Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

A barátaidnak szükségük van arra, hogy osztozz a fájdalmukban

2016. július 26. 03:00 - Bolbásné Viola

„Nevess vidám barátaiddal, amikor boldogok, osztozz könnyeikben, amikor le vannak sújtva” (Róma 12,15 MSG fordítás)

A fájdalommal és örömmel kapcsolatban érdekesség az, hogy amikor osztozol valaki örömében, akkor az megduplázódik, viszont a fájdalommal pont az ellenkezője történik. Amikor osztozol valaki fájdalmában, az megfeleződik. Amikor barátaid krízisen mennek keresztül, szükségük van rád, hogy segíts nekik hordozni a terhet és enyhíteni a fájdalmat.

Amikor azt mondom, hogy osztozz barátaiddal a fájdalmukban, nem a részvétről beszélek. A részvét azt mondja: „Sajnálom, hogy fáj neked”. Az embereknek nem a részvétedre van szüksége, hanem arra, hogy beleéld magad a helyzetükbe. Az empátia azt mondja: „Nekem is fáj, veled együtt”. A részvét távol marad, az empátia közel húzódik.

A szeretet alapvető formája a könyörület. A könyörület azt mondja: „Bármit megteszek, amit csak lehet, hogy megszüntessem a fájdalmad.” Amikor a Bibliát olvasod, azt látod, hogy Jézus újra és újra könyörületre indult. Bármit hajlandó volt megtenni, hogy mások fájdalmát megszüntesse, sőt még azt is, hogy a keresztre menjen. Hajlandó volt meghalni, hogy megszüntesse a fájdalmad. Ez a könyörület.

A Biblia azt írja Róma 12,15-ben: „Nevess vidám barátaiddal, amikor boldogok, osztozz könnyeikben, amikor le vannak sújtva”. Ez azt jelenti, hogy sírj velük. Sírj azokkal, akik sírnak.

Mit tesznek a barátok? Ott vannak. Osztoznak a fájdalomban, csöndben. Nem dobálóznak ájtatos közhelyekkel. Nem adnak tanácsokat. Nem próbálják meg kibeszélni barátjukat a fájdalmából. Nem mondják azt: „Minden rendben lesz.” Csak azt mondják: „Itt fogunk ülni veled. Itt leszünk veled. Nekünk is ugyanúgy fáj, mint neked.”

Beszéljetek róla:

  • Hogyan tudsz könyörületet mutatni egy szenvedő barát felé?
  • Mutass be egy helyzetet, ahol az a legjobb, ha nem mondasz semmit, inkább csak jelen vagy.

*(Daily Hope by Rick Warren, 2016.07.19.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása