Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Isten igazságát a parancsolatain keresztül ismerhetjük meg

2017. április 09. 03:00 - Benjoe70

„Minden Írás, amit az Isten sugalmazott, jól használható a tanításra, az érvelésre, a feddésre, s az igaz életre való nevelésre.” (1Tim 3:16, SZIT)

hammer_of_justice.jpg

Ha igazságot fedezek fel a Bibliában, honnan tudhatom, hogy maga a Biblia igaz? Ott vannak pl. a világ kézzelfogható egyértelműségei, külső és belső bizonyítékok egyaránt, amik igazolják a Biblia eredetiségét és igazságát.

Ha pusztán a tényeket nézzük, a Biblia egy történelmi könyv, amiben bátran bízhatunk. 5366 másolat készült belőle a megírásától számított 70 év alatt. Ez a tény lerombolja azt a városi legendát, miszerint a Biblia a nemzedékek során és a nyelvezet változása miatt jelentős változáson ment át.

A külső bizonyítékok között található több régészeti felfedezés. Például a történészek régebben azt mondták, hogy Salamonnak nem lehettek lovai, ahogy azt a Biblia mondja, mivel abban az időben nem voltak lovak. Később aztán ezernyi lóistállót fedeztek fel ásatások során.

Belső bizonyíték maga a Biblia. Egy bíróságon az ügyész két vagy három tanúval jó eséllyel megnyeri a pert. A Biblia tele van szemtanúk beszámolóival. Mózes ott volt, amikor a Vörös Tenger kettévált, Józsue ott volt, hogy végignézze Jerikó bukását; a tanítványok pedig látták a feltámadt Jézust.

A Biblia igazságára belső bizonyíték az a tény is, hogy következetesen mond el egy történetet – habár több mint 1500 éve írták, három különböző földrészen, negyven különböző író tollából, akik különféle társadalmi helyzetben éltek. Erre senki sem tud magyarázattal szolgálni. Csodálatos példa Isten képességeire.

A Biblia azt mondja: „Gyerekkorod óta ismered a Szentírást: ez megadja neked az útmutatást ahhoz, hogy a Krisztus Jézusba vetett hitben eljuss az üdvösségre. Minden Írás, amit az Isten sugalmazott, jól használható a tanításra, az érvelésre, a feddésre, s az igaz életre való nevelésre, hogy az Isten embere tökéletes legyen és minden jóra kész legyen.” (2Tim 3:15-17, SZIT).

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez

  • Milyen egyéb külső bizonyíték létezik még, ami a Biblia igazságát mutatja?
  • Szerinted miért akarja sok ember bebizonyítani, hogy a Biblia nem igaz?
  • Milyen módon hasznosíthatod életedben a Bibliát? Felhasználod az összes útmutatást és gyakorlatot, amit a Biblia ajánl neked?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2017.04.02.)

Szólj hozzá!

Legyen bátorságod kiállni Istenért

2017. április 08. 03:00 - FodorImi

„Ne aggódjatok amiatt, hogyan vagy mit kellene mondanotok, mert megadatik abban az órában, hogy mit mondjatok, mert nem ti beszéltek, hanem a ti Atyátok Lelke szól rajtatok keresztül. (Máté 10:19b-20 HCSB fordítás)

„Ne félj, hanem szólj, ne maradj csendben!” (ApCsel 18:9b NIV fordítás)

Amint kutatod a Szentírást, keresed Isten igazságát, nagyon fontos megértened, mit mond a Biblia három vitatott kérdésről. Azért ezt a hármat említem, mert ahhoz, hogy ezekről beszélj, a legnagyobb bátorságra van szükséged. Miért? Mert nem csak hogy sok ember nem fog egyetérteni veled ezekben a kérdésekben, hanem rendkívül hevesen is fognak támadni.

Nem mindennapi bátorság kell ilyenfajta nyomással szemben felállni.

Van sok része a Bibliának, melyekkel semmi problémája nincs az embereknek, mint pl. „Segítened kell a szegényeket.” Senki sincs, aki ne értene egyet ezzel.  Van azonban a szentséghez kapcsolódó három terület, melyekről sok keresztény kerüli a beszélgetést. Íme ezek:

1. Az élet szentsége: Istennek célja van minden meg nem született gyermekkel.
Isten eltervezte az életed, mielőtt megszülettél volna. „Láttál engem, mielőtt megszülettem. Életem minden napja fel volt jegyezve a könyvedben. Minden pillanat el volt rendezve, mielőtt egyetlen nap eltelt volna.” (Zsoltárok 139:16 NLT fordítás). Mi szólalunk fel azokért, akik nem tudnak szólni magukért – a meg nem születettekért, a 70 millió amerikaiért, akik az abortusz áldozataivá lettek. Ha kereszténynek vallom magam, akkor hinnem kell, hogy minden élet szent.

2. A szex szentsége: A szexnek csak a házasságban van helye.
A szex Isten gondolata. Nem piszkos, nem rossz, a szex szent. „A házasságot mindenkinek meg kellene becsülni, és a házas ágyat tisztán megőrizni, mert Isten meg fogja ítélni a házasságtörést és minden szexuális erkölcstelenséget.” (Zsidók 13:4 NIV fordítás). Isten rendelkezései sohasem változnak. A házasság előtti szex elfogadhatatlan Isten előtt. Házasság nélküli együtt élés, elfogadhatatlan Isten előtt. A házasságtörés elfogadhatatlan Isten előtt. A pornográfia és a nők tárgyiasítása elfogadhatatlan Isten előtt.

3. A házasság szentsége: Egy férfi és egy nő az életért egy életen át.
Ez Isten szándéka, eredeti terve. Sok ember kérdezi: „Rendben, de mi a helyzet a Bibliában levő többnejűséggel?” A Biblia nem helyesel mindent, amit leírtak benne. Akkor hát miért hívjuk „Szent” Bibliának? Mert megmondja az igazat, és a házasság tárgyában nagyon világos, egyértelmű: „Kezdetben a Teremtő férfivá és nővé teremtette őket, és azt mondta, ’Ezért a férfi elhagyja apját és anyját, ragaszkodik feleségéhez, és ketten lesznek egy test…’ Többé tehát nem kettő, hanem egy test. Azért amit Isten egybekötött, ember ne válassza szét!” (Máté 19:4-6 NIV fordítás).

Van az életnek sok területe, ahol jóakaratú emberek más véleményen lehetnek. Például nincs terv a Bibliában a gazdasági fellendülésre, és a keresztényeknek lehet különböző látásuk ebben. Ha azonban Krisztus tanítványának hívod magad, akkor igazodnod kell ahhoz, amit Isten mond ennek a három dolognak a szentségéről. És kell legyen bátorságod, kiállni ezekért, különösen akkor, amikor nem népszerű, vagy politikailag nem korrekt dolog ezt tenni.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Mikor volt a legutóbbi alkalom, amikor felszólaltál Jézusért ilyen témákról szóló beszélgetésben? Mi tart vissza, hogy gyakrabban beszélj ezekről?
  • Hogyan készülhetnél fel jobban, hogy hatékonyan tudj beszélni ezekről a témákról?
  • Mit gondolsz, milyen hatással kell legyen a keresztény világnézet a hívő embernek a politikusokról való véleményére?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2017.04.01.)

Szólj hozzá!

Alapos megfontoláson keresztül megismerjük Isten igazságát

2017. április 07. 03:00 - daniella_89

„Alaposan fontold meg, hogy milyen úton jár a lábad, így minden utad megalapozott lesz.” (Példabeszédek 4:26 HCSB fordítás)

feetonpath.jpg

Amikor azt mondod Istennek: „mindennél jobban akarom az igazságot”, Ő feltárja az Ő igazságát az alábbi módokon: a teremtés által, az értelmeden és alapos megfontoláson keresztül.

Más szóval, az igazság megismerhető. Kipróbálhatod. Kísérletezhetsz vele. Bebizonyíthatod.

Ha el akarok jutni San Franciscoba, és követek egy térképet, amely San Franciscoba visz, majd a következő héten is ugyanazt a térképet követem, végül rájövök, hogy a térkép jó.

Ugyanez igaz a Bibliára: ha újra és újra követed a térképét, igaznak fogod találni. Mindig oda visz, ahová mondja, hogy vinni fog. Talán nem mindig tetszik, ahová visz, de mindig oda visz, ahová előre megmondja, hogy vinni fog.

Az emberek gyakran mondják: „Miért nem ír Isten az égre?” Miért tenné? Ő adott neked agyat. De a legtöbb ember soha nem lassít le elegendő ideig az alapos megfontoláshoz. A legtöbb ember csak átsodródik az életen.

A Biblia azt mondja nekünk: „Alaposan fontold meg, hogy milyen úton jár a lábad, így minden utad megalapozott lesz.” (Példabeszédek 4:26 HCSB fordítás).

Tölts időt alapos megfontolással, gondolkodó megfigyeléssel és kérdezd meg magadtól: Az igaz úton vagyok?

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez

  • Életed ritmusa hogyan befolyásolja az alapos megfontolásra és az igazság vizsgálására való képességedet?
  • Miért fontos, hogy tesztelheted az igazságot?
  • Hogyan tudod a Bibliát az alapos megfontolásod részeként használni?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2017.03.31.)

Szólj hozzá!

Lelkiismeretünk által megismerhetjük Isten igazságát

2017. április 06. 03:00 - Abidzsil

„Még a pogányok is, akik nem látták Isten írott törvényét, megmutatták, hogy ismerik a törvényt, amikor ösztönösen azt cselekedték, anélkül, hogy hallották volna.” (Róma 2:14 NLT fordítás)

Isten nem csak az alkotásain keresztül mutatja meg nekünk az igazságát, hanem a lelkiismeretünkön keresztül is.

Néhány dolgot Isten biztossá tesz bennünk; tudjuk, hogy ezek mindig jók, vagy mindig rosszak, attól függetlenül, hogy ki mit mond. A lelkiismeretünk mondja ezt. A Biblia azt mondja: „Még a pogányok is, akik nem látták Isten írott törvényét, megmutatták, hogy ismerik a törvényt, amikor ösztönösen azt cselekedték, anélkül, hogy hallották volna. Bebizonyították, hogy Isten törvénye a szívükbe van írva, és a saját lelkiismeretük és gondolataik vádolják vagy erősítik őket.” (Róma 2:14 NLT fordítás).

Tegyük fel, hogy kiválasztunk 1 millió embert a világ minden tájáról, és New York egyik útkereszteződéséhez visszük őket, majd ezt mondjuk: „Itt van egy 92 éves vak hölgy, járókerettel. Át kell mennie az út túloldalára. Mondd meg, e 3 lehetőség közül melyik az erkölcsileg helyes: 1 – engeded, hogy megpróbáljon átmenni az úton egyedül; 2 – átsegíted az úttesten; 3 – kilököd a szembejövő forgalom elé."

Pál apostol azt mondja, még a nem keresztények is tudják, hogyan kell helyesen cselekedni (Ld. Róma 2:14-16). Függetlenül attól, hogy követjük-e, vagy nem, mindenki tudja, mi a helyes, mert Isten adott nekünk lelkiismeretet.

Alapos megfontolás után, Isten parancsolatain keresztül, és Jézus Krisztus által is megtudhatjuk az igazságot, de mindezekről a hét folyamán lesz szó.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Milyen érzéseket idéz benned elő az, hogy az ellenkezőjét teszed, mint amit a lelkiismereted mond, hogy helyes lenne?
  • Ha a lelkiismereted arra vezet, hogy felfedezd az igazságot, hogyan tudhatsz meg többet Isten igazságából?
  • Hogyan leszel Krisztushoz hasonló azáltal, hogy követed a lelkiismeretedet?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2017.03.30.)

Szólj hozzá!

Ismerjük meg Isten igazságát a teremtésen keresztül

2017. április 05. 03:00 - nagynikoletta

„Isten alapvető valósága elég nyilvánvaló. Nyisd ki a szemed, és ott van!”(Róma 1:19 MSG fordítás)

Körülbelül 35 évvel ezelőtt, egy táborban voltam a hegyekben. Egy szobában egyedül, így imádkoztam „Isten, ha van Isten, én nyitott vagyok. Ha igazi vagy, akarok tudni róla. Továbbá, Jézus Krisztus, ha meg tudod változtatni az életemet, ha van célja az életemnek, tudni akarom.”

Tudod mi történt ekkor? Nem lettem libabőrös. Nem sírtam. Ragyogó fények sem csillantak fel – semmi ilyesmi.

Ez mégis egy fordulópont volt az életemben, mivel többé nem voltam előítéletes Istennel szemben. Meg akartam ismerni az igazságot, még akkor is, ha ez kellemetlen volt.

Az igazság felfedezhető, de először kellő nyitottsággal kell rendelkezünk, hogy azt mondjuk „Szeretném megismerni az igazságot jobban, mint bármi mást.” Amint elhatározod magad emellett a hozzáállás mellett, felfedezheted az igazságot. Hogyan?

Elsősorban, a teremtésen keresztül.

Sokat tanulhatunk Istenről és az igazságról, ha csak egyszerűen a természetet szemléljük. Ezért olyan fontos a tudomány – segít megértenünk Istent és a világmindenségét.

Például, tudva azt, hogy 60.000 bogárféle létezik, megtanulhatjuk, hogy Isten szereti a változatosságot. Vulkánt, szökőárt vagy földrengést látva, megtanulhatjuk, hogy Isten erőteljes. A finoman kiegyensúlyozott ökoszisztéma alapján megfigyelhetjük, hogy Isten hihetetlenül szervezett.

A Biblia azt mondja, hogy „Isten alapvető valósága elég nyilvánvaló. Nyisd ki a szemed, és ott van! Hosszú és elmélkedő pillantást vetve mindarra, amit Isten teremtett, az emberek mindig megláthatják azt, ami emberi szemmel  egyébként nem látható: Isten örök hatalmát és az isteni természetét. Így tehát nincs mentsége senkinek” (Róma 1:19-20, MSG fordítás)

Isten elvezet minket az igazsághoz a lelkiismereten, az alapos megfontoláson, az Isten parancsolatain és Jézus Krisztuson keresztül. A következő pár napban, még bővebben kifejtjük ezeket.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Isten igazsága miért tűnik gyakran kellemetlennek?
  • Miért van szükség a hozzáállásod megváltoztatására ahhoz, hogy komolyan elkezd keresni az igazságot?
  • Hogyan fedezted fel Isten jellemének a teremtésben kinyilatkoztatott szempontjait?


*(Daily Hope by Rick Warren 2017.03.29.)

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása