Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Isten megérti, hogy nem tudsz egy nap alatt megváltozni

2016. augusztus 21. 03:00 - K. Juc

"Öltsétek fel az új embert, akit Isten úgy teremtett, hogy őhozzá hasonlítson, igazságosságban és szentségben éljen.” (Efézusi levél 4:24 NLT fordítás, második kiadás)

Amikor Isten segít növekedni lelkileg, nem csupán csettint egyet, hogy egy pillanat alatt megváltozzon minden. Fokozatosan segít a változásban. Amikor Isten gombát akar alkotni, hat órába telik, de amikor tölgyfát készít, az eltart hatvan évig is.

Mi szeretnél inkább lenni: gomba vagy tölgyfa?

A Szent Szellem minden elképzelésedet túlszárnyaló változásokat fog elvégezni az életedben, viszont nem egyik napról a másikra. Amikor a Saddleback gyülekezetben elindult a "Sors évtizede" programunk, akkor azért imádkoztam, hogy a Szent Szellem munkáján és Isten igéjén keresztül, valamint a kiscsoportok segítségével a gyülekezetünk egyre érettebb, krisztusibb legyen és hogy a következő tíz évben minél jobban előrehaladjunk a céljaink megvalósításában. Érted is ugyanígy imádkozom: a következő évtizedben növekedj szellemi érettségben, légy egyre krisztusibb és járj egyre jobban az elhívásodban. 

Azt szeretném, ha érzelmileg, fizikailag, szellemileg, lelkileg és anyagilag is megerősödnél – de ehhez céltudatosnak kell lenned.  A Biblia szerint: „Öltsétek fel az új embert, akit Isten úgy teremtett, hogy őhozzá hasonlítson, igazságosságban és szentségben éljen.” (Efézusi levél 4:24 NLT fordítás, második kiadás)

A következőképpen leszünk egyre hasonlóbbak Jézushoz. Ledobjuk a régi dolgokat és elhagyjuk a régi útjainkat, amelyek nem engedik hogy megismerjük Krisztust, valamint akadályozzák, hogy olyanok legyünk mint Ő. Azután a Szent Szellem segítségével felöltjük az új énünket. Hagyjuk, hogy Isten elvégezze bennünk a munkáját, nem számít meddig tart.

„Az Úr Szelleme által fokozatosan átváltozunk, egyre jobban hasonlítunk őhozzá.” (2. Korintusi levél 3:18b, TLB fordítás).

Beszéljetek róla:

  • Miért fontosak, hogy legyenek céljaink?
  • Milyen céljaid vannak az életed következő tíz évére?
  • Miként szeretnéd hogy Isten munkálkodjon az életedben? Imádkozz és kérd meg, hogy segítsen bíznod abban, ahogy az Ő időzítése szerint meg fognak valósulni a tervei az életedben.

*(Daily Hope by Rick Warren, 2016.08.14.)

Szólj hozzá!

Engedd át Istennek a vezetői helyet!

2016. augusztus 20. 03:00 - Szíj Melinda

„Mindenkinek, aki velem akar tartani, engednie kell, hogy én vezessem. Nem ti vagytok a vezetői helyen, hanem én” (Máté 16:24 MSG-fordítás).

drivers_seat.jpg

Hogyan engedhetsz el valamit, és hagyhatod rá Istenre? Először is Jézust kell megtenned életed irányítójának.

A probléma abban áll, hogy rendszerint mi magunk szeretnénk a saját életünk irányítói lenni, így vitába és ellentétbe kerülünk Istennel. Úgy gondoljuk, hogy tudjuk, mi a legjobb nekünk. A sok stresszt az okozza az életedben, hogy gondolataid mélyén állandóan hadban állsz Istennel – „tudom, hogy Isten szerint ezt kell tennem, de én inkább azt szeretném!”

Minden reggel, amikor felébredsz, döntést kell hoznod: kinek a felelős gondjaira bízod az életed? Kinél lesz a kormánykerék – nálad vagy Istennél? Ki fogja feldobni a labdát – te vagy Isten? Minden nap, pillanatról pillanatra folyamatosan erről döntesz. Ha azt választod, hogy saját magadat teszed meg életed irányítójának, az konfliktust, zűrzavart és stresszhelyzeteket szül.

Jézus így fogalmaz Máté 16:24-ben: „Mindenkinek, aki velem akar tartani, engednie kell, hogy én vezessem. Nem ti vagytok a vezetői helyen, hanem én” (MSG-fordítás). Ehhez képest a keresztyének hajlamosak a következőket tenni: Amikor Krisztus-hívőkké válunk, átadjuk neki a vezetői helyet, majd nyomban át is ülünk a hátsó ülésre, és onnét kezdünk vezetni. Állandó „tanácsokkal” látjuk el a vezetőt, mint például: „Ne arra, fordulj le itt! Állj meg! Várj! Hajts gyorsabban! Inkább arrafelé menjünk! Látni szeretném azt a helyet.”

Sok évvel ezelőtt Kay és én táncórákat vettünk az Arthur Murray Studios-nál. A tánctanár elmondta, hogy a párok egyik legnagyobb problémája, hogy hagyják a másikat vezetni. Amikor mindketten vezetni próbálnak, akkor minduntalan rálépnek egymás lábára, ami nem igazán szívderítő látvány.

A te életed sem fest szívderítő képet, ha Istennel együtt próbálsz vezetni egyszerre. Egyszerűen csak hagyd, hogy Isten Isten legyen, és engedd át Jézusnak az életed feletti irányítást.

Beszéljünk róla:

  • Melyek életed azon területei, amelyeket a legnehezebb átengedned Istennek?
  • Hogyan vitatkoztál Istennel anélkül, hogy egy szót is szóltál volna? Mit árulnak el tetteid arról, hogy ki igazgatja az életedet?
  • Határozd el ma, hogy átadod Istennek a felügyeletet életed azon területei felett, ahol kétségekkel és gondokkal küzdesz. Hogyan fog történni ez a gyakorlatban? Milyen változást fog hozni az életedbe?  

 

*(Daily Hope by Rick Warren - 2016.08.13.)

Szólj hozzá!

A szelídség nem egyenlő a gyengeséggel

2016. augusztus 19. 03:00 - Babacson

Boldogok a szelídek, mert ők öröklik a földet." Máté 5:5 (NIV. fordítás)

Ha egészséges döntéseket akarsz hozni, hogy újra jól legyél és egész legyél, meg kell tanulnod szelídnek lenni. Máté 5:5 azt mondja "Boldogok a szelídek, mert ők öröklik a földet". (NIV. fordítás) 

A szelídség számos előnyét sorolja fel a Biblia: a szelídek megelégednek (Zsolt. 22:26); Isten vezeti majd őket (Zsolt. 25:9); bölcsekké válnak (Péld. 11:2); új örömmel töltődnek majd fel (Ézsaiás 29:19).

Nagyon nagyon sok van még. A gond azonban az, hogy félre értjük ezt a kifejezést. Egyikünk sem tudja igazán, hogy mi a szelídség. 

Az igazság az, hogy a szelídség és a gyengeség a skála teljesen ellentétes végein találhatók. Valójában, a görög szó a gyengeségre szó szerint "kordában tartott erőt" jelent. A betört vad csődőrt írták le így. A csődőrnek még mindig meg van ugyan az az ereje, mint amikor vad volt, de már kordában van tartva. Valójában ez erő üvegbe zárva a mester használatára. Isten nem akarja, hogy gyenge legyél, azt akarja, hogy szelíd légy. Az Ige azt tanítja, hogy ez az egyik kulcsa a stressz csökkentésének az életedben. 

Itt egy egyszerűbb magyarázata a szelíd szónak: Engedd el, engedd át az Úrnak. Ez a szelídség lényege. Ez az, amikor megadod magad, aláveted magad és beleegyezel abba, amit Isten véghez akar vinni az életedben. Ez az, amikor hagyod, hogy Isten Isten legyen az életedben. Engedd el és engedd át az Úrnak. 

Nem tudok jobb kifejezést, ami többet tehetne a fizikai és érzelmi egészségedért, mint ez. Ha elkezded gyakorolni az éltedben enyhít a stresszeden és kizárja az aggódást. Ha elengeded és az Úrra hagyod, szét oszlatja a haragod, megszünteti a fájdalmat és a neheztelést.

Beszéljetek róla:

  • Az éledet milyen területein kell megadnod magad, hogy Isten át tudja venni a vezetést?
  • Mi tarthat vissza attól, hogy szelídséget mutass és alávesd magad az Úrnak?
  • Hogyan oszlatja el a haragot és a neheztelést, ha a vezetést átadod az Úrnak?

* (Daily Hope by Rick Warren 2016.08.12.)

Szólj hozzá!

Amennyiben szeretnél megváltozni, kezdd a gondolkodással

2016. augusztus 18. 03:00 - csmsdvd

"Hagyjátok, hogy a Lélek megújítsa a gondolataitokat és a hozzáállásotokat."  (Ef. 4:23 - NLT fordítás, második kiadás)

A változás új gondolkodást, vélekedést jelent. Ahhoz, hogy változás következzen be, meg kell ismernünk az igazságot, jó választásokat kell tennünk, és nem utolsósorban gondolkodásunkon kell változtassunk.

Ahogyan vélekedünk és gondolkodunk az meghatározza azt ahogyan érzünk. Ahogyan érzünk az határozza meg hogyan cselekszünk. Amennyiben szeretnél változtatni cselekedeteiden, változtatnod kell azon, ahogyan rájuk gondolsz. Sőt, ha meg szeretnéd változtatni azt ahogyan érzel, változtasd meg ahogyan vélekedsz, gondolkodsz felőle.

Például, mondhatod: Jobban kellene szeretnem a férjemet! Azonban ez nem fog működni. Az érzést nem tudod erővel kiváltani magadban. Azon kell változtatnod ahogyan a férjed, gyermeked, feleséged felől gondolkodsz, vélekedsz. Ez meg fogja változtatni, ahogyan érzel irántuk, és azután ahogyan cselekszel. A Biblia azt mondja: "Hagyjátok, hogy a Lélek megújítsa a gondolataitokat és a hozzáállásotokat."  (Ef. 4:23 - NLT fordítás, második kiadás)

Küzdünk a bűnünkkel, vívódunk életünkben azokkal a hiányosságainkkal, hibáinkkal, amiket mi sem szeretünk magunkban. Amint a viselkedésünkön, vagy bármilyen érzelmi viszonyuláson változtatni szeretnénk, kezdjük a gondolatainkkal, vélekedésünkkel és a hozzáállásunkkal.

A gondolataid, vélekedésed megújulása a bűnbánáshoz kapcsolódik. A bűnbánás sokaknak egy keserű, szégyennel terhes szót jelent. Azt gondolják valami rosszat jelent, valamit, amit nem szeretnének megtenni, valami fájdalmas. Egy olyan emberre gondolnak, aki a sarkon áll egy táblával: Bánd meg bűneid! Hamarosan itt a világvége.

A  bűnbánat inkább a viselkedésed megváltozásáról szól. Arról, hogy hogyan változik meg a vélekedésed, hogyan kezdesz el megtanulni másképpen gondolkodni. A megbánás egy 360° fokos fordulatot jelent. A bűntudattól a megbocsájtás felé fordulsz. A zaklatottság felől a szabadulás felé, a sötétség felől a világosság felé, a gyűlölet és keserűség felől a szeretet felé kezdesz fordulni.

Valószínűleg meg kell változtasd azt is, ahogy Isten felől gondolkodsz. Ő nem őrülten haragszik rád, hanem őrülten szeret téged. Mélységesen hibás vagy, de mélységesen szeret.

Elmédben kezd el, és aztán változtass azon, ahogyan gondolkodsz a kapcsolataid felől, gazdaság-politikáról, a világról, a múltadról, jelenedről és jövődről. Amint változik vélekedésed, az befolyásolja aztán a lelkületed és viselkedésed.

Beszéljetek róla

  • Honnan lehet erőt meríteni ahhoz, amit magadtól nem tudsz megváltoztatni ?
  • Miért gondolod, hogy a bűnbocsánat szükséges a lelked megújulásához ?
  • Hogyan kellene megváltozzon vélekedésed a legfontosabb kapcsolataid felől ?

 

* (Daily Hope by Rick Warren, 2016.08.11.)

Szólj hozzá!

A változást választanod kell

2016. augusztus 17. 03:00 - magyarosijulia

„Vessétek el magatoktól a régi bűnös természeteteket és a korábbi életmódotokat, amit megrontott a paráznaság és a csalás.” (Efézus 4,22 NLT fordítás, második kiadás)

A változáshoz döntéseket kell hozni. Nem elég álmodozni a változásról. Nem elég vágyni a változásra. Ahhoz, hogy valóban megváltozz, döntened kell. El kell döntened, hogy megváltozol.

A változás szándékos. Bármiben is más leszel hat hónap múlva? Jobb leszel egy év múlva? Egészségesebb leszel-e, erősebb és érettebb? Boldogabb leszel? Kevesebb lesz az adósságod? Jobban fogsz arra az emberre hasonlítani, akinek Isten szeretné, hogy legyél?

Most rögtön tudok válaszolni: csak akkor fog megtörténni, ha azt választod, hogy megváltozz, mert véletlenül nem fog megtörténni. Döntésre van szükség!

Nagyon sokszor azt hisszük, hogy Istenre kell várnunk, hogy megváltoztasson. Nem! Isten vár rád! Ő várja, hogy végre mond: „Igen, Uram, hajlandó vagyok megtenni ezeket a változásokat!”

Szándékos és tudatos döntéseket kell hoznunk, hogy növekedhessünk. Nincs növekedés változás nélkül, nincs változás veszteség nélkül, és veszteség sincs fájdalom nélkül. Ha növekedni szeretnél, meg kell változnod, és a változás azt jelenti, hogy el kell engedned régi dolgokat, hogy megragadhass újakat.

Olyan ez, mint egy trapézon hintázni. A trapézművész egyetlen egy rúdon hintázik, utána pedig előre kell nyújtózkodnia, hogy elérje a következőt. Egy adott ponton el kell engednie az egyiket, hogy megragadhassa a másikat, hiszen másképp nem tud eljutni a másik oldalra. De ha azt gondolja, hogy mindkettőt foghatja, mi történik? Ott ragad középen, majd ereszkedni kezd.

Néhányan középen ragadtatok, és épp lefele tartotok, mert nem engedtétek el a régi sémákat, szokásokat és a régi gondolkodásmódot. El kell engedd a régi utaidat!

A Biblia azt írja: „Vessétek el magatoktól a régi bűnös természeteteket és a korábbi életmódotokat, amit megrontott a paráznaság és a csalás.” (Efézus 4,22 NLT fordítás, második kiadás). Más szavakkal: engedd el! Azok a régi szokások, régi sérelmek, régi dolgok, régi bűnök az életedben – engedd mind el őket! A Biblia azt mondja, hogy mind vessük ki őket, és bízzunk abban, hogy Isten „az, aki munkálja bennetek mind a szándékot, mind a cselekvést az ő tetszésének megfelelően." (Fil 2,13b).

Beszéljetek róla:

  • Milyen változást vártál Istentől, hogy megtegyen benned? Mit gondolsz, nem a te felelősséged azt a változást megtenni?
  • Hogyan segít az, ha más hívők előtt számon kérhető vagy, hogy meghozd a változáshoz szükséges döntést, és végig ahhoz is tartsd magad?
  • Mit kell tenned, ha egyszer eldöntöd, hogy változni fogsz? Milyen lépések fognak segíteni az előrejutásban?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2016.08.10.)

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása