Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Oszd meg a tapasztalataidat

2017. szeptember 14. 03:00 - Lilla:)

„Bátorítsátok és segítsétek egymást." (1Thessalonika 5:11a, GNT fordítás)

A Biblia azt mondja nekünk az 1Thessalonika 5:11a-ban: „Bátorítsátok és segítsétek egymást." (GNT fordítás). Isten azt várja tőled, hogy építs, motiválj és inspirálj más embereket. Hogyan teheted ezt meg? Háromféle módon is kivitelezheted a dolgot: reményt adhatsz az embereknek, segíthetsz másoknak elhagyni a félelmeiket és segíthetsz nekik ledönteni a korlátaikat.

Először is, reményt adhatsz az embereknek. Megmutathatod nekik, hogy te is átestél már ugyanazokon a dolgokon és biztosíthatod őket arról, hogy ők is képesek ezen is túljutni. A saját történeteden keresztül megmutathatod nekik, hogy nem megoldhatatlan a probléma.

Amikor megosztod a tapasztalataidat másokkal, segítesz nekik megszabadulni a félelmeiktől. Ez kicsit olyan, mint amikor hullámvasúton ülsz. Amikor elmész egy vidámparkba és még sosem voltál olyan hatalmas hullámvasúton, arra gondolsz: „Vajon okos döntés ez?" Aztán az előtted álló ember odafordul hozzád és azt mondja: „Nagyon jó lesz. Én már ötször mentem vele." Ezután már azon jár az eszed hogy, „Rendben, túlélem. Ő már ötször is megcsinálta. Minden rendben lesz." Nagyon inspiráló és motiváló hallani, hogy valaki más már átment azon, amivel te éppen küzdesz.

Hány és hány friss szülő érzi úgy, hogy felkészületlen, alkalmatlan és halálra van rémülve? Mindegyik! Milyen nagyszerű, amikor odamegy hozzájuk valaki és azt mondja: „A kisbabák sírnak. Ez teljesen normális." Az általuk megtapasztalt félelem már nem is olyan ijesztő amikor mások megosztják velük a saját tapasztalataikat, hogy hogyan estek át ugyanezen. Reményt ad számukra!

Végül segíthetsz az embereknek ledönteni a korlátaikat, ha a saját élményeiddel motiválod őket. 1954-ben Roger Bannister volt az első férfi, aki kevesebb, mint négy perc alatt futott le egy mérföldet. Mielőtt megtette, mindenki azt mondta, hogy lehetetlen – senki sem képes ennyire gyorsan futni. Aztán egy éven belül azután, hogy Bannister ledöntötte a korlátokat, egy tucat másik srácnak is sikerült. Hirtelen rájöttek az emberek, hogy nem is lehetetlen. Ez pedig reményt adott, hogy ők is meg tudják csinálni.

Neked is lehetnek olyan élettapasztalataid, amik képesek gátakat ledönteni, inspirálni és motiválni másokat – viszont csak akkor, ha hajlandó vagy megosztani őket. Ez is egy módja annak, hogy másokat bátoríts és reményt adj számukra.

Segítő kérdések elmélkedéshez és beszélgetéshez:

  • Mit jelent számodra a következő állítás: „A legerőteljesebb módja annak, hogy elmondj valamit, ha személyesen mondod el."?
  • Milyen fájdalmas vagy nehéz tapasztalat rejtőzik a múltadban, ami segíthet másoknak tanulni és reményt nyerni?
  • Hogyan imádkozol Istenhez, hogy adjon számodra lehetőségeket ezek megosztására?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2017.09.07.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása