Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

A te fogadódban van hely?

2016. december 26. 03:00 - mintyovanviki

„Megszülte az elsőszülött fiát. Rongyokba tekerte, és jászolba fektette, mert nem volt számukra hely." (Lukács 2:7, NIV fordítás)

no-room-at-the-inn1.jpg

Nincs még egy olyan agyonreklámozott időszak a naptárban, mint a karácsony. Ebben a hónapban nem lehet bekapcsolni úgy a televíziót, megnyitni egy weboldalt vagy ellenőrizni az e-mailedet, hogy ne hallanád azt a szót, karácsony. Amerre jársz, mindenfelé gyönyörűen díszített fákat látsz. Sok pocakos fickót látsz fehér szakállal, piros-fehér ruhában.

Egyszerűen nem lehet a karácsony kulturális jelenségét figyelmen kívül hagyni.

Figyelmen kívül lehet viszont hagyni Jézus születését.

Figyelmen kívül lehet hagyni a karácsony legfontosabb üzenetét.

Ez a dilemma nemcsak a mai kor terméke. Még azok az emberek is, akik a legelső karácsonykor éltek – alig egy sarokra Jézustól magától –, elszalasztották a karácsony lényegét. Ugyanazon okból szalasztották el, mint mi most.

Vegyük a fogadóst például.

Ismerjük mindannyian a történetet. A terhessége utolsó hetében Máriának és Józsefnek haza kellett mennie a szülőhazájába, Betlehembe. Egy Názáret nevű városban éltek, és népszámláláson kellett megjelenniük a római rendelet szerint.

Ahogy Betlehembe értek, Mária szülése megindult. Elfolyt a magzatvize. Készen állt a szülésre. József megpróbált a helyi szállodában szállást foglalni. A fogadós viszont kijött, és ezt mondta: „Sajnálom, nincs kiadó szobánk. Nincs hely a fogadóban.”

A Lukács evangéliuma 2. fejezetének 7. versében így olvassuk: „[Mária] megszülte az elsőszülött fiát. Rongyokba tekerte, és jászolba fektette, mert nem volt számukra hely.” (NIV fordítás)

Gondoljuk végig a fogadós szemszögéből a történetet. Ha neki nincs helye a fogadóban, akkor az rendben van. Ez azt jelenti, hogy jól megy az üzlet. Ha egy hotel tulajdonosa vagy, akkor a legfőbb célod az, hogy kiadott legyen minden szobád. Sok városon kívüli vendég jött vissza a népszámlálásra. Mindannyian szállást kerestek. Így a szálloda teljes mértékben le volt foglalva. 

A fogadós úgy gondolta, hogy nincs haszna ebből a csecsemőből, sem egy állapotos nőből. Nem tudta, kit utasít el.

Isten Fia megszülethetett volna ebben a fogadóban. Képzeld el a reklámértékét ennek! Kitehette volna cégérként, „Itt született Isten Fia!” A fogadód szobái ki lettek volna adva az életed végéig.

Isten emberformát öltve érkezett a Földre. A fogadós ennek része lehetett volna. De a lehető legnagyobb lehetőséget szalasztotta el, mert elfoglalt volt. Elszalasztotta, mert az üzlet éppen virágzott.

Túlságosan el vagy foglalva a munkáddal, hogy Jézusnak helyet adj ezen a karácsonyon? A napirended, a terved vagy a költségvetésed túl szűkös, hogy beengedd Jézust karácsonykor?

Ahogyan ez a fogadós is, elszalaszthatod az életed legnagyobb lehetőségét karácsonykor. Isten most is itt van. Az életed része szeretne lenni. A karácsony lényege, hogy Isten az olyan átlagos emberek életébe is betér, mint a tiéd, illetve az enyém.

Istent megismerni az élet legnagyobb lehetősége. Ezt nem akarod elszalasztani. 

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • A történetben szereplő kocsmároshoz hasonló sikeres emberek miért tévesztik szem elől Istent az életükben?
  • Mi tart vissza attól, miszerint időt tudj felszabadítani, hogy jobban összpontosíthass arra, Istennek mi a terve az életeddel?
  • Mik azok a dolgok, amelyeket ki lehetne venni a napirendedből ezen a karácsonyon, hogy jobban megtapasztalhasd azt, amit Isten szeretne elvégezni az életedben?


*(Daily Hope by Rick Warren, 2016.12.19.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása