Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

A csodához vezető út első lépése

2016. január 07. 03:00 - Á. Bözse

"Amikor Jézus kiszállt, és meglátta a nagy sokaságot, megszánta őket...és kezdte őket sok mindenre tanítani. De amikor az idő már későre járt, odamentek hozzá a tanítványai, és ezt mondták neki: "Lakatlan hely ez, és az idő már későre jár. Bocsásd el őket, hogy ...ennivalót vegyenek maguknak." Ő azonban így válaszolt nekik: "Ti adjatok nekik enni." Mire ők ezt mondták neki: " Az több, mint egy fél évnyi fizetésbe kerülne!"" (Mark 6,34-37 NIV)

Ha azt szeretnéd, hogy Isten csodát tegyen az életedben, először be kell ismerd, hogy van egy megoldhatatlan problémád.

A Márk 6,34-37 azt mondja: "Amikor Jézus kiszállt, és meglátta a nagy sokaságot, megszánta őket...és kezdte őket sok mindenre tanítani. De amikor az idő már későre járt, odamentek hozzá a tanítványai, és ezt mondták neki: "Lakatlan hely ez, és az idő már későre jár. Bocsásd el őket, hogy ...ennivalót vegyenek maguknak." Ő azonban így válaszolt nekik: "Ti adjatok nekik enni." Mire ők ezt mondták neki: " Az több, mint egy fél évnyi fizetésbe kerülne!"" (NIV)

Ebből a részből megtanulhatjuk életünk megoldhatatlan problémára adott három tipikus választ. Halogatunk, másra hárítjuk át a felelősséget és aggódunk.

Először is halogatunk. Már késő volt azon a napon, amikor a tanítványok Jézushoz hozták a problémát. Ott volt az egész napjuk arra, hogy kitalálják, hogyan adjanak enni 5000 embernek. Amikor adódik egy olyan problémánk, amit képtelenek vagyunk megoldani, folyamatosan félrerakjuk. Elodázzuk. Úgy teszünk, mintha nem is létezne. Másfelé fordítjuk a fejünket.

Milyen problémát akarsz elkerülni a házasságodban? Milyen anyagi problémát halogatsz? Milyen problémával küzdesz a testedben, amit folyamatosan halogatsz megnevezni? A halogatás csak rosszabbá teszi a problémákat.

Másodszor, áthárítjuk a felelősséget. Másokat hibáztatunk. Ahelyett, hogy megbirkóznának a problémával, a tanítványok el akarják küldeni az embereket. Azt gondolják, "Nem mi hívtuk ide ezeket az embereket. Nem ígértünk nekik ételt." Így nem vállalják a felelősséget a szükségletek betöltésére. Tettél már ugyanígy egy problémával?

A harmadik dolog pedig az aggodalom. Idegeskedünk, bosszankodunk, nyugtalanok leszünk, és kikészülünk. Amikor Jézus azt mondta a tanítványoknak, hogy adjanak enni a sokaságnak, a nyugtalanságuk elérte a csúcspontot. Csak elképzelni tudom, ahogy Péter számolja a költségeket. "Ötezer ember! Hogyan fogunk ennyi ételt szerezni, melegen tartani, szétosztani és utána összetakarítani?"

Akárcsak mi  - amikor szembetalálkozunk egy megoldhatatlannak tűnő problémával, - úgy a tanítványok is halogattak, másra hárították a felelősséget és aggódtak. Mi a probléma ezzel a helyzettel? Jézus mellett álltak – a mellett a férfi mellett, aki könnyen kenyérré változtatja a köveket, ha akarja, és amikor ő mondja nekik, hogy tegyenek valamit, azt válaszolják, "Uram, ez gyakorlatilag, anyagilag és emberileg is lehetetlen."

Kért téged Isten valaha lehetetlen dolog megtételére, amire így válaszoltál: "Uram, nincs rá időm. Nincs rá pénzem. Nincs hozzá energiám. Nincs meg hozzá a képzettségem."

Isten a lehetetlent akarja veled elvégeztetni, mert ki akarja szélesíteni a hitedet. Amikor van egy megoldhatatlan problémád, csak ismerd be, és aztán figyeld, hogy Isten hogyan változtatja csodává.

Beszéljetek róla

  • Mi az a probléma az életedben, ami megoldhatatlannak látszik?
  • Mit gondolsz, mi az amit Isten szeretne, hogy tegyél ahelyett, hogy aggódsz a probléma miatt?
  • A Biblia azt mondja, hogy Isten soha nem ad többet, mint amivel meg tudunk birkózni. Mit gondolsz erről?

 

(Daily Hope by Rick Warren — 2015.12.31.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása