Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

A Szent Lélek teszi Isten szavát személyessé

2017. november 26. 03:00 - FAmelita

A Segítő, a Szent Lélek, akit az Atya fog küldeni az én nevemben, ő fog megtanítani titeket mindenre és emlékeztetni fog mindenre, amit mondtam nektek.(János 14:26 GNT fordítás)

Ahhoz, hogy megértsd az ima természetét, tudnod kell, hogy Isten kétféle módon nyilatkozik meg. Amikor általánosságokban szól, azt logos-nak hívjuk, ez Isten szava, amelyet egyaránt mindenkihez intéz. Amikor pedig  egyénekkel beszél, személyesen az Ő szaván keresztül, ez a rhema. Ez is egy módja annak, ahogyan Isten válaszol az imáidra.

Hogyan beszél hozzánk Isten személyesen?

Az Ige szrint a Szentlélek feladata, hogy a Biblián keresztül rámutasson, hogyan alkalmazzuk azt személyre szabottan:

A Segítő, a Szent Lélek, akit az Atya fog  küldeni az én nevemben, ő fog megtanítani titeket mindenre és emlékeztetni fog mindenre, amit mondtam nektek.(János 14:26 GNT fordítás)

De, amikor ő, az Igazság Lelke eljön, ő fog vezetni titeket minden igazságra. János 16:13a NIV fordítás)

A fenti két idézetben Jézus arra utal, hogy a Szentlélek három feladatot lát el az életünkben: oktat, emlékeztet és vezet bennünket. Így formálja át a logos-t rhema-vá, és így világít rá, eképp érteti meg velünk az Igazságot.

Nincs semmi misztikus abban, amit fentebb leírtam. Ez bármikor megtörténhet veled is. Voltál valaha olyan misén, amelyen úgy érezted, mintha a lelki pásztor kifejezetten hozzád beszélt volna? Eközben pedig a következő járt a fejedben: Vajon honnét tudja ez az ember, hogy nekem éppen ilyen jellegű problémáim vannak? Vajon honnét veszi, hogy most pontosan ezekre a szavakra van szükségem? Isten mindegyőnk számára személyessé teszi az egyébként általános értelmű üzenetet, azaz egy rhema-val ajándékoz meg.

Előfordult már veled, hogy egy baráttal vagy szomszéddal személyes problémákat vitatva azon törted a fejed: 'Most mégis mit kellene mondanom?', majd hirtelen eszedbe jutott egy témába illő Ige-rész? Mit gondolsz, hogyan történhetett ez? Csak úgy, hogy a Szentlélek tökéletes időzítéssel sugallta neked a  helyzetnek megfelelő gondolatokat.

Így munkálkodik Isten az életünkben. A Szentlélek Isten Igéjével tanít bennünket annak személyes használatára. Úgy is mondhatnánk, hogy elevenné, valódivá teszi az Igét az életeünkben.

rhema jelenléte nagyban hozzájárul hited épüléséhez, fejlődéséhez. Pál apostol azt mondja a hit Isten rhema-jának hallásából fakad, amely mégerőteljesebb és méghatékonyabb imaéletet eredményez. Így lehetsz tanúja annak, hogyan dolgozik Isten Igéje az életedben.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Jellemezd azt az időt, amikor Isten adott neked egy rhema-t.
  • Mit mondanál, örömmel fogadod vagy inkább kizárod a Szent Lélek munkáját az életedben? Miért?
  • Hogyan hoz létre a hit elmélyültebb imaéletet?

 

*(Daily Hope by Rick Warren, 2017.11.19.)

 

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása