Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Az álomtól a szabadulásig

2017. szeptember 18. 03:00 - K. Juc

purple_mountain_magesties.jpg

„Isten … képes megtenni sokkal többet, mint amit valaha is kérnénk tőle vagy amiről álmodnánk – a legfőbb imádságainkat, vágyainkat, gondolatainkat és reményeinket is túlszárnyalva.” (Efézus, 3:20b, TLB fordítás)

Ha szeretnéd, hogy növekedjen a hited és teljesüljön az életedben, amit Isten a Márk 9:23-ban megígért – „Akinek van hite, annak minden lehetséges.” (GNT fordítás) –, akkor először meg kell értened, hogy Isten a hit hat szakaszán vezet végig.

1. szakasz: az álom

Milyen álmot adott neked Isten? Ha nincs olyan álom, amely felé haladsz, akkor éppen hogy csak létezel. El kell kezdened így imádkozni: „Istenem, add nekem a te álmodat!” Céllal vagy itt a földön, és amint felfedezed ezt a célt, egyúttal felismered az álmot is, amely felé Isten szeretné, hogy haladj.

„Isten … képes megtenni sokkal többet, mint amit valaha is kérnénk tőle vagy amiről álmodnánk – a legfőbb imádságainkat, vágyainkat, gondolatainkat és reményeinket is túlszárnyalva.” (Efézus, 3:20b, TLB fordítás)

2. szakasz: a döntés

Lehet, hogy van Istentől egy álmod, de még nem döntötted el, hogy tényleg meg fogsz-e tenni mindent, hogy elérd. A második szakaszban Isten arra buzdít, hogy ragadd meg az álmodat! Lehet, hogy azt kell eldöntened, hogy Krisztusnak adod az életed vagy hogy bemerítkezel, csatlakozol egy gyülekezethez vagy részt veszel valamilyen szolgálatban.

„Ha ilyenek vagytok, képtelenek dönteni és mindenben bizonytalanok, akkor ne gondoljátok, hogy bármit is kaptok majd az Úrtól.” (Jakab, 1:7-8)

3. szakasz: várakozás

Amikor nem a mi menetrendünk szerint történnek a dolgok, akkor hajlamosak vagyunk Isten elé szaladni és kerülőutat keresni, hogy végre megtörténjen, amire várunk. De ne keress kerülőutat, mert lehet, hogy rossz döntést fogsz hozni! Isten várótermében vagy. Várj az Úrra, hogy cselekedjen!

Isten a Habakuk 2:3-ban így szól: „De ezek a dolgok, amiket tervezek, nem fognak azonnal megtörténni. Lassan, egyenletesen és biztosan közeleg az idő, amikor a látomás beteljesedik.” (TLB fordítás)

4. szakasz: nehézségek

Az álmod beteljesülésére várva, eddig milyen nehézségekkel találtad magad szemben? Az életben sok próbán fogsz átmenni, de Isten mindig tudja, mi történik. Ő figyel és nem feledkezik meg rólad.

„Habár most átmenetileg különféle próbák és kísértések terhelnek meg benneteket, mindez nem véletlen. Azért történik így, hogy a hiteteket kipróbálja, amely sokkal értékesebb az aranynál." (1 Péter 1:6-7, Phillips fordítás)

5. szakasz: zsákutca

Lehet, hogy zsákutcába jutottál és kész vagy feladni – de hidd el, hogy éppen ott vagy, ahol Isten szeretne látni! Most készít fel a szabadulásra, és így szól hozzád: „Tarts ki! Ne add fel!”

„Abban az időben igen nagy megpróbáltatásokat kellett kiállnunk, és a nyomás elviselhetetlen volt. Valójában már lemondtunk arról, hogy életben maradunk. De most már hisszük, hogy azért éltük át, milyen a saját erőnk végére érni, hogy megtanuljunk bízni – nem magunkban –, hanem Istenben, aki még a halottakat is feltámasztja." (2 Korintus 1:8b-9, Phillips fordítás)

6. szakasz: szabadulás

Van benned pozitív várakozás, hogy Isten meg fog szabadítani? Bízol benne? Mert így lesz! Habár nem egyik napról a másikra. Végig kell menned mind a hat szakaszon, mielőtt Isten elhozza a szabadulást.

„Tudom, hogy meglátom az Örökkévaló jóságát, még ebben az életemben!” (27. Zsoltár 13, GNT fordítás)

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez: 

  • Miből tudod megállapítani, hogy az álmod tőled vagy Istentől jött?
  • Mit gondolsz, miért tesz próbára Isten, amikor a „nehézség” szakaszban vagy?
  • Mit tanultál meg magadról és Istenről, miközben várakoztál, hogy az álmod megvalósuljon?

+(Daily Hope by Rick Warren, 2017.09.11.)

 

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása