Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Akarnod kell a lelki növekedést

2017. január 29. 03:00 - Szíj Melinda

„Ahogyan mindenkor,  félelemmel és rettegéssel munkáljátok ki üdvösségeteket, mert Isten az, aki munkálja bennetek mind az akarást, mind a cselekvést az ő jó céljának beteljesítése szerint.” (Filippi 2:12b-13, NIV fordítás) 

weightlifting-generic-.jpg

Az emberi lélek növekedése feltételezi a növekedés iránti elköteleződést. Elengedhetetlen az emberi akarat, elhatározás és erőfeszítés a növekedés érdekében.

A lelki növekedés egy elhatározással kezdődik, amely elhatározás nem kell, hogy nagy ívű legyen, sokkal inkább legyen szívből jövő és komoly. Amikor Jézus követői egy elhatározással az ő útjára léptek, nem voltak tisztában döntésük minden vonatkozásával.  Egyszerűen kinyilvánítottak egy szándékot, hogy követik őt, ami aztán egy izgalmas lelki utazás nyitánya lett. Jézus pedig megragadta ezt az egyszerű, ám komoly döntést és építkezett rá.  

A Filippibeliekhez írt levél 2:12b-13. igeversében Pál beavat minket a lelki növekedés rejtelmeibe, midőn azokhoz szól, akik már megtértek: „Ahogyan mindenkor,  félelemmel és rettegéssel munkáljátok ki üdvösségeteket, mert Isten az, aki munkálja bennetek mind az akarást, mind a cselekvést az ő jó céljának beteljesítése szerint.” (NIV fordítás)

Figyeld meg a szóhasználatot: „munkáljátok ki” üdvösségeteket – nem pedig „munkálkodjatok rajta”.  Semmit sem tehetsz azért, hogy lelki értelemben megváltsd magad;  Krisztus végezte el ezt életével, halálával  és feltámadásával. Fontos azzal tisztában lenni, hogy Istennek része van a növekedésünkben – de nekünk is oda kell tennünk magunkat. Elszánt erőfeszítéseket kell tennünk a lelki fejlődésünk érdekében.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Mit jelent „kimunkálnod” üdvösségedet?
  • Milyen célzott erőfeszítéseket teszel a lelki növekedésed érdekében? Mi egyebet tehetnél még az idei esztendőben?
  • Mit gondolsz, Isten miért kíván meg tőlünk erőfeszítéseket lelki növekedésünk érdekében?


*(Daily Hope by Rick Warren, 2017.01.22.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása