Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Istenem, miért történik ez velem?

2017. április 17. 03:00 - nagynikoletta

„Nem teljes az ismeretünk és a prófétálásunk sem…Most csak úgy látjuk Istent, mintha egy homályos tükörben szemlélnénk. Később pedig szemtől szemben és világosan fogjuk látni. Nem teljes az ismeretünk, de akkor majd meg fogunk érteni mindent, ahogyan maga Isten teljesen megért minket.” (1Kor 13:9, 12, CEV fordítás)

Fájdalmában és kétségbeesésében Jób sok jogos kérdést tett fel: Miért is ad Isten a nyomorultnak világosságot, és életet a keseredett szívűeknek? (Jób 3:20, GNT fordítás).

Ez a „miért” az emberi természetünk velejárója, mindannyian felvetjük ezt a kérdést. Van az a tévhitünk miszerint, ha megértjük a fájdalmunk okát, akkor az majd könnyebbé teszi elviselni a gyötrelmeket.

Nem magyarázatra van szükséged, hanem erőre. Nem magyarázatra van szükséged, hanem Megváltóra. Nem magyarázta van szükséged, hanem vigasztalásra és támogatásra.

Azonban, mi mindig magyarázatot keresünk! Kérdéseket teszünk fel mint, hogy „Miért sétált ki az életemből? Miért tett nekem olyan ígéretet, amit később megszegett? Miért bántott engem? Miért veszítettem el az állásomat? Miért halt meg? Miért lettem beteg?”.

Barátaim, évek óta tanulmányozom a „miért” kérdést, és megadom nektek a legjobb tudásom szerinti válaszom: nem tudom. Soha nem is fogom tudni, mivel nem vagyok Isten. És te sem vagy az. Van néhány dolog, amit egyszerűen nem fogunk megérteni, amíg nem jutunk át a halál utáni másik oldalra. Akkor majd minden nagyon, nagyon világossá válik. Egyedül Isten tudja. Ha nem kapod meg a válaszát azonnal, talán felhagyhatnál a „Miért?” kérdésekkel, mivel így csak a fájdalmat hosszabbítod meg.

A Példabeszédek könyve 25:2a-ban, ezt olvashatjuk: „Isten kiváltsága az, hogy a dolgokat elrejti” (TLB fordítás). Isten a kijelentés Istene. Kijelenti magát a természeten, a körülményeken és a Szentíráson keresztül. Az egyetlen ok, amiért bármit tudhatsz Istenről az, hogy Ő kijelentette önmagát.

A Biblia azonban nem csak azt mondja, hogy Isten kijelent, hanem azt is, hogy elrejt. És olykor Isten szándékosan rejti el arcát előlünk. Miért? Azért, hogy megtanuljunk bízni benne, és hogy hitben éljünk ahelyett, hogy az érzéseink irányítanának.

Isten semmiért sem tartozik neked magyarázattal. Istennek nem kell egyeztetni veled, mielőtt megtenne valamit. Istennek nem kell engedélyt kérnie tőled, mielőtt lehetővé tenné, hogy dolgok megtörténjenek az életben. Isten az Isten, és mi nem mindig fogjuk megérteni, hogy bizonyos dolgok miért történnek.

A Biblia azt mondja: „Nem teljes az ismeretünk és a prófétálásunk sem…Most csak úgy látjuk Istent, mintha egy homályos tükörben szemlélnénk. Később pedig szemtől szemben és világosan fogjuk látni. Nem teljes az ismeretünk, de akkor majd meg fogunk érteni mindent, ahogyan maga Isten teljesen megért minket.” (1Kor 13:9, 12, CEV fordítás).

Egyszer minden világossá fog válik. Minden értelmet fog nyerni. Azt fogod mondani: „Szóval, Isten ezért engedte ezt az életembe!”. Addig pedig, Isten azt szeretné, hogy bízz benne.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Mely kérdéseket kellene betenned a „Megkérdezni Istentől, amikor a Mennybe jutok” elnevezésű mappába?
  • Hogyan növeli a hitedet a „miért” kérdéseid elengedése?
  • Hogyan bátoríthatnál ma valakit, aki megkérdőjelezte Istent és azon tűnődik, hogy Isten miért engedte bizonyos dolgok bekövetkeztét az életébe?
  • Beszélgess erről az állításról: Nem kell mindent megértenem ahhoz, hogy Isten utasításai szerint cselekedjem.

 

* (Daily Hope by Rick Warren, 2017.04.10.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása