Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Ahhoz, hogy szeretni tudj, érzelmileg fel kell töltődj

2017. január 25. 03:00 - FodorImi

„Azután, mert olyan sok ember jött és ment, hogy még enni sem volt lehetőségük, azt mondta nekik, ’Gyertek velem csak ti magatok egy csendes helyre, és pihenjetek egy kicsit’” (Márk 6:30 – NIV fordítás)

Amikor az érzelmi tartályod üres, képtelen vagy szeretni az embereket. Feladod. Legyőzöttnek és alkalmatlannak érzed magad. Arra is megharagszol, akit legjobban szeretsz. Kerülni próbálod az embereket, és csak problémát látsz bennük. Arról álmodsz, hogy csak el innen, minél messzebbre. Dávidnak is volt ilyen problémája. Azt mondta: „Bárcsak szárnyam volna, mint a galambnak – messze elrepülnék, hogy nyugalmat találjak.” (Zsoltárok 55:6 – GW fordítás)

Ahhoz hogy szeresd az embereket, az érzelmi tankodat feltöltve kell tartanod, mert mikor az alacsony szintre kerül, az megváltoztatja a kapcsolataidat.

A Biblia három dolgot javasol az érzelmi feltöltődéshez:

Egyedül lét. Szükséged van egyedül töltött időre. A mai bibliaversünk azt mondja, Jézus gyakran visszavonult a sokaságtól, mikor szüksége volt, hogy érzelmileg feltöltődön. Ebben az esetben akkora tolongás, nyüzsgés volt körülötte, hogy Jézus azt mondta a tanítványainak, hogy „Gyertek félre egy kicsit” (Márk 6:31 – KJV fordítás) Vagy félrevonulsz, vagy „szétesel”. Szükséged van egyedüllétre.

Kikapcsolódás. Vannak dolgok, melyek feltöltik energiával és lelkesedéssel az életed. Lehet ez számodra egy hobby, sport, valamilyen munka vagy játék. Próbáld ki, találd meg, mi az, ami érzelmileg feltölt, és szánj időt rá!

Az egyik kedvenc bibliaversem azt mondja, „Az Emberfia eljött és élvezte az életet.” (Máté 11:19 – Phillips fordítás) Jézus volt a legintenzívebb szolgálat-irányultságú személy, aki valaha élt, mégis élvezte az életet. Bármi is a feladatod amikor másoknak adsz, annak ára van és a munka kimerít. Szükséged van pihenő időre!

Nevetés. „A vidámság megőrzi az egészséged” (Példabeszédek 17:22 – TEV fordítás) Tanulmányok bizonyítják, hogy mikor nevetsz, ez megnöveli a T-sejtek számát, melyek megnövelik az ellenálló képességed, ez pedig endorfint termel az agyban. A humornak előnyös hatásai vannak!

Isten adta nekünk a nevetés ajándékát, és meg kell tanulnunk, hogyan nevessünk. Egyszer beszélgettem egy párral, akiknek súlyos konfliktus volt a házasságukban. Az mondták, „Egy nap majd visszatekintünk erre, és nevetni fogunk rajta.” Erre én ezt kérdeztem: „Miért vártok? Miért nem most nevettek rajta?” A nevetés megkönnyíti a terhet, érzelmileg feltölt, és újraépíti a szeretetet.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Mit kell megváltoztatnod az időbeosztásodban, napirendedben, hogy következetesen egyedül tudj lenni?
  • Milyenfajta kikapcsolódás adja neked a legtöbb energiát? Hogyan teheted ezt rendszeresen az életed részévé?
  • Hogyan alakíthatsz ki családodban vidám életstílust?

 

* (Daily Hope by Rick Warren – 2017.01.18.)

Szólj hozzá!
Címkék: feltöltekezés

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása