Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Karácsonykor szánj időt arra, ami számít

2023. december 26. 03:00 - papk

religion-3727464_640.jpg 

"Márta Márta - felelte az Úr -, te sok minden miatt aggódsz és zaklatott vagy, pedig csak kevés dologra van szükség - illetve csak egy dologra. Mária azt választotta, ami jobb, és azt nem veszik el tőle".

Lukács 10,41-42 (NIV fordítás)

Idén karácsonykor vedd fontolóra, hogy kevesebbet teszel, nem pedig többet. Ha leegyszerűsíted az életed, több örömöt, nagyobb beteljesülést és kevesebb stresszt fogsz tapasztalni.

Az év egyik legzsúfoltabb és legnyüzsgőbb időszakában nagyon lényeges, hogy a naptárunkat, az elménket és a szívünket a fontos dolgokkal töltsük meg, és ne olyan triviális dolgokkal, amelyek már öt év múlva sem fognak számítani, nemhogy az örökkévalóságban.

A triviális dolgok, amikről beszélek, nem gonosz dolgok. Meg lehet tölteni az életünket jó dolgokkal, amelyek megakadályozzák, hogy Istennel töltsünk időt. Folyamatosan részt vehetsz a szolgálatban, és annyira elfoglalt lehetsz az Istenért való munkával, hogy nem hagysz Istennek időt arra, hogy benned munkálkodjon.

Erre példa lehet Mária és Márta, akik testvérek voltak, és egyben Jézus barátai. Egy nap meghívták Jézust otthonukba egy vacsorára. Mária Jézus lábaihoz ült, és hallgatta a tanítását. Márta az étellel volt elfoglalva, és azzal, hogy minden rendben menjen.

Hát nem ilyen a karácsony is? Hónapokat töltesz azzal, hogy ajándékokat vásárolsz és csomagolsz, feldíszíted a házat, felrakod a fényeket, felállítod a fát, képeslapokat küldesz, ételeket készítesz és partikat szervezel. Aztán, amikor eljön a karácsony, rájössz, hogy annyira lefoglaltak az előkészületek, hogy nem szakítottál időt Jézusra.

"Márta figyelmét elterelte a sok készülődés és teendő. Odament hozzá (Jézushoz), és megkérdezte: "Uram, nem érdekel téged, hogy a nővérem magamra hagyott, hogy egyedül végezzem a munkát? Mondd meg neki, hogy segítsen nekem!" "Márta, Márta" - válaszolta az Úr - "sok minden miatt aggódsz és zaklatott vagy, pedig csak kevés dologra van szükség - illetve csak egy dologra. Mária azt választotta, ami jobb, és azt nem veszik el tőle'" (Lukács 10,40-42 NIV fordítás).

Mária tudta, hogy egyetlen dologra érdemes időt szánnia: arra, hogy megismerje Isten Fiát.

Semmi más nem számít majd az örökkévalóságban. Isten nem azért küldött a földre, hogy dolgozz, aztán egyszer majd nyugdíjba menj. Ő azt akarja, hogy megismerd őt.

Azt kívánom neked idén karácsonykor, hogy állj meg, vegyél egy nagy levegőt, és legyen ez a legfontosabb számodra is.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Melyek azok a "jó dolgok", amelyek megragadják a figyelmedet és megakadályozzák, hogy az Istennel való kapcsolatod elmélyítésére figyelj?
  • A társadalom azt mondja, hogy a feladatok hosszú listáját kell teljesítened minden nap ahhoz, hogy sikeres legyél. Mit mond erről a Biblia?
  • Milyen új karácsonyi szokást tudnál az idén elkezdeni, ami segíthet, hogy ebben az időszakban jobban tudj Jézusra figyelni? 

 *(Daily Hope by Rick Warren, 2023.12.19.)

(A bibliai idézetek hivatkozási helyeit követő jelölések a szerző által választott angol bibliafordításra vonatkoznak. Ezekről a https://napiremeny.blog.hu oldal jobb oldali sávjában a „Rövidítések – Angol nyelvű bibliafordítások jelölései” pont alatt további információk találhatók.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása