Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Az egész Biblia Jézushoz vezet

2017. február 12. 03:00 - csmsdvd

És Mózestől meg valamennyi prófétától kezdve [Jézus] elmagyarázta nekik mindazt, ami az Írásokban róla szólt. (Lk 24:27 RÚF)

Egyedül Isten állíthatta össze a Bibliát. 66 könyvet tartalmaz, 1600 éven keresztül írta 40 szerző és egyetlen témája van.

Az egységesen egy témája lévén tudhatjuk, hogy a Biblia Isten szava. A Teremtés könyvétől a Jelenések könyvéig a Biblia az Isten megtartó emberszeretetéről szól. Jézus a főszereplője.

Az hogy a Bibliának csak egy témája van tulajdonképpen egy csoda. Egy témája lenne, ha csak egy ember írta volna. A Koránt egy ember írta, Mohammed. Konfucius beszélgetései és mondásai is Konfuciustól származnak. Buddha tanításai is Buddhától valók. Ezért természetes az elvárás, hogy ezek egységesek.

Ezekkel ellentétben a Bibliát 40 különböző ember írta, három kontinensen, különböző időszakokban és különböző életszakaszokban. Ők mind ugyanazt a történetet írták: Jézus történetét. Proféták és költők, uralkodók és királyok, hajósok és katonák ugyanazt a történetet írták. Bizonyosakat lakásokban, másokat börtönökben és megint másokat hajókon. Nem is lehetett volna sokszínűbb alkotói csapatot összehozni.

A történet mindig ugyanarról szól.

Képzeljétek el, hogy adok 50 embernek egy-egy papírlapot és azt mondom nekik, hogy tépjék, szakítsák különböző formákra, de azt nem mondom meg, mire fogom használni. Mi az esélye annak, hogy úgy rakjam össze, hogy az Egyesült Államok térképe jöjjön ki belőlük. Ennek valószínűsége parányi lenne. Ha ezt meg tudnám tenni, mindenki azt gondolná, hogy valami csalás van benne.

Ez a Biblia összeállításának a csodája.

Hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy az Újszövetség Jézusról szól az Ószövetség pedig Izráelről. De ez nem igaz. A Bibliában olvassuk Lk 24:27 szerint: “És Mózestől meg valamennyi prófétától kezdve [Jézus] elmagyarázta nekik mindazt, ami az Írásokban róla szólt.” Az Újszövetséget akkor még meg sem írták!

A leírások, a metaforák, az analógiák és a látomások – az elejétől a végéig – minden Isten embermentő tervéről szól és az örökkévaló testvéri közösségépítéséről. Minden Jézussal kezdődik. Minden könyvben őt láthatod.

Ez egy csoda.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Hogyan látod viszont az egység tiszteletét, csodálatát az egységes Bibliában?
  • Ha a Bibliát egy mondatban kéne összefoglalnod, mit mondanál?
  • Milyen módon tudnád a Bibliát számodra még személyesebbé tenni?

 

* (Daily Hope by Rick Warren, 2017.02.05.)

Szólj hozzá!
Címkék: Biblia Jézus

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása