Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Isten szolgálatra alkotott téged

2016. szeptember 18. 03:00 - Bolbásné Viola

„Isten alkotott annak, akik vagyunk. Isten arra alkotott minket Krisztus Jézusban, hogy jó tetteket vigyünk véghez, amiket Isten már előre eltervezett az életünkre, hogy ezeket megtegyük.” (Efézus 2:10 NCV fordítás)

Isten úgy formált téged, hogy Őt szolgáld.

A Biblia azt írja: „Isten alkotott annak, amik vagyunk. Isten arra alkotott minket Krisztus Jézusban, hogy jó tetteket vigyünk véghez, amiket Isten már előre eltervezett az életünkre, hogy ezeket megtegyük.” (Efézus 2:10 NCV fordítás)

Mielőtt megszülettél volna, Isten már előre eldöntötte, hogy milyen részt akar, hogy vállalj az életeddel. Isten nem csak azért helyezett ide a földre, hogy foglald a helyet, használd az erőforrásokat, aztán meghalj. Nem! Azért tett ide, hogy Őt szolgáld azáltal, hogy szolgálsz másokat.

Senki más nem léphet a helyedbe. Ha te nem szolgálod Istent azon a módon, ahogyan Ő ezt neked szánta, akkor a kirakós játék egy darabja hiányozni fog és a világ lemarad erről.

Egy másik elnevezés a „jó tettekre” a „szolgálat”. Amikor arra használod a tehetséged és a képességeidet, hogy másokon segíts, akkor valójában szolgálsz feléjük. A Biblia azt írja 1 Péter 4:10-ben: „Isten mindegyikőtöknek adott néhány különleges képességet; mindenképpen használjátok ezeket arra, hogy egymást segítsétek, így adjátok tovább másoknak Isten sokféle áldását.” (TLB fordítás)

Te tudod, hogy milyen talentumaid vannak? Ezek nem a te javadra vannak. Isten mások javára adta őket. Ezért van az, hogy senki sem kapta meg az összeset egyszerre. Isten úgy rendezte be az univerzumot, hogy szükségünk legyen egymásra.

Amikor a Mennybe érsz, szeretni fogod Istent, úgyhogy Ő azt akarja, hogy már előre gyakorolj. Szeretni fogsz más embereket a Mennyben, ezért Isten szeretné, hogy már most gyakorold ezt. A Mennyben növekedni fogsz szellemileg, szóval Ő akarja, hogy már most gyakorolj. A Mennyben szolgálni fogod Istent, tehát szeretné, ha már most gyakorolnád ezt.

Úgy szolgálod Istent, hogy másokat szolgálsz. Itt a Földön lehetetlen Istent közvetlenül szolgálni. Az egyetlen mód, ahogyan Istent szolgálhatod az, hogy más embereket szolgálsz. Tehát, ha bármikor segítesz valakin, Isten azt mondja, ez olyan, mintha Neki tennéd. A Földön azt gyakorlod, amit az örökkévalóságban fogsz tenni.

Beszéljetek róla:

  • Milyen különleges képességeket adott neked Isten, hogy másokat jól szolgálhass?
  • Hogyan használod a tehetségedet mások javára?
  • Milyennek kell lennie a motivációdnak, amikor szolgálsz?

(Daily Hope by Rick Warren, 2016.09.11.)

 

Szólj hozzá!

Isten az szeretné, hogy felnőj

2016. szeptember 17. 03:00 - Anika Enikő

'Isten a kezdetektől úgy határozott, hogy azoknak, akik Őhozzá jönnek - és mindig is tudta, hogy ki fogja ezt tenni - olyanokká kell válniuk, mint az ő Fia.' (Róma 8:29a, TLB fordítás)

Isten azért teremtett, hogy olyanná válj, mint Krisztus. Azt szeretné, ha szellemi-lelki értelemben felnőnél!

Ezt mondja az Ige: "Isten a kezdetektől úgy határozott, hogy azoknak, akik Őhozzá jönnek - és mindig is tudta, hogy ki fogja ezt tenni - olyanokká kell válniuk, mint az ő Fia." (Róma 8:29a, TLB fordítás).

Isten célja mindig is az volt, hogy önmagához hasonlóvá formáljon minket. Nem az, hogy mi is istenek legyünk, hanem hogy Istenéhez hasonló legyen a jellemünk.

Lelkipásztorként a legtöbbször ezt kérdezik tőlem az emberek: "Miért történik ez velem?" Nos, megmondom, miért... Azért, hogy lelkileg és szellemileg felnőj. Az életben minden dolog - jó, rossz, mindaz, amit te magad okozol és mindaz, amit mások tesznek veled - azért van, hogy segítse a szellemi-lelki növekedésedet. Nem Isten a rossz vagy gonosz dolgok forrása, ám Isten képes a rossz dolgokból jót kihozni.

Ahelyett, hogy azt kérdezed, "Istenem, miért történik ez velem?", kérdezd inkább azt, hogy "Istenem, mit szeretnél, hogy tanuljak ebből?" A életben adódó minden helyzet vagy keserűbbé vagy jobbá formál - a te döntésed, hogyan reagálsz azokra.

Minden problémának célja van, és ez a cél az, hogy segítse a szellemi növekedésedet és hogy Krisztushoz hasonlóvá formálódj.

Tehát, ha az életed egyik célja az, hogy szellemileg-lelkileg felnőj és Krisztushoz hasonlóvá válj, akkor nézzük meg, milyen Jézus. A Biblia a Szentlélek gyümölcseinek nevezi ezeket a jellemvonásokat. "Ő (a Szentlélek) pedig ezeket a gyümölcsöket fogja teremni bennünk: szeretet, öröm, békesség, türelem, kedvesség, jóság, hűség, szelídség és önuralom." (Galata 5:22b-23a) Ezeket a tulajdonságokat akarja Isten kiformálni és kialakítani benned az életed során.

Hogyan tud téged ilyenné formálni Isten? Hogyan formálja a jellemed és segíti a szellemi növekedésedet? Úgy, hogy ezekkel pont ellentétes helyzetekbe helyez.

Úgy tanít meg szeretni, hogy olyan emberekkel vesz körül, akiket nehéz szeretni. Amikor gyászolsz, arra tanít, hogy a fájdalom ellenére is van olyan dolog, aminek örülhetsz. Amikor zűrzavar és káosz van körülötted, akkor pedig békességre tanít. És amikor sorba kell állnod és várnod, akkor a türelemre.

Ezeket a tulajdonságokat Isten egy egész életen keresztül formálja ki bennünk, és ez a folyamat földi életünk végéig tart majd. Isten az életedben minden helyzetet felhasznál arra, hogy segítse a szellemi-lelki fejlődésed és, hogy Krisztushoz hasonlóvá válj.

Beszéljetek róla:

  • Milyen helyzetekben tanultad a legtöbbet arról, hogyan legyél Krisztushoz hasonló?
  • Mit gondolsz, miért van olyan sok szellemileg éretlen keresztény?
  • A fontossági listádon a szellemi-lelki fejlődés hányadik helyen áll? Hogyan kellene esetleg változtatni ezen a sorrenden?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2016.09.10.)

Szólj hozzá!

Szükséged van a szellemi családod támogatására

2016. szeptember 16. 03:00 - Szíj Melinda

„Isten már előre elhatározta, hogy tulajdon családjába fogad bennünket azzal, hogy Jézus Krisztus által közel enged magához.  Ez az, amit eltervezett, és amiben nagy örömét lelte.” (Efezus 1:5 NLT-fordítás, második kiadás

spiritual_family.jpg

A Biblia így fogalmaz: „Isten már előre elhatározta, hogy tulajdon családjába fogad bennünket azzal, hogy Jézus Krisztus által közel enged magához.  Ez az, amit eltervezett, és amiben nagy örömét lelte.” (Efezus 1:5 NLT-fordítás, második kiadás)

Isten többet tervezett, nem csak angyalokat, állatokat és növényeket. Ő családot akart. A Biblia szerint létezésed tágabb értelemben vett oka, hogy Isten azt akarta, tartozz a családjához, ahhoz a közösséghez, amely örök időkre szól. 

A szellemi családod, Isten családja a saját családodat is túl fogja élni. A vér szerinti családi kötelékek nem tartanak örökké. A gyerekek felnőnek, elköltöznek, a szülők meghalnak. Isten szellemi családja azonban tovább él, és fennmarad mindörökre.

A Biblia arra is rámutat, Isten soha nem tervezte, hogy egyedül menj végig az életen. Valójában Ő gyűlöli a magányt. Amikor Isten az embert teremtette, egy tökéletes környezetbe, az Édenkertbe helyezte, és az első dolog, amit kijelentett, ez volt: „Nem jó az embernek egyedül.” Isten azt szeretné, hogy a családjának tagja légy.   

Mit értünk Isten családján? „Ez a család az élő Isten egyháza, az igazság tartóoszlopa és talapzata” (1 Timóteus 3:15b, NCV-fordítás). Az egyház, Krisztus teste nem egy intézmény, és nem is hivatal. Még csak nem is egy szervezet vagy társasági klub. Az egyház Isten családja, amely nem rendszabályokról és előírásokról, szertartásokról vagy a vallásról szól. Középpontjában a szeretet áll és a kapcsolatok.

Az egyház „az igazság tartóoszlopa és talapzata.” Mi történik, ha egy épületnek nincs tartóoszlopa és talapzata? Összeomlik. Mi itt Kaliforniában sokkal inkább tudatában vagyunk ennek, mert nálunk előfordulnak földrengések. Ha a házadnak nincs szilárd alapja, össze fog dőlni, amikor jön a földrengés.

Isten szerint a te életed is ugyanígy működik. Életed folyamán szembe fogsz találkozni néhány földrengéssel – a pénzügyeiddel és az egészségeddel kapcsolatos földrengésekkel, és érzelmi, kapcsolati és munkahelyi földindulásokkal. Amikor ezek a nehéz idők beköszöntenek az életedben, és nem lesz egy szellemi-lelki családod, aki támogasson, akkor össze fogsz omlani.

Nem vagy képes Isten céljait egymagad megvalósítani. Isten úgy teremtett bennünket, hogy szükségünk legyen egymásra. Isten családjában szükségünk van egymásra.  

Beszéljünk róla:

  • Mit jelent számodra az, hogy valakit befogadnak egy családba?
  • Isten azt akarja, hogy legyen egy szellemi családod, akire támaszkodhatsz, amikor földrengések érnek. Hogyan lehetsz te a támasza valakinek Isten családjában, aki most tapasztal meg nehézségeket az életében?
  • Honnan fogják tudni mások Isten családjában, hogyan segítsenek neked, amikor te leszel bajban?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2016.09.09.)

Szólj hozzá!

Hogyan érez Isten irántad

2016. szeptember 15. 03:00 - csmsdvd

„Jóval azelőtt, hogy a föld alapjait lehelyezte volna, (Isten) már gondolt ránk, és úgy döntött, hogy mi leszünk az Ő szeretetének középpontjában.” (Efezus 1:4, MSG fordítás)

milky-way-1655504_1920.jpg

Amikor a három gyermekem még kicsi volt, éjszaka belopakodtam a szobájukba, leültem az ágyuk szélére, és csak néztem, ahogy alszanak. Ilyenkor nagy örömöt éreztem. Néztem, ahogy emelkedik és süllyed a mellkasuk. Azért okozott örömöt, hogy láttam őket békésen aludni, mert én voltam az édesapjuk. Őket az én szeretetem teremtette.

A te mennyei Atyád is hasonlóan érez irántad. Rád néz, és egyszerűen azért szeret, mert ő teremtett téged.

A Biblia szerint „Jóval azelőtt, hogy a föld alapjait lehelyezte volna, (Isten) már gondolt ránk, és úgy döntött, hogy mi leszünk az Ő szeretetének középpontjában.”  (Efezus 1:4, MSG fordítás) Isten már azelőtt számolt veled, mielőtt megteremtette a világmindenséget. A Bibliában azt olvassuk, hogy az egész univerzum azért teremtetett, hogy Isten megteremthesse az emberiséget és szerethessen bennünket. Mi vagyunk szeretetének célpontja, nem más teremtmények, nem az állatok, az angyalok, a csillagok vagy más teremtett dolgok. Minket embereket Isten azért teremtett, hogy szeressen bennünket.

Ha valaha megérted annak az igazságnak a mélységét, amit most megosztottam veled, és hagyod, hogy a lelked mélyéig hatoljon, akkor sosem bizonytalanodsz el és nem lesznek önértékelési problémáid. Mert amikor felismered, hogy Isten az egész világmindenséget azért hozta létre, hogy olyan feltételeket teremtsen, amiben az ember létezni tud, hogy meg tudjon alkotni és tudjon szeretni téged, akkor meg fog szűnni minden bizonytalanságérzés benned.  Isten azért teremtett, hogy szerethessen.

Isten azt mondja a Hóseás 6:6-ban: "Nem az áldozataitokat akarom, hanem a szereteteteket; nem az adományaitokat akarom, hanem azt, hogy megismerjetek engem." (TLB ford.)  Ez az életünk elsődleges célja. A legfontosabb dolog, amit tudnod kell az, hogy Isten azért teremtett téged, hogy szeressen. És a legfontosabb dolog az életedben az kell, hogy legyen, hogy megismerd Istent és viszonozd az Ő szeretetét. Ez az első és legfontosabb célja az életednek.

Tragikus, hogy a legtöbb ember úgy éli le az életét, hogy nem ismeri fel annak értelmét. Mindenféle dolgokat tudnak, tudják a részvények árfolyamát, a sporteredményeket, a bulvárlapok vezető híreit, de nem ismerik Istent.

Lehet, hogy te is  tudsz és hallottál már Istenről...  De ismered Őt személyesen? Barátságban, szeretetkapcsolatban vagy vele? Tedd meg az első lépést még ma, hogy ez így legyen.

Beszéljetek róla:

  • Hogyan adhatsz Istennek több szeretetet?
  • Mit tehetsz azért, hogy Istent még jobban megismerd?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2016.09.08.)

 

Szólj hozzá!

Ne csak tanulj a Bibliából - emlékezz is rá!

2016. szeptember 14. 03:00 - Babacson

Figyelj jól a szavaimra! Ne veszítsd azokat szem elől! Engedd, hogy a szíved mélyéig hatoljanak, mert életet hoznak azoknak, akik azokat megtalálják, és gyógyulást az egész testüknek." (Péld. 4:20b-22, NIV ford.)

A Biblia a bölcsességről azt mondja a Példabeszédek 22:17-18-ban: "Hallgass, és én majd megtanítom neked, amit a bölcsek mondtak. Tanulmányozd az ő tanításaikat, és boldog leszel majd, ha emlékszel azokra és idézni tudod őket." (TEV ford.) Nézzük meg a négy igét, ami ebben az idézetben szerepel: hallgatni, tanulmányozni, emlékezni és idézni - ezek mind a bölcsesség ismérvei. 

Nem válsz bölccsé attól, ha csak megtanulsz valamit - emlékezned is kell rá.  Sőt, nem csak emlékezned kell rá, hanem meg is kell magadban erősítened, amit tanultál, mert ha nem emlékszel és nem erősíted meg, akkor újra és újra meg kell tanulnod majd ugyanazt a leckét.

Meg kell őrizned az elmédben, emlékezned kell rá és ismételned kell, hogy aztán alkalmazni tudd.

Az emberek azt szokták mondani, "Semmire sem emlékszem!" Ó, dehogyis nem! Arra emlékszel, ami  számodra fontos vagy amit szeretsz. 

Például sokan ezt mondjátok: "Nem tudok kívülről igeverseket megtanulni a Bibliából!" Viszont emlékszel minden focimeccs eredményére, amit a legutóbbi szezonban játszottak. Mások azt mondják, "Nem tudom megjegyezni a Bibliát"...  viszont fejből tudják a népszerű slágerek szövegét vagy egy kedvenc receptjük minden apró lépését. Arra emlékszel, ami számít és ami fontos neked.

Ha az igazság fontossá válik a számodra, emlékezni fogsz rá. Emlékezni fogsz rá, ismételgeted, megerősíted, és ahogy alkalmazod, meg fogja változtatni az életed. 

"Figyelj jól a szavaimra! Ne veszítsd azokat szem elől! Engedd, hogy a szíved mélyéig hatoljanak, mert életet hoznak azoknak, akik azokat megtalálják, és gyógyulást az egész testüknek." (Péld. 4:20b-22, NIV ford.)

Beszéljetek róla:

  • Miért fontos, hogy kívülről megtanuljunk igeverseket?
  • Mi lenne az az egy dolog, ami még jobban segítene neked az Ige memorizálásában?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2016.09.07.)

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása