Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Hová fordulsz segítségért?

2017. április 16. 03:00 - kennedymárti

“Azzal, hogy segítitek egymást a teherhordozásban, teljesen betöltitek Krisztus törvényét” (Galatabeliekhez írt levél 6:2 NCV).

Amikor nagy csalódásokon megyünk keresztül, a természetes reakciónk az, hogy visszahátrálunk és elzárjuk magunkat a többi embertől. Titkolni szeretnénk a veszteségeinket, a kudarcainkat, a baklövéseinket és kríziseinket. Visszavonulót fújunk. De ez egy rettenetes stratégia!

Amikor ilyen csalódásokon, kríziseken megyünk keresztül és veszteségek érnek, akkor van legjobban szükségünk a barátainkra. Szükséged van mások segítségének elfogadására. Isten nem azt akarja, hogy teljesen egyedül próbálj megbirkózni a fájdalmaiddal és a mindennapi stresszel. Arra lettünk teremtve, hogy kötelékekkel kössük magunkat egymáshoz. Szükségünk van egymásra, mert társasági lények vagyunk. A legelső dolog, amit Isten az Édenkertben mondott, az az volt, hogy „Nem jó az embernek egyedül lenni.” Kapcsolatokra lettünk teremtve.

Jób 6:14 azt mondja, „Amikor kétségbeesett emberek hátat fordítanak a Mindenható Istennek, a barátaiknak kell kitartaniuk helyettük” (MSG fordítás).

Lesznek olyan pillanatok, amikor olyan fájdalmak között leszel, hogy azt mondod, „Nem is hiszek Istenben!” Olyan barátokra lesz szükséged, akik odamennek hozzád és azt mondják, „Megértünk. Most helyetted is hiszünk Benne.”

Lesz olyan időszak, amikor azt mondod, „Teljesen hitemet vesztettem, kétségek gyötörnek.” Akkor szükséged lesz barátokra, akik közbelépnek és azt mondják, „Megértünk. Helyetted is hiszünk és bízunk Istenben ebben a próbában.”

„Azzal, hogy segítitek egymást a teherhordozásban, teljesen betöltitek Krisztus törvényét” (Galatabeliekhez írt levél 6:2 NCV) Mi Krisztus törvénye? A következő: Szeresd embertársadat, mint önmagadat. A Biblia azt parancsolja nekünk, hogy segítsük egymást. Minden alkalommal, amikor valaki segítségére sietsz a nyomorúság idején, betöltöd Krisztus törvényét.

Az, hogy egyedül próbálsz megküzdeni a problémákkal, csak még fáradtabbá és feszültebbé tesz. Szükséged van mások segítségének elfogadására és engedned kell, hogy a barátaid átsegítsenek a próbákon. És tudd, hogy Isten is veled van mindvégig. Ő munkálkodik a körülményeidben, még ha nem is látod ebben a pillanatban.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez: 

  • Kik azok, aki támogatnak a veszteségek és csalódások között? Hogyan viszonzod ezt?
  • Mely dolgokat találod a leghasznosabbnak, amikor nehéz élethelyzetben vagy?
  • Hogyan tud segítséget nyújtani egy imacsoport, amikor nehézségek között vagy?
  • Mit tanulhatunk a barátaink segítségnyújtása során, akik szintén Jézust követik?


* (Daily Hope by Rick Warren, 2017.04.08.)

 

 

Szólj hozzá!

Ne dugaszold le a fájdalmad, hanem mondd el Istennek

2017. április 15. 03:00 - Anika Enikő

“Kelj föl, jajgass az éjszakában, amikor kezdődik az éjjel. Öntsd ki szívedet, mint a vizet, az Úr színe előtt!” ( Jeremiás siralmai 2:19a NCV fordítás)

Úgy gondolod, hogy rossz napod volt? A Bibliai Jóbnak, doktorija volt veszteségből és fájdalomból. Jób könyvének legelső fejezetben már látjuk, hogy szétesik Jób élete. “Jób ekkor fölállt, szomorúságában megszaggatta köntösét, és megnyírta a fejét. Azután a földre esve leborult és dicsőítésbe kezdett.” (Jób 1:20 GW fordítás)

Jób kifejezte fájdalmát Istennek. Amikor egy nagyfokú veszteség éri az életedet az első dolog, amit tenned kell az, hogy elmondod Istennek, hogyan érzel és hogyan érzed magad.

Ez lehet, hogy meglep téged, de Isten képes kezelni a haragodat és a frusztrációdat; és kezelni tudja az érzelmeidet. Hogy miért? Azért, mert Ő adta azokat neked. Isten képmására teremtettél, és Isten az érzelmek Istene.

Amikor a két évesed hisztiben tör ki, akkor azt kezelni tudod. Hasonlóképpen, Isten is nagyobb az érzelmeidnél, és teljesen rendben van, ha pontosan elmondod neki, ahogy érzel. Amikor előléptetésért imádkoztál és nem kaptad meg, vagy amikor az egyik szeretted meghal, vagy amikor kapsz egy hívást és azt mondják a vonal végén, hogy: ”ez rák...”, akkor mondhatod Istennek, hogy mérges vagy és nyomorultul érzed magad és hogy frusztrált vagy, megmondhatod a magadét és azt is, hogy kételkedsz. Isten kezelni tudja a panaszaidat, a kérdéseidet, a félelmeidet és a gyászod is. Isten szeretete az összes létező érzelmeidnél nagyobb.

A gyerekeim tudják, hogy szeretem őket. Tudják, hogy régebben születtem, mint ők és hogy már többet tapasztaltam, mint ők; de néha megkérdőjelezik a döntésemet. El tudod ezt hinni?

Inkább elbeszélgetek velük mélyen és őszintén mintsem, hogy hagyjam, hogy megfulladjanak a frusztrációjukban, illetve hagyjam, hogy magukban tartsák csalódottságukat. Istennel hasonlóképpen van ez! Inkább szeretné, hogy dühöngj vele, mintsem, hogy elsétálj teljes apátiában.

Egy nem várt tragédiára nem az a megfelelő reakció, hogy őrlődsz magadban és csak megpróbálod elviselni.” Jeremiás siralmai 2:19a-ban ez áll: Kelj föl, jajgass az éjszakában, amikor kezdődik az éjjel. Öntsd ki szívedet, mint a vizet, az Úr színe előtt!

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Ki az első személy, akihez fordulni szoktál, ha problémáid vannak vagy, ha bajban vagy? Miért bízol abban az emberben?
  • Milyen fizikai illetve lelki hatásai vannak, ha megtartod a haragod magadnak?
  • Mit tehetsz annak érdekében, hogy őszintébb légy Istennel, amikor imádkozol ( ha esetleg lesz ilyen) ?
  • Isten figyel és meghallgat, miközben kiöntöd neki a szívedet. Hogyan változtatja meg ez az igazság az imáidat?

 

* Daily Hope By Rick Warren, 2017.04.08.

Szólj hozzá!

A meggyőződések segítenek, hogy hitünk szerint éljünk

2017. április 14. 03:00 - Szíj Melinda

„A hit most a remélt dolgok iránti bizalom, a nem látható dolgokról való meggyőződés” (Zsidók 11:1 NRSV fordítás).

conviction.jpg

Az értelmező szótárok rendszerint úgy írják körül a „meggyőződés” kifejezés jelentését, hogy „szilárd” ill. „erős hit”. A meggyőződés valójában sokkal több ennél. A meggyőződéseid magukban foglalják értékítéletedet, irányultságaidat és motivációidat.

Tetszik az a megfogalmazás, melyet egyszer a jeles Biblia tanítótól, Howard Hendricks-től hallottam: „A hit olyasvalami, amiről vitatkozol. A meggyőződésedért – elveidért – azonban az életedet is adod akár!”

Meggyőződéseink – elveink – keretet adnak életvitelünknek. Kiindulópontul szolgálnak nézőpontunk kialakításánál és abban, hogy saját értékrendünknek megfelelően tudjunk működni.

Keresztyén hitre térésed első időszakaiban sokszor egyszerűen azért teszel bizonyos dolgokat, mert a körülötted lévő többi keresztyén erre ad indíttatást, illetve ezt példázza. Imádkozol, Bibliát olvasol és Istentiszteleteken veszel részt, mert másoktól ezt a mintát látod.

Ez nagyon is előremutató egy újdonsült keresztyéntől; a kis gyermekek is így tanulnak. Mindazonáltal ahogy növekszel, előbb vagy utóbb muszáj kialakítanod saját érveid és eszmerendszered arra vonatkozólag, hogy mit miért teszel. Ezekből az érvekből kerekednek ki a meggyőződések (a hitelvek).

A bibliai elvek elengedhetetlenek a lelki növekedés és érettség szempontjából. Napjaink ironikus tendenciája, hogy az embereknek gyakorta van szilárd meggyőződése felszínes témákban (foci, divat stb.), miközben sekélyes a meggyőződésük a lényegi kérdéseket illetően (mi a jó és mi a rossz).

A Zsidókhoz írt levél 11:1 igeverse így fogalmaz: „A hit most a remélt dolgok iránti bizalom, a nem látható dolgokról való meggyőződés” (NRSV fordítás).

Isten melletted áll, miközben azon elvrendszereid alapozásán fáradozol, melyekre majd hited épül.

Segítő kérdések beszélgetéshez, elmélkedéshez:

Beszélgessetek erről a két állításról:

  • A bibliai elvek elengedhetetlenek a lelki növekedés és érettség szempontjából.
  • Kiindulópontul szolgálnak nézőpontunk kialakításánál és abban, hogy saját értékrendünknek megfelelően tudjunk működni.

Hogyan befolyásolták meggyőződéseid - életfelfogásod -  a meghozott döntéseidet? Mikor hoztál olyan döntést, mely nem a meggyőződéseiden alapult?

Mely kérdésekben kell állást foglalnod életfelfogásod alapján?

* Daily Hope by Rick Warren (2017.04.07) 

Szólj hozzá!

Nagyon bátor akarsz lenni? Nyisd ki a Bibliád!

2017. április 13. 03:00 - csmsdvd

Ne veszítsétek el tehát bizalmatokat, amelynek nagy jutalma van. (Zsid 10:35)

Hogyan lehetsz különösen bátor ma, amikor bibliai világnézeted miatt annyi támadás érhet? Két dolgot tegyél:

1. Isten Igéjét mint legfőbb tekintélyt fogadd el az életedben. Miért? Mert ez az egyetlen forrás, ami soha nem fog neked hazudni. Ha bátor férfi vagy nő szeretnél lenni, akkor az életedet a kősziklára kell építened, ami sosem változik, és nem a népszerű vagy széles körben elfogadott véleményekre. Építsd életedet az „Isten ezt mondta, én pedig kételkedés nélkül elhiszem" alapelvre, függetlenül attól, hogy megérted-e, amit az Ige mond. A Zsidókhoz írt levél 6:18 szerint: “Isten egyrészt megígért valamit, másrészt ezt az esküjével erősítette meg. Ez a két dolog soha nem változik meg, mert az lehetetlen, hogy Isten hazudjon. Ezért nekünk, akik hozzá menekültünk védelemért, nagy bizalmunk lehet, amikor kitartunk az előttünk álló reménység mellett.” (NLT ford.)

Életedet vagy a világra építed, vagy az Igére. Én sokszor mondok olyan dolgot, ami nem népszerű. Miért? Azért, mert jobban félek Isten nemtetszésétől, mint az emberek elutasításától.

Ha nem ismered jól, amiben hiszel, tudj meg róla többet.  A helyi gyülekezetedben biztosan találsz olyan anyagokat, amik segítenek neked jobban és mélyebben megismerni Isten Igéjét.

 2. Több időt kell Jézussal töltened. “A vezetők látták, hogy Péter és János nem félt attól, hogy beszéljen, és úgy tudták, hogy ezeknek a férfiaknak nincs semmiféle speciális képzettségük vagy iskolázottságuk. Ezért nagyon elcsodálkoztak. Aztán rájöttek, hogy  Péter és János Jézussal voltak.” (ApCsel 4:13) Minél több időt töltesz Jézussal, annál kevésbé fog megfélemlíteni mások véleménye, és annál bátrabb leszel.

Egy népszerűtlen vélemény mellett bátran kiállni nem könnyű, de az igazság mellett való kiállásért járó jutalom örökre megmarad. A Zsid 10:35 arra buzdít, hogy „ne veszítsétek el tehát bizalmatokat, amelynek nagy jutalma van.”

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

Amennyiben szeretnél nagyon bátor lenni, mondd el ezt az imát:

Istenem, szeretnék bátor ember lenni. Nem szeretnék meghátrálni, és nem szeretném, hogy más emberek határozzák meg, mit mondjak vagy gondoljak. Az életemet a bibliai világnézetre szeretném alapozni. A mai napon két elhatározást teszek. Először is, elfogadom az Igédet mint legfőbb tekintélyt az életemben. Amit Te mondasz, minden kételkedés nélkül elhiszem.  Másodszor, szeretnék, Uram, időt töltetni Veled minden nap. Szeretnélek személyesen megismerni. Szeretném, ha annyira látszana rajtam az öröm és a bátorság, hogy az emberek azt mondják: „Ez az ember Jézussal volt.” Kérlek segíts, hogy bátran ki tudjak állni az igazságért. A Te nevedben kérem ezt. Ámen.

 *(Daily Hope by Rick Warren, 2017.04.06.)

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása