Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Az engedelmesség az imádat cselekedete

2017. február 07. 03:00 - FodorImi

„Csak mondd meg nekem, mit tegyek, és én megteszem, URam. Amíg csak élek, teljes szívvel engedelmeskedem neked. (Zsoltárok 119:33-34 – TLB fordítás)

Isten mosolyog, amikor teljes szívvel engedelmeskedsz neki. Ez azt jelenti, hogy bármit is kér Isten, megteszed fenntartás és habozás nélkül. Nem halogatod és nem mondod, hogy „imádkozni fogok majd ezzel kapcsolatban”, hanem megteszed késlekedés nélkül. Minden szülő tudja, hogy a későbbre halasztott engedelmesség valójában engedetlenség.

Isten nem tartozik magyarázattal, nem kell megindokolnia semmit, amit kér tőled. A megértés várhat, de az engedelmesség nem. Az azonnali engedelmesség által többet tudunk meg Istenről, mint a Bibliának egy életen át tartó fejtegetése által. Sőt, jó néhány parancsolatot sosem értünk meg addig, amíg nem engedelmeskedünk. Az engedelmesség kulcs a megértéshez.

Gyakran próbálkozunk azzal, hogy részleges engedelmességet kínálunk Istennek. Magunk akarjuk megválogatni, hogy Isten melyik parancsának akarunk engedelmeskedni. Elkészítjük a listáját azoknak a parancsolatoknak, amelyek kedvünkre valók és amelyeknek engedelmeskedünk, és azoknak, amelyeket figyelmen kívül hagyunk, mert ésszerűtlennek, nehéznek, költségesnek vagy népszerűtlennek gondoljuk. Például, eljárok a gyülekezetbe, de nem adok tizedet. Olvasom a Bibliát, de nem bocsátok meg annak, aki megbántott. Márpedig a részleges engedelmesség valójában engedetlenség.

A teljes szívből való engedelmesség az, amikor valamit örömmel és lelkesedéssel teszünk. A Biblia azt mondja, hogy „Örömmel engedelmeskedjetek az ÚRnak!” (Zsoltárok 100:2a – TLB fordítás)

Ez volt Dávid hozzáállása is: „Csak mondd meg nekem, mit tegyek, és én megteszem, Uram. Amíg csak élek, teljes szívvel engedelmeskedem neked. (Zsoltárok 119:33-34 – TLB fordítás)

Jakab, aki itt keresztényekhez szól, ezt mondja: „Azzal szerzünk örömet Istennek, amit teszünk, és nem csak azzal, amit hiszünk.” (Jakab 2:24 – CEV fordítás)

Isten Igéje világosan tanítja, hogy az üdvösséget nem tudod kiérdemelni. Egyedül kegyelemből van, nem a te erőfeszítéseid által. Isten gyermekeként azonban az engedelmességeddel örömet szerezhetsz a mennyei Atyádnak. Bármilyen engedelmességi cselekedet egyben az imádat cselekedete is.

Miért tetszik Istennek az engedelmesség? Mert ez bizonyítja, hogy valóban szereted őt. Jézus mondja, hogy „Ha szerettek engem, engedelmeskedtek a parancsolataimnak.” (János 14:15 – GNT fordítás)

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Hogyan tudod felismerni, hogy Isten az, aki mondja neked, hogy tegyél meg valamit?
  • Milyen területeken mutatsz csak részleges engedelmességet Isten felé?
  • Hogyan változik az engedelmességhez való hozzáállásod, ha arra gondolsz, hogy az engedelmesség az imádat cselekedete?

 *(Daily Hope by Rick Warren – 2017.01.31.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása