Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Engedd, hogy Isten szeretete megszabadítson a félelemtől

2017. május 21. 03:00 - FodorImi

„Ments meg a bántalmazásoktól, amitől félek… Engedelmeskedni akarok a parancsolataidnak… Mutasd meg, mennyire szeretsz, Uram, és ígéreted szerint ments meg engem. Akkor meg tudok felelni bántalmazóimnak.” (Zsoltárok 119:39-42, GNT fordítás)

Az elutasítástól való félelem minden irányból jön: a házasságodból, családodból, szüleidtől, az iskoládból, munkahelyedből, korábbi barátaidtól, egyet nem értésekből, kritikából vagy éppen valakinek a nézéséből. Még kifejezésünk is van rá: „Ha a tekintettel ölni lehetne…” Láttál már személyt, aki a szemöldökének felhúzásával irányít másokat?

Ez az elutasítástól való félelem! És ez sokféleképpen gátolja az életedet.

Az elutasítástól való félelem megakadályoz abban, hogy szeretetet adjunk és elfogadjunk. A múlt sebei gátolják a jövő kapcsolatait. Mondjuk is néha, „Megégettem magam a forró tűzhellyel, soha többé nem fogom megérinteni.” Aztán alkalmazzuk a kapcsolatainkra: „Megégettem magam a házasságban, soha többé nem fogok megházasodni.” Csak az a probléma, hogy az emberek nem kályhák. Az emberek megváltoznak.

Az elutasítástól való félelmeink két dolgon alapulnak:

Először is, mindannyiunknak szüksége van szeretetre, hogy szeretve legyünk. Ez tény. Mindannyian tudjuk. Ahhoz, hogy egészséges személyiségünk legyen, hatalmas szeretet dózisokra van szüksége mindannyiunknak az életünkben. Isten azt mondja, „Szeretni akarlak téged.” A Biblia azt mondja, hogy Isten a szeretet. Szeretetre van szükségünk, és Isten azt mondja, „Szeretni akarlak téged.”

Másodszor, tévesen azt gondoljuk, hogy a többi embernek ki kellene elégítenie életünk minden szükségét. Ha valaki mástól várjuk, hogy kielégítse minden szükségünket, akkor sérüléseknek tesszük ki magunkat. Elutasításoknak tesszük ki magunkat.

Választhatjuk azonban, hogy Istent tesszük az első helyre, mert egyedül Ő az, aki teljességgel be tudja tölteni minden szükségünket.

Bármikor is, szeret minket Isten más embereken keresztül? Természetesen! Várja tőlünk Isten, hogy szeressünk másokat? Igen. Akarja Isten, hogy az Ő szeretetének csatornái legyünk? Abszolúte.

Egy másik személy vagy egy csoport soha nem fogja betölteni minden szükséged. Ezt sosem gondolta így Isten. Egyszerűen nincs elég szeretetünk, mert az emberi szeretet véges. Isten szeretete azonban végtelen és feltétel nélküli. Nem számít, milyen mélyek a szükségeid, Isten be tudja tölteni. Az Ő készletei sosem apadnak el.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez

  • Rendszerint hova fordulsz, ha szeretetre van szükséged?
  • Mennyire engeded, hogy az emberekkel való tapasztalataid elhomályosítsák meglátnod Isten szeretetét?
  • Mit kell tenned ma, hogy egyedül Isten szeretete tudjon eltölteni?

 

*(Daily Hope by Rick Warren – 2017.05.14.)

Szólj hozzá!

A szellemileg legkönnyebben sebezhető szerved az értelmed

2017. május 20. 03:00 - kennedymárti

„Töltsd meg elmédet olyan dolgokkal, ami jó és dicséretreméltó: olyan, ami igaz, nemes, helyes, tiszta, szeretetre- és tiszteletreméltó” (Filippibeliekhez írt levél 4:8, GNT fordítás).

Minél többet gondolsz valamire, annál nagyobb uralmat vesz feletted; a Biblia épp ezért tanít úgy, hogy „minden olyan gondolattól fuss el, ami gonosz… de maradj a közelében mindannak, ami a jóra késztet” (2. Timóteushoz írt levél 2:22a, TLB fordítás).

A kísértés a figyelmed megragadásával kezd hatalmába venni téged. Ami megragadja a figyelmed, az gerjeszti az érzelmeidet. Ezt követően az érzelmeid kontroll alá helyezik a viselkedésed és megcselekszed, amit az érzéseid diktálnak. Minél inkább arra koncentrálsz, hogy „Nem akarom ezt csinálni”, annál erősebben húz a késztetés magába.

Figyelmen kívül hagyni a kísértést sokkal hatékonyabb, mint harcolni ellene. Amint viszont a gondolataidat másra tereled, a kísértés elveszteni látszik erejéből. Tehát amikor a kísértés felhív téged, ne állj le vele vitatkozni – csak tedd le a telefont.

Néha ez azt jelenti, hogy fizikálisan hagysz el egy szituációt, amiben megkísértetsz. Nos, ez az a helyzet, amikor teljesen rendben van, hogy elfutsz. Kelj fel és kapcsold ki a tévét. Hagyd el a társaságot, ahol kibeszélnek embereket. Menj ki a moziból a film közepén. Maradj távol a méhektől, annak érdekében, hogy ne csípjenek meg.

Szellemi értelemben az elméd a legsebezhetőbb szerved. A kísértés erejének tompítása érdekében foglald le azt Isten Szavával és jó gondolatokkal. Úgy győzöd le a rossz gondolatokat, hogy valami jóra gondolsz. Ez a működési elv: Győzd le a gonoszt jóval (Rómaiakhoz írt levél 12:21).

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Amikor egy kísértés kellős közepén vagy, milyen „igaz, nemes, helyes, tiszta, szeretetre- és tiszteletreméltó” gondolatok juthatnak eszedbe, ahelyett, hogy magára a kísértésre koncentrálnál?
  • Figyeljük és kontroll alatt tartjuk azt, hogy mennyi információt nyerünk a médián keresztül, így fékezve a kísértést. Milyen változtatások lehetnek esedékesek számodra, ha TV-ről, filmekről és közösségi médiáról van szól?


*(Daily Hope by Rick Warren, 2017.05.13.)

Szólj hozzá!

Hogyan szabadít meg minket a Szentlélek az ellenőrizetlen gondolatoktól

2017. május 19. 03:00 - Erika1832

"Azok, akik bűnös természetüket követve élnek, elméjükkel is azon gondolkodnak, amit e bűnös természet szeret; de azok, akik a Szentlélekkel összhangban élnek, elméjükkel is olyan dolgokon gondolkodnak, melyeket a Szentlélek szeret." (Róm. 8:5 NIV)

A régi, bűnös természetünk és az új krisztusi természetünk között egy harc zajlik bennünk, és ha győztesen szeretnénk ebből a csatából kikerülni, akkor ehhez a gondolkodásmódunk megváltoztatásra van szükségünk.

Sátán kísértést jelentő gondolatokat ad, Isten viszont olyan gondolatokat ad nekünk, melyek inspirálnak bennünket. Melyiket fogjuk választani?  Róm. 8:6 ezt mondja: "A bűnös ember elméje halál, de a  Lélek által ellenőrzött elme pedig élet és béke." (NIV)

Nem ismerek olyan embert, aki ne az életet és békességet választaná a halál helyett. Viszont az igazság, hogy az elménk olyan gondolatokkal van tele mindig, melyek saját magunk ellenségei. Akkor most mit tegyünk?

Hogy a Szentlélek hogyan szabadít meg bennünket az ellenőrizetlen gondolatoktól? Íme, itt van, - a helyettesítés elvének a segítségével! Bármit, amit az életedben szeretnél megváltoztatni, nosza rajta, változtasd meg,  ne állj ellene a változásnak. Cseréld le azt a dolgot.

Ha televíziót nézel éppen, és olyan műsor következik, amelyről tudod, hogy rosszat tenne neked, ha megnéznéd, válts csatornát, nézz meg valami jobb műsort. Ha le szeretnél szokni a dohányzásról, de a gondolataid a cigarettázás körül forognak, próbáld a gondolataidat valami másra terelni. A Biblia arra tanít minket, hogy a régi gondolkodásmódunkat cseréljük le egy új gondolkodásmódra.

Amikor valami pozitív dologról kezdesz el gondolkodni egy negatív helyett, valami jóra gondolsz valami kellemetlen/bűnös helyett, akkor a régi kívánságok el fogják veszíteni a vonzerejüket, és többé nem fognak vonzást gyakorolni rád.

Hívd be a Szentlelket, az elmédbe, és enged is meg neki, hogy szabadon hozzáférhessen ahhoz, hogy segítsen neked helyettesíteni azokat  az ellenőrizetlen gondolatokat.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez

•    Új ötleteket kérj, hogy adjon neked a Szentlélek, melyeken  gondolkodj, hogy ezekkel cseréld le, a régi, rossz gondolataidat. Mond el ezt az imát: "Kedves Szentlélek, engedélyt adok neked, hogy bármikor gondolatokat adj nekem, mindenre nyitott vagyok, és el fogom fogadni azokat, és megnyitom az elmémet neked.”

•    A Szentlélek a Szentírást is fogja használni, hogy a gondolataidat  Istenre irányítsa. Ha még  nem szoktál rá, hogy a Szentírás igéit kívülről megtanuld, kezd el ma, akár egy barátoddal együtt, hogy emlékezhess Isten szavára, amikor majd a leginkább szükséged lesz rá.


* Daily Hope by Rick Warren (2017.05.12.)

Szólj hozzá!

Ideje felszámolni a negatív belső hanggal

2017. május 18. 03:00 - daniella_89

“Vigyázz, hogyan gondolkodsz; az életedet a gondolataid formálják” (Példabeszédek 4:23 GNT fordítás)

4-1.jpg


Jóval azelőtt, hogy a pszichológa elterjedt, Isten megmondta, hogy a gondolataid meghatározzák az érzéseidet és az érzéseid meghatározzák a cselekedeteidet.

Az elménk valóban csodálatosan van megalkotva. Egy Pentagon nagyságú számítógépre lenne szükség csak ahhoz, hogy az alapvető funkciókat ellássa a fejedben. Az agyad 100 milliárd idegsejtet tartalmaz, és minden egyes sejt 10.000 másik neuronhoz kapcsolódik.

Folyamatosan beszélsz magadhoz - mindig, állandóan! Most is beszélsz magadhoz! Kutatások mutatják, hogy a legtöbb ember arányában 150-200 szót beszél percenként, de a belső dialógus, amit önmagadban folytatsz (nevezzük belső hangnak), több, mint 1300 szót tehet ki percenként.

Az a baj a belső hangunkkal, hogy a legtöbb emberé úgy cseng, mint Jóbé. Jób 9:20b-ban ezt mondja: “Minden, amit mondok úgy tűnik, elítél engem” (GNT fordítás). Ha ez jellemez, te vagy a saját magad legrosszabb kritikusa. Ugye? Mindig lehúzod magad. Belépsz egy szobába mosolyogva, de magadban ezt mondod: “Kövér vagyok. Nem vagyok elég csinos. Csúnya vagyok. És mindig elkések.” A legtöbb ebből a dialógusból tudat alatti.

Isten azt akarja, hogy fejezd be önmagad lehúzását. Mikor ezt teszed, kit húzol le igazából? Igazából a Teremtődet célzod ezzel, aki alkotott. Amikor azt mondod: “Istenem, értéktelen vagyok; nem vagyok ügyes; nem tudok semmit tenni”, valójában azt mondod: “Istenem, Te kibabráltál velem”. Ezért Isten azt mondja, hogy nem jó, ha lehúzod magad.

Hogyan számolj fel a negatív belső hanggal hogy nagyobb önbizalommal rendelkező emberré válhass? Ez a kicserélődés alapelve: “Igazítsd a gondolataidat arra ami igaz és jó és helyes…Gondolja mindarra, amiért Istent dicsőítheted, és teljen örömöd benne” (Filippi 4:8b TLB)

Összpontosíts arra, ami lenni szeretnél, amit Isten szeretne tenni az életedben. Nem tudok jobb ellenszert az alacsony önértékelésre, mint Isten Igéjének mindennapos olvasását. Tanulmányozd, memorizáld, elmélkedj rajta, és alkalmazd az életedre! Nem tudok jobb dolgot mondani ami segíthet emelni az önbizalomszintedet, mint hogy mélyedj el a Bibliában és kezdd el elhinni, amit Isten mond rólad.

Segítség elmélkedéshez, beszélgetéshez:

Mikor a Bibliát olvasod, próbálj találni egy verset ami hozzád szól - írd le egy kártyára, memorizáld, és kezdd el azt állítani Isten felé. Például: “Értékes vagyok, fontos vagyok, a bűneim megbocsáttattak, és alkalmas vagyok”. Engedd, hogy Isten átformálja az elmédet, mert “ahogyan (az ember) a szívében gondolkozik, olyan ő” (Példabeszédek 23:7a NKJV fordítás)

* (Daily Hope by Rick Warren, 2017.05.11.)

Szólj hozzá!

Öt lépés a frusztráció kezelésére

2017. május 17. 03:00 - Benjoe70

„Tökéletes békében őrzöd meg azt akiknek az elméje állhatatos, mert benned van bizalma.” (Iz. 26:3 NIV fordítás)

dealing-with-frustration-in-teens-_-a-difficult-phase-for-parents.jpg

Íme öt egyszerű lépés, amivel az életedben jelentkező frusztrációt kezelheted.

Kérdezd meg magad, „Én okoztam?” A Biblia szerint, „Amit az ember vet, azt is aratja.” (Gal. 6:7b SZIT). Az életben gyakran érezzük magunkat frusztráltnak olyan dolgok miatt, melyeket mi okozunk saját magunknak.

Kérdezd meg magad, „Mit tanulhatok belőle?” A Róm. 8:28b azt mondja, „…akik Istent szeretik, azoknak minden javukra válik, hiszen ő saját elhatározásából választotta ki őket.” Sok rossz dolog van a világban, de minden összefügg mindennel. Isten még a negatív dolgokat is pozitívvá formálhatja, ha engedjük neki. Használd az ingerültséget lehetőségként, hogy mindinkább olyanná válj, mint Krisztus.

Köszönd meg Istennek a helyzetet. Az 1Tesz. 5:18a-ban azt olvashatjuk, „Adjatok hálát mindenért. Nem kell hálásnak lenni a rossz élethelyzetekért, de hálás lehetsz akkor is, ha kellemetlen helyzetbe kerülsz. A frusztráció egy álruhába bújt áldás is lehet.

Változtasd át frusztráltságodat egy humoros, vicces élménnyé. A Biblia szerint „a vidám szív jót tesz az egészségnek.” (Péld. 17:22a) A humorérzék Isten ellenszere a haragra és a frusztrációra.

Kérd Istent, hogy töltsön fel az Ő szeretetével. Miért? Mert az 1Kor. 13:5b azt mondja, hogy „[A szeretet] nem gerjed haragra.” A szeretet önfeláldozó és nem önmagáért való. Dühbe gurulunk, mert azt hisszük, hogy az egész világ körülöttünk forog. A szeretet a másik személyre összpontosít.

Jézus folyamatos frusztráltsággal szembesült, de sosem gurult haragba. Mindig szánt időt az emberekre. Annyira el vagyunk foglalva a saját dolgunkkal, hogy elfelejtjük, hogy az életünkben az emberek élveznek elsőbbséget.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

Gondolj a frusztrációra, amivel szembe kell nézned és tedd meg a következő lépéseket.

  • Kérdezd meg magad, „Én okoztam?"

„Amit az ember vet, azt is aratja.” (Gal. 6:7b)

  • Kérdezd meg magad, „Mit tanulhatok belőle?"

„…akik Istent szeretik, azoknak minden javukra válik, hiszen ő saját elhatározásából választotta ki őket.” (Róm. 8:28b)

  • Köszönd meg Istennek a helyzetet.

Adjatok hálát mindenért.” (1Tesz. 5:18a)

  • Változtasd át frusztráltságodat egy humoros, vicces élménnyé.

„a vidám szív jót tesz az egészségnek.” (Péld. 17:22a)

  • Kérd Istent, hogy töltsön fel az Ő szeretetével.

„[A szeretet] nem gerjed haragra.” (1Kor. 13:5b)

 

* (Daily Hope by Rick Warren - 2017.05.10.)

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása