. A bolondok bántóak és udvariatlanok. Soha nem lehetsz megnyerő, ha durva vagy.

Beszéljetek róla:

  • Miért olyan szembeötlő napjaink társadalmában a kedvesség?
  • Gondolkozz el azon, hogy gyermekként hogyan válaszoltál a vitákban a testvérednek, vagy más gyerekeknek. Hogyan változott ez – ha változott egyáltalán?
  • Mit tehetsz ma, hogy a gyermeked nevelésében a kedvesség, és ne a düh legyen a fő vonás?

 *(Daily Hope by Rick Warren, 2015.10.18)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása