Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

A barátság elmélyítéséhez figyelj együttérzéssel

2016. május 22. 03:00 - Á. Bözse

"Hordoznunk kell annak "terhét", hogy előzékenyen viszonyulunk mások kétségeihez és félelmeihez." (Róma 15, 2 TLB fordítás)

A figyelem talán a legfontosabb dolog a barátságokban és a kapcsolatokban, mert nem tudsz úgy szeretni valakit, hogy nem hallgatod meg.

Nagy különbség van a hallgatás és az odafigyelés között. Hallgathatsz valamit úgy, hogy nem igazán figyelsz oda rá. El nem tudom mondani, hány vitám volt a gyerekeimmel vagy a feleségemmel, mert inkább a szavakra figyeltem az érzelmek helyett. Néha a szavak nem is igazán számítanak. Valaki mondhatja neked: "Jól vagyok", de az, ahogy mondja, elárulja, hogy ez valójában nem igaz. A figyelem azt jelenti, hogy azt is "meghallod", amit a másik szavakkal nem mond el.

Ezt hívják empátiának. Az empátia azt jelenti, hogy belehelyezkedsz a másik ember helyzetébe, megérted az ő nézőpontját. Kérdezd meg magadtól: "Hogyan éreznék én, ha ebben a szituációban lennék?"

Az együttérző figyelem azt jelenti, hogy anélkül figyelsz, hogy közbevágnál, és figyelsz a félelmekre és az érzelmekre. Arra figyelsz, amit nem mondanak ki. Nem próbálod meg megoldani a helyzetet. Néha a gyógyuláshoz csak az kell, hogy meghallgasson valaki!

"Hordoznunk kell annak "terhét", hogy előzékenyen viszonyulunk mások kétségeihez és félelmeihez." (Róma 15, 2 TLB fordítás)

Mit jelent az, hogy előzékeny vagy, hogy elviseled mások kétségeit? Azt jelenti, hogy amikor az embereknek annyira súlyos fájdalmaik, vagy sebeik vannak, hogy még azt is elfelejtik, miben hisznek, szükségük van egy megbízható barátra – valakire, aki jelen van, és empátiával hallgat.

Beszéljetek róla:

  • Hogyan tudod megmutatni valakinek a testbeszédeddel, hogy valóban figyelsz rá?
  • Mi az előnye annak, ha megkérdezed, "Én hogy éreznék, ha ebben a helyzetben lennék?"
  • Hogyan tudod elkerülni, hogy megzavarjanak, és eltereljék a figyelmed, amikor éppen figyelni akarsz valakire?

 

*(Daily Hope by Rick Warren, 2016.05.15.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása