Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Ne dugaszold le a fájdalmad, hanem mondd el Istennek

2017. április 15. 03:00 - Anika Enikő

“Kelj föl, jajgass az éjszakában, amikor kezdődik az éjjel. Öntsd ki szívedet, mint a vizet, az Úr színe előtt!” ( Jeremiás siralmai 2:19a NCV fordítás)

Úgy gondolod, hogy rossz napod volt? A Bibliai Jóbnak, doktorija volt veszteségből és fájdalomból. Jób könyvének legelső fejezetben már látjuk, hogy szétesik Jób élete. “Jób ekkor fölállt, szomorúságában megszaggatta köntösét, és megnyírta a fejét. Azután a földre esve leborult és dicsőítésbe kezdett.” (Jób 1:20 GW fordítás)

Jób kifejezte fájdalmát Istennek. Amikor egy nagyfokú veszteség éri az életedet az első dolog, amit tenned kell az, hogy elmondod Istennek, hogyan érzel és hogyan érzed magad.

Ez lehet, hogy meglep téged, de Isten képes kezelni a haragodat és a frusztrációdat; és kezelni tudja az érzelmeidet. Hogy miért? Azért, mert Ő adta azokat neked. Isten képmására teremtettél, és Isten az érzelmek Istene.

Amikor a két évesed hisztiben tör ki, akkor azt kezelni tudod. Hasonlóképpen, Isten is nagyobb az érzelmeidnél, és teljesen rendben van, ha pontosan elmondod neki, ahogy érzel. Amikor előléptetésért imádkoztál és nem kaptad meg, vagy amikor az egyik szeretted meghal, vagy amikor kapsz egy hívást és azt mondják a vonal végén, hogy: ”ez rák...”, akkor mondhatod Istennek, hogy mérges vagy és nyomorultul érzed magad és hogy frusztrált vagy, megmondhatod a magadét és azt is, hogy kételkedsz. Isten kezelni tudja a panaszaidat, a kérdéseidet, a félelmeidet és a gyászod is. Isten szeretete az összes létező érzelmeidnél nagyobb.

A gyerekeim tudják, hogy szeretem őket. Tudják, hogy régebben születtem, mint ők és hogy már többet tapasztaltam, mint ők; de néha megkérdőjelezik a döntésemet. El tudod ezt hinni?

Inkább elbeszélgetek velük mélyen és őszintén mintsem, hogy hagyjam, hogy megfulladjanak a frusztrációjukban, illetve hagyjam, hogy magukban tartsák csalódottságukat. Istennel hasonlóképpen van ez! Inkább szeretné, hogy dühöngj vele, mintsem, hogy elsétálj teljes apátiában.

Egy nem várt tragédiára nem az a megfelelő reakció, hogy őrlődsz magadban és csak megpróbálod elviselni.” Jeremiás siralmai 2:19a-ban ez áll: Kelj föl, jajgass az éjszakában, amikor kezdődik az éjjel. Öntsd ki szívedet, mint a vizet, az Úr színe előtt!

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Ki az első személy, akihez fordulni szoktál, ha problémáid vannak vagy, ha bajban vagy? Miért bízol abban az emberben?
  • Milyen fizikai illetve lelki hatásai vannak, ha megtartod a haragod magadnak?
  • Mit tehetsz annak érdekében, hogy őszintébb légy Istennel, amikor imádkozol ( ha esetleg lesz ilyen) ?
  • Isten figyel és meghallgat, miközben kiöntöd neki a szívedet. Hogyan változtatja meg ez az igazság az imáidat?

 

* Daily Hope By Rick Warren, 2017.04.08.

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása