Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Isten arra vár, hogy kérj

2016. június 19. 03:00 - Á. Bözse

„Ha ti ...tudjátok, hogy hogyan adjatok jó ajándékokat a gyermekeiteknek, mennyivel inkább ad mennyei Atyátok jó ajándékokat azoknak, akik kérik tőle." (Máté 7,11 NIV fordítás)

present_boy.jpg

Minden forrása Isten. Minden amit látsz a földön és minden, amit nem is látsz a földön és az univerzumban, Isten alkotása. Ő az univerzumban létező összes jó forrása.

Ha Istenre hagyatkozol mint minden forrására, van négy igazság, amire emlékezned kell.

Először is, minden Isten ajándéka. Amid van, abból semmit sem érdemeltél ki. Ez mind Isten kegyelmének ajándéka számodra. Ha Isten nem akarta volna neked adni, nem lenne a tiéd.

A Biblia azt mondja nekünk a Jakab 1,17-ben: „Minden jó és tökéletes ajándék onnan felülről származik." (NIV fordítás). Ezért kezdődik az Úr imája a harmadik bekezdésben ezzel a szóval: „add". Add meg nekünk mindennapi kenyerünket. Miért? Mert ez egy ajándék. Nem tudsz érte megdolgozni.

Másodszor, nincs olyasmi, amire szükséged lenne, amit Isten ne tudna rendelkezésedre bocsátani. Nem tudod, hogy mire lesz szükséged az év hátralévő részében. De bármi is az, Istennek megvan az ereje, hogy ellásson vele.

A Biblia azt mondja a Filippi 4,19-ben: „Az én Istenem be fogja tölteni a ti szükségeiteket, a Krisztus Jézusban lévő gazdag kegyelméből." (NIV fordítás). A gazdag források alatt azt értjük, hogy annyira túláradó, amennyire Isten túláradó tud lenni. Istennek kifogyhatatlanok a forrásai.

Harmadszor, Isten mindent meg akar neked adni, amire szükséged van. A Máté 7,11 azt mondja: „Ha ti ...tudjátok, hogy hogyan adjatok jó ajándékokat a gyermekeiteknek, mennyivel inkább ad mennyei Atyátok jó ajándékokat azoknak, akik kérik tőle." (Máté 7,11 NIV fordítás). Isten be akarja tölteni a szükségeid!

És, íme a negyedik dolog: Rád vár.

Ha vannak olyan szükségek az életedben, amik még nem kerültek betöltésre, az nem Isten hibája. Nem neked kell Istenre várni. Ő vár rád. A probléma nem az, hogy Isten nem akarja betölteni a szükséged, hanem az, hogy soha nem kéred őt erre. A Jakab 4,2 azt mondja: „Azért nincs, mert nem kéritek Istentől."

Beszéljetek róla:

  • Kitől várod, hogy betöltse a szükségeidet?
  • Mire vársz, hogy Istenhez kiálts a szükségeid miatt?
  • Hogyan válhatsz figyelmesebbé arra, hogy Isten hogyan tölti be a szükségeidet és válaszol az imáidra?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2016.06.12.)

Szólj hozzá!

Mi a te napi kenyered?

2016. június 18. 11:00 - Bolbásné Viola

„Nemcsak kenyérrel él az ember, hanem minden igével, amely az Úr szájából származik." (5Mózes 8,3b NLT fordítás)

Amikor Jézus azt mondja, így imádkozzunk: „Mindennapi kenyerünket add meg nekünk ma", akkor sokkal többről beszél, mint csupán a napi kenyérről. A Bibliában a kenyér négy dolgot képvisel:

1. Az élet szükségleteit. Ez Isten gazdasága. Isten azt mondja, „Én gondoskodom róla. Te összegyűjtöd." Amikor imádkozol, „Mindennapi kenyerünket add meg nekünk ma", ez nem azt jelenti, hogy a fotelben ücsörögve várakozol, hogy Isten pénzt dobjon hozzád. Dolgoznod kell! Még az izraelitáknak is ki kellett menni összegyűjteni a mannát. A munka része Isten céljának az életedben. Építi a jellemet. A Példabeszédek 14,23 mondja, „A kemény munka mindig kifizetődő; az üres beszéd nem tesz kenyeret az asztalra." (MSG fordítás).

2. Isten Igéjét. A Biblia szellemi eledel. A kenyér a Szentírást szimbolizálja. A Biblia azt mondja: „Nemcsak kenyérrel él az ember, hanem minden igével, ami az Úr szájából származik." (5Mózes 8,3b NLT fordítás). Amikor Izrael fiai az Ígéret Földje felé tartottak, Isten mannát hullatott a Mennyből az embereknek, akiknek össze kellett azt gyűjteni, mert nem volt más ennivalójuk. Isten adta nekik ezt a kenyeret, hogy megtanítsa őket, hogy többre van szüksége az embernek a kenyérnél az élethez. Az igazi élet azáltal jön, hogy az Úr minden Igéjével táplálkozunk. Nemcsak fizikai táplálékra van szükséged, hanem szellemire is.

3. Isten családját és a közösséget. Az 1Korinthus 10,16-ban a Biblia azt mondja: „A kenyér, amelyet megtörünk, nem az Krisztus testében való osztozást jelenti-e?“ (AMP fordítás). A kenyér egy metafora Isten családjára. Szükséged van Isten népére az életedben! Akár van fizikai családod, akár nincs. Isten akarja, hogy az Ő családjának - ami a Gyülekezet - a része legyél, mert ez örökké tart. Ez a közösség helye.

4. A megváltást. Jézus a kenyeret választotta arra, hogy bemutassa az Ő áldozatát az Úrvacsorában. Minden alkalommal, amikor vesszük a kenyeret és isszuk a bort vagy gyümölcslevet, emlékeztet minket Isten hatalmas szeretetére irántunk és arra az áldozatra, amit Ő hozott értünk, hogy a Mennybe mehessünk.

Bármilyen szükségben is legyél - fizikai, érzelmi, kapcsolati vagy szellemi - Isten gondoskodni fog róla, ha Rá bízod magad. Imádkozz így ma: „Mindennapi kenyerünket add meg nekünk ma", és bízz Istenben, hogy gondoskodni fog rólad minden tekintetben.

Beszéljetek róla:

  • Megértve ezeket a szimbólumokat, hogyan tudnál még konkrétabban imádkozni, amikor azt kéred „Mindennapi kenyerünket add meg nekünk ma"?
  • Miként „táplálja" Isten Igéje a szellemi növekedésedet?
  • Hogyan tükrözi az életed azt, hogy szükséged van Isten gondoskodására, Igéjére, családjára és megváltására ahhoz, hogy élj?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2016.06.11.)

Szólj hozzá!

Mit jelent odavetni az életedet

2016. június 17. 03:00 - Anika Enikő

'Adjátok oda magatokat Istennek...álljatok mindenben Isten rendelkezésére, és tagjaitokat is adjátok át az igazság fegyvereiként az Istennek.' ( Róma 6:13 GNT fordítás)

'Adjátok oda magatokat Istennek… álljatok mindenben Isten rendelkezésére és tagjaitokat is adjátok át az igazság fegyvereiként az Istennek.' ( Róma 6:13 GNT fordítás)

 

Megadni magunkat Jézusnak azt jelenti, hogy életünk minden területét letesszük és átadjuk Neki. Isten azt szeretné, ha megtanulnánk adni, és nem elvenni.

Ezt mondja Jézus : 'Mert aki meg akarja menteni az életét, az elveszti azt. Aki viszont értem és az örömhírért adja az életét, megmenti azt. (Márk 8:35)

Mit jelent eldobni, elveszíteni az életed? Azt jelenti, hogy alárendeled magad Istennek és az Ő céljainak. A Róma 6:13 ezt mondja: 'Adjátok oda magatokat Istennek...álljatok mindenben Isten rendelkezésére, és tagjaitokat is adjátok át az igazság fegyvereiként az Istennek.' ( Róma 6:13 GNT fordítás) Élj céltudatok életet. A célok vezessenek téged. Add oda magad Istennek. Hagyd, hogy használjon céljaira. Életre szóló kalandban lesz részed!

Mi történik, amikor ezt teszed? Mi történik akkor, amikor azt mondod: ' Rendben Istenem, nem élek magamnak; hanem Neked élek és másokért élek. Megtanulom letenni és átadni az életemet. Megtanulom letenni és átadni a terveimet.' Nézd csak, mit mond Isten: 'Keressétek először Isten királyságát és az ő igazságát, és ráadásként ezek is mind megadatnak nektek.( Máté 6:33).

Hogyan teszed az Isten királyságát első helyre az éltedben? Úgy, hogy olyan dolgokkal törődsz és foglalkozol, amikkel Isten is törődik. Mivel törődik Isten leginkább? Az emberekkel. Istent nem érdekli a pénz. Isten nem törődik a hírnévvel. Egy csomó olyan dologgal nem törődik, amikkel viszont mi igen. Amikor alárendeled Istennek az életedet és azok lesznek a  legfontosabb dolgok számodra, amik Isten számára is, akkor Ő az összes létező szükségedet be fogja tölteni.

 

Beszéljetek róla

  • Gondolj valakire, akit ismersz és aki Isten céljaiért él. Mi alapján tudod megmondani, hogy az a személy odavetette életét?
  • Miért vezet szabadsághoz és kalandokhoz az, ha alárendeljük magunkat Istennek?
  • Miként teheted az embereket a fontossági listád sorrendjében az első helyre? Mit kell tenned ahhoz, hogy jobban törődj az emberekkel?

(Daily hope by Rick Warren, 2016.06.10)

Szólj hozzá!

Lobogtasd meg a fehér zászlót és add meg magad Istennek!

2016. június 16. 03:00 - K. Juc

„Bízzál az Úrban teljes szívből, és ne a magad eszére támaszkodj! Minden utadon gondolj rá, és ő egyengetni fogja ösvényeidet.” (Példabeszédek 3:5-6) 

Megadni magad annyit jelent, hogy a jövőt rábízod Istenre. A Példabeszédek 3:5-6 szerint: „Bízzál az Úrban teljes szívből, és ne a magad eszére támaszkodj! Minden utadon gondolj rá, és ő egyengetni fogja ösvényeidet.” 

Az életed mely területét nem adtad még át Istennek? Lehet, hogy a konyhát és a nappalit már igen. De mi a helyzet az életed hálószobájával? Mi a helyzet a gardróbbal? Mi a helyzet a garázzsal? Az életed mely területe nincs átadva Neki?

Van köztetek, aki nem adta át a szexuális életét Istennek. Azt mondod: „Tudom, hogy Isten szerint a szex helye a házasságban van, de akkor is úgy élek, ahogy én akarok.” Ezért élsz stresszes életet.

Más valaki a pénzügyeit nem adta át Istennek. Így gondolkozol: „Tudom, hogy Isten szerint az első tíz százalékot vissza kellene adnom Neki, de nem engedhetem meg magamnak, hogy tizedet fizessek.” Ezért élsz stresszes életet.

Egyesek a kapcsolataikat nem adták át Istennek. "Tudom, hogy meg kellene bocsátanom annak, aki megbántott, mégsem akarok megbocsátani." Ezért élsz stresszes életet. 

Mások egy titkos bűnt nem adtak még át Istennek. Van egy szokásod, amit még nem adtál át Neki. Egy sérelem vagy gyengeség, amit még nem adtál át.

Van köztetek, aki még nem adta át az életét Jézus Krisztusnak. Még nem adtad meg magad a bemerítésnek. Nincs még gyülekezeti családod.

A megadás azt jelenti, hogy felemeled a fehér zászlót és ezt mondod: „Istenem, a háborúnak vége. Nem harcolok többé ellened. Nyugalmat akarok, nem pedig stresszt.”  

Nem fáradtál még bele abba, hogy harcban állsz Istennel? Feltételezem, hogy igen. Lobogtasd meg a fehér zászlót! A megadás a hit legfőbb jele.

Beszéljetek róla:

  • Az életed mely területe nincs alárendelve Istennek?
  • Mit gondolsz, miért okoz stresszt a meg nem vallott bűn?
  • Milyen lépéseket kell ma megtenned annak érdekében, hogy alárendeld Istennek azt, ami a legtöbb stresszt okozta eddig az életedben?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2016.06.09.)

 

 

Szólj hozzá!

Miért nem mondja el Isten, mi miért történik?

2016. június 15. 03:00 - csmsdvd

 "Légy csendben, és várj az Úrra!"  (Zsolt 37:7)

Egyik oka az emberek elégedetlenségének az, hogy mindig azt keresik, mi miért történik az életükben. Isten nem mondja el, mi miért történik az életünkben, és ezért ki vagyunk akadva.

Miért nem mondja el Isten, hogy mi miért történik minden az életedben?

Azért nem, mert próbára tesz téged. Próbára tesz, hogy meglássa elengedsz-e mindent és megtanulsz elégedett lenni függetlenül attól, hogy megmagyarázza vagy sem.

Isten nem tartozik magyarázattal semmiért és egyébként akkor sem értenéd meg, ha elmondaná.

Amennyiben magyarázatot adna, akkor sem szabadulnál meg a gyötrelemtől. Addig nem érted meg, mi miért történik, ameddig nem kerülsz át a halál másik oldalára.

Isten nem fog neked mindent megmagyarázni. Ellenben próbára tesz téged.

Emlékszem, amikor kisgyerek voltam, az iskolában, az osztályteremben, csak akkor volt csend, amikor dolgozatot írtunk. A tanár azt mondta: "Ne beszélgessetek! Vegyétek elő a ceruzákat és töltsétek ki a teszteket." Még a tanár is csendben volt.

Amikor Isten csendes az életedben, akkor egy próbatételen, vizsgán mész keresztül. Amikor nem hallod Istent, és úgy érzed fényévnyi távolságra kerültél tőle, akkor az egy próbatétel. A tanár mindig csendben van, amikor a diákok tesztet írnak. Amikor Isten csendes a te életedben, akkor a hitedet teszi próbára. Elengeded a dolgokat, vagy még szorsabban kapaszkodsz beléjük? Megtanulod-e, hogy elégedett legyél?

Amikor gyötrelmeket élsz meg a héten vagy jövő hónapban vagy ebben az évben, akkor nincs szükséged Isten magyarázatára. Isten jelenlétére van szükséged.

"Légy csendben, és várj az Úrra!" (Zsolt 37:7)

Beszéljetek róla:

  • Mi miatt vagy dühös Istenre, mi az amit nem akarsz elismerni?
  • Ahelyett, hogy azt kérdeznéd "Miért?" mi mást tudsz kérdezni ehelyett?
  • Milyen módon tesz az Isten próbára most téged? Hogy fogsz rá válaszolni?

 *(Daily Hope by Rick Warren, 2016.06.08.)

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása