Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Nevezd meg az értékeidet, aztán élj azok szerint!

2016. szeptember 07. 03:00 - Á. Bözse

"[Mózes] nagyobbra tartotta a Krisztusért szenvedett szégyent, mint Egyiptom kincseit, mert a jutalomra tekintett." (Zsidókhoz írt levél 11:26, NIV fordítás)

25334-woman-sitting-luggage-roadside-travel-green-trees-flowers-pink-wide_1200w_tn.jpg

Az első döntés: Válaszd azt, hogy azzá leszel, akivé Isten akarja, hogy legyél. A második döntés: Válaszd a rövidtávú fájdalmat, a hosszútávú nyereségért.

Aztán Mózes hozott egy harmadig életet átformáló döntést: Isten értékeit választotta, nem a világét. És ezért használta őt Isten!

A Zsidókhoz írt levél 11:26-ban azt olvassuk, hogy: "[Mózes] nagyobbra tartotta a Krisztusért szenvedett szégyent, mint Egyiptom kincseit, mert a jutalomra tekintett." (NIV fordítás)

Mózes megállapította, hogy mi számít értéknek. Tisztázta, hogy mi számít neki leginkább.

Hadd kérdezzek tőled valamit: Mi számít neked leginkább az életedben? Mi a három-négy legfontosabb érték az életedben? Könnyen meg tudod őket nevezni?

Ha engem kérdezel, nagyon egyszerűen elmondom neked, hogy mik számítanak értéknek nálam: becsületesség, alázatosság és nagylelkűség. Több, mint 30 éve eldöntöttem, hogy becsületességre, alázatosságra és nagylelkűségre akarom építeni az életem, mert ez a vezetői lét három csapdájának ellenszere.

Meg tudod nevezni a három legfontosabbnak tartott értéket az életedben most azonnal? Ha nem, akkor biztos, hogy nem ezek alapján élsz. Nem éled meg az értékeket, ha meg sem tudod nevezni őket. Mielőtt megélnél még egy napot, le kell ülnöd és megkérdezned: "Mi a legfontosabb nekem? Mik a legfontosabb értékek az életemben?". Le kell írnod őket, mert amíg nem tisztázod le az értékeidet, nem tudod megélni sem azokat.

Mózes Isten értékeit választotta a világ értékei helyett. Miért olyan fontos ez? Mert ha nem döntöd el, hogy mi a fontos neked az életben, akkor mások fogják eldönteni helyetted. Az ő mintájuk felé fognak téged is taszítani. És az ő értékeik szerint fogod élni az életed, nem a tieid szerint.

El kell döntened, mit a legfontosabb neked, és élj azok szerint az értékek szerint!

Beszéljetek róla

  • Mi a három legfontosabb érték az életedben?
  • Hogyan tudod őket megnevezni?
  • Hogyan tudod őket alkalmazni az életedben?

 

*(Daily Hope by Rick Warren, 2016.08.31.)

Szólj hozzá!
Címkék: értékek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása