Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Hogyan működjünk együtt a Szent Szellemmel

2017. január 22. 03:00 - K. Juc

“Engedjétek, hogy a Szent Szellem megváltoztassa a gondolkodásmódotokat!” (Efézusi levél 4:23, CEV-fordítás)

Újra és újra találkozunk a Bibliában egy fontos igazsággal:  a Szent Szellem abban a pillanatban szabadítja fel az erejét, amikor egy hitbeli lépést teszel.

Amikor Józsué szembetalálta magát egy megkerülhetetlen akadállyal – a Jordán folyó zuhatagaival –, a víz csak azután húzódott vissza, hogy a vezetők engedelmességben és hitben beleléptek a rohanó folyamba. Az engedelmesség nyitja meg az utat Isten ereje előtt.

Isten arra vár, hogy Te tedd meg az első lépést. Ne várd meg, míg erősnek és magabiztosnak érzed magad. Haladj előre, még ha gyenge is vagy, és tedd meg, amit meg kell tenned, a félelmeid és érzéseid ellenére is. Így tudsz együttműködni a Szent Szellemmel, és így fejlődik a jellemed.

A Biblia maghoz, épülethez és növésben lévő gyermekhez hasonlítja a szellemi növekedést. Mindegyik hasonlat szerint aktív részvételre van szükség. A magokat el kell ültetni, majd gondozni kell őket, az épületeket meg kell építeni – mert nem csak úgy maguktól jelennek meg –, és a gyerekeknek is szükségük van táplálkozásra és mozgásra a növekedéshez.

Míg az erőfeszítésnek semmi köze az üdvösségedhez, a szellemi növekedésedhez már annál inkább. Az Újszövetség legalább hét alkalommal szólít fel arra, hogy “tegyünk meg mindent” a növekedésünk érdekében, hogy egyre jobban hasonlítsunk Jézusra (Lukács 13:24; Rómaiakhoz írt levél 14:19; Efézusi levél 4:3; Timóteushoz írt 2. levél 2:15; Zsidókhoz írt levél 4:11 és 12:14; Péter 2. levele 3:14).

Nem arról van szó, hogy egy helyben ülsz, és várod, hogy megtörténjen.   

Pál az Efézusi levél 4. fejezetének 22-24. verseiben elmagyarázza, hogy mi a mi felelősségünk abban, hogy Krisztushoz hasonlóvá váljunk.

Először el kell engednünk a régi viselkedésmintákat. “Mindennek – és ezalatt tényleg mindent értek –, ami a régi életmódoddal kapcsolatos, mennie kell. Kívül-belül meg van romolva. Szabadulj meg tőle! (Efézusi levél 4:22, MSG-fordítás)

Azután a gondolkodásmódunkat kell megváltoztatnunk. “Engedjétek, hogy a Szellem megváltoztassa a gondolkodásmódotokat!” (Efézusi levél 4:23, CEV-fordítás) A Biblia szerint az elménk megújítása által “formálódunk át” (Római levél 12:2, NIV-fordítás).

A görög szó az “átformálódásra” a metamorphosis (lásd még: Római levél 12:2 és Korintusiakhoz írt 2. levél 3:18). Napjainkban így nevezzük azt a csodálatos változást, amin a hernyó átmegy, miközben pillangóvá válik. Gyönyörűen bemutatja, hogy mi történik velünk szellemi értelemben amikor engedjük, hogy Isten irányítsa a gondolatainkat: belülről kifelé megy végbe rajtunk a változás, szebbekké válunk, és felszabadulunk arra, hogy újabb magasságokban szárnyaljunk.  

Ezután pedig Jézus jellemét kell magunkra vennünk azáltal, hogy új, Istennek tetsző szokásokat alakítunk ki. A jellemed a szokásaid összességéből áll – abból, amit rendszeresen teszel. A Biblia azt mondja: “Vegyétek fel az új éneteket, amely valóságos megigazultságban és szentségben teremtetett, hogy Istenhez hasonló legyen.” (Efézusi levél 4:24, NIV-fordítás).

Ne ülj egy helyben, arra várva, hogy majd megtörténik a szellemi növekedés! Légy ebben engedelmes, hogy fel tudd szabadítani Isten erejét az életedben!

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Mit gondolsz, hogyan válaszol Isten, amikor lépéseket teszel hitben – annak ellenére, hogy gyengének érzed magad?
  • Milyen szokásokat kell kialakítanod, hogy szellemileg növekedhess?
  • Hogyan tudod a gondolkodásodat megújítani?

+(Daily Hope by Rick Warren, 2017.01.15.)

Szólj hozzá!

Isten Szentlelke munkálkodik benned

2017. január 21. 03:00 - magyarosijulia

„Isten munkálkodik benned, és megadja neked a vágyat és az erőt, hogy azt tedd, amiben Ő örömét leli." (Filippi 2:13, NLT fordítás, második kiadás)

A Szentlélek feladata az, hogy krisztusi jellemet alakítson ki benned.

A Biblia azt mondja, hogy „Az Úr... egyre inkább önmagához tesz hasonlóvá, amint az Ő dicsőséges képmására átváltozunk." (2Kor 3:18b, NLT fordítás, második kiadás). A változásnak ezt a folyamatát - hogy egyre inkább hasonlóvá válunk Jézushoz - megszentelődésnek hívjuk.

A saját erődből nem tud a jellemed olyan lenni, mint Jézusé. Újévi fogadalmak, akaraterő, de még a legjobb szándék se elég ehhez. Egyedül a Szentléleknek van ereje megtenni azokat a változásokat, amelyeket Isten akar az életünkben. A Biblia ezt mondja: „Isten munkálkodik benned, és megadja neked a vágyat és az erőt, hogy azt tedd, amiben Ő örömét leli." (Filippi 2:13 NLT fordítás, második kiadás).

Amikor a Szentlélek munkáját említjük, sokan csodák megnyilvánulásaira és intenzív érzelmekre gondolnak. De a legtöbb esetben a Szentlélek munkája olyan csendesen és visszafogottan megy végbe az életünkben, hogy arról tudomást sem veszünk és nem is érezzük. Legtöbbször egy „halk és szelíd hangon" szól hozzánk (1Kir 19:12b).

A Krisztushoz való hasonlóságot nem utánzással tudjuk elérni, hanem úgy, hogy hagyjuk, hogy a bennünk lakozó Krisztus éljen rajtunk keresztül. „Ez a titok: Krisztus benned él." (Kolossé 1:27, NLT fordítás, második kiadás)

Hogyan történik ez a mindennapi életünkben? A döntéseink által, amelyeket meghozunk. Úgy döntünk, hogy a helyes dolgot fogjuk tenni egy adott helyzetben, és bízunk Isten Szentlelkében, hogy megadja nekünk az Ő erejét, és mellé szeretetet, hitet és bölcsességet, hogy azt meg is tegyük. Mivel Isten Szentlelke bennünk lakik, ezeket bármikor kérhetjük tőle.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Szerinted miért engedi meg Isten, hogy mi döntsük el, hogy odafigyelünk a Szentlélek működésére és akaratára az életünkben, vagy sem?
  • Ha a Szentlélek csendes és visszafogott módon munkálkodik, mit tehetsz azért, hogy érzékenyebb legyél az életedben végzett munkájára?
  • Kérd Istent, hogy tegyen érzékennyé arra, hogy meglásd, hogyan működik a Szentlélek az életedben, és hogy a Szentlélek munkálkodjon benned és formáljon egyre inkább Jézushoz hasonlóvá. Kérd Tőle, hogy vegye el a félelmeidet és adjon bátorságot, hogy betölthesd a célodat a benned lévő Szentlélek ereje által.

*(Daily Hope by Rick Warren, 2017.01.14.)

Szólj hozzá!

Isten a jellemedet veszi célba, nem a jólétedet

2017. január 20. 03:00 - Szíj Melinda

„Öltsetek magatokra egy teljesen új életszemléletet – egy Isten-központú, belülről megújult és a magatartásotokba is beépülő életszemléletet, amint Isten tökéletesen újrateremti bennetek az Ő jellemét.” (Efezus 4:22-24, MSG-fordítás)

spiritual-growth-articles.jpg

Megannyi vallás és New Age filozófia áll ki a régi hazugság mellett, miszerint isteni természetünk van, ill. istenekké válhatunk. Hadd szögezzem le egyértelműen: soha nem lesz belőled Isten, de még csak istenség sem.

Ez a gőggel átitatott hazugság a Sátán legrégebbi kísértése. Sátán azt ígérte Ádámnak és Évának, hogy ha követik tanácsát, olyanok lesznek, „mint az istenek” (Teremtés könyve 3:5 KJV-fordítás).

Az istenné válás eme vágya mutatkozik meg, valahányszor megpróbáljuk irányításunk alá vonni körülményeinket, a jövőnket és a körülöttünk lévő embereket. Ám teremtményekként soha nem lesz belőlünk Teremtő. Isten nem akarja, hogy istenné válj; a szándéka sokkal inkább az, hogy hasonlóvá válj Őhozzá azáltal, hogy magadra öltöd az Ő értékrendjét, magatartását, hozzáállását és jellemét. Isten velünk kapcsolatos akarata a következő: „Öltsetek magatokra egy teljesen új életszemléletet – egy Isten-központú, belülről megújult és a magatartásotokba is beépülő életszemléletet, amint Isten tökéletesen újrateremti bennetek az Ő jellemét.” (Efezus 4:22-24, MSG-fordítás)

Istennek a földi életedre vonatkozó elsődleges célja nem a kényelmed és a jóléted növelése, hanem a jellemed fejlesztése. Az Ő akarata az, hogy szellemileg, lelkileg növekedj, és válj  Krisztushoz hasonlóvá. A Krisztushoz hasonlóvá válás nem jelenti a személyiséged elvesztését vagy azt, hogy egy ész nélküli klón leszel.

Isten téged teljesen egyedinek és különlegesnek teremtett, és semmi esetre sem akarná ezt lerombolni. A Krisztushoz hasonlóvá válás nem a személyiséged, hanem a jellemed átformálásáról szól.

Isten azt akarja, hogy olyan legyen a jellemed, mint ami Jézus boldogmondásaiban, a Szentírásnak a Lélek gyümölcséről szóló hivatkozásaiban, Pálnak a szeretetről szóló nagy értekezésében, és Péternek a hatékony és termékeny élet jellemzőiről szóló leírásaiban szerepel (Máté 5:1-12; Galata 5:22-23; 1Korintus 13; 2Péter 1:5-8).

Valahányszor megfeledkezel arról, hogy Isten egyik legfontosabb célja az életedben a jellemed fejlesztése, mindig elszomorodsz majd a körülményeid miatt. Így fogsz tűnődni: „Miért történik ez velem? Miért kell keresztülmennem ilyen nehéz időszakon?” Erre az egyik válasz az, hogy az élet eredendően nehéz. De ez teszi számunkra lehetővé, hogy növekedjünk. Ne felejtsd el, hogy a Föld nem a mennyország.

Sok keresztyén félreértelmezi Jézusnak „a bővölködő életről” szóló ígéretét (János 10:10), és azt gondolja, hogy hit és imádság által tökéletes egészség, kényelmes élet, állandó boldogság, álmai tökéletes beteljesülése és problémáinak azonnali megoldása lesz az osztályrésze.

Egyszóval elvárják, hogy a keresztyén élet könnyű legyen. Azt várják, hogy mennyország legyen a Földön.

Sokan kizárólag önmagukat helyezik a gondolkodásuk középpontjába, és úgy kezelik Istent, mint valami dzsinnt, aki egyszerűen csak azért létezik, hogy szolgáljon minket a személyes önmegvalósításunkra irányuló önző törekvéseinkben. Isten azonban nem a cseléded, és ha abban az illúzióban ringatod magad, hogy az életnek igazából könnyűnek kellene lennie, akkor vagy óriási kiábrándultság vár rád, vagy állandóan a valóság tagadásában fogsz élni.

Soha ne felejtsd el, hogy az élet nem rólad szól!  Azért létezel, hogy Isten tudjon használni az Ő céljaira, és nem fordítva. Miért biztosítana Isten mennyországot itt a Földön, ha az igazi mennyországban majd az örök életed során fogsz élni? Isten azért biztosít valamennyi időt számunkra itt a földön, hogy építsük és erősítsük jellemünket a mennyben töltött örök életünkre.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Olykor nehéz átlátnunk, miként dolgozik Isten jellemünkön a nehéz körülmények közepette. Mit gondolsz, mit vár el tőled Isten, amikor nem érted, hogyan munkálkodik az életedben?
  • Ha az örökkévalóság távlatát – a mennyben ránk váró jutalmat  – tartod szem előtt, akkor mennyiben közelítesz másképp az itteni életed nehézségeihez?
  • Hogyan vagy miképpen lehetnek hatékonyabbak az ajándékaid és a képességeid akkor, ha azok összhangban állnak Isten céljaival?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2017.01.13.)

 

Szólj hozzá!

A lelkesedéshez Istenre van szükséged

2017. január 19. 03:00 - torokaron

„Legyetek a szolgálatkészségben fáradhatatlanok, a lélekben buzgók: az Úrnak szolgáljatok. A reménységben örvendezzetek, a nyomorúságban legyetek kitartók, az imádkozásban állhatatosak. (Róma 12:11-12, NIV fordítás)

Annak érdekében, hogy elérd a céljaidat, ki kell találnod valamit arra, hogy fenntartsd a lelkesedésedet hosszú távon is.

Ralph Waldo Emerson mondta: „Egyetlen nagyszerű dolgot sem értek el lelkesedés nélkül.” Én teljes mértékben ugyanezen a véleményen vagyok, ezt igaznak találtam az én életemre is. Szükséged van lelkesedésre, meg kell legyen benned a szenvedély, különben sohasem fogsz elérni a célba.

Legtöbben egy lelkes embernek ismernek és valóban az is vagyok. De nem csak egy hétre, vagy egy hónapra vagyok egy lelkes típus, a lelkesedésem nem fogyott el egy, öt, vagy akár tíz év alatt sem. Folyamatosan lelkesedem azok iránt a célok iránt, amiket több mint 30 éve tűztem ki magam elé.

Hogyan lehetséges ez? Hogyan tudsz lelkes maradni nap mint nap, annak ellenére, hogy késedelmekkel, nehézségekkel, zsákutcákkal, problémákkal, nyomással és kritikákkal kell szembesülni? Hogyan tudsz lelkes maradni több mint 30 évig?

A pozitív gondolkodás önmagában nem elég. A magad erejéből feltölteni magad lelkileg sem elég, mint ahogyan az optimista hozzáállás sem.

Az életre szóló lelkesedés titka a szó gyökerében rejlik. Az angol lelkesedés szó (enthusiasm) a görög en theos kifejezésből származik. Az en görögül annyit tesz, hogy -ban/-ben, a theos pedig Istent jelenti. Az en theos tehát azt jelenti, hogy „Istenben”.

Ha Istenben vagy, akkor leszel valóban lelkes. És ez az a fajta lelkesedés, amit nem befolyásol a gazdasági helyzet, az időjárás, vagy a körülmények. Ez örökké tart, mert az örökkévaló Istenhez kapcsolódsz. Krisztusban vagy.

Pál elmondja nekünk a Róma 12:11-12-ben, hogy ezt hogyan kell megtennünk: „Legyetek a szolgálatkészségben fáradhatatlanok, a lélekben buzgók: az Úrnak szolgáljatok. A reménységben örvendezzetek, a nyomorúságban legyetek kitartók, az imádkozásban állhatatosak. (NIV fordítás).

Ha idén el szeretnéd érni a céljaidat, akkor szükséged van Isten erejére, amit úgy tudsz megszerezni, hogy örvendezel a reménységben, kitartó maradsz a nyomorúságban és állhatatos az imádkozásban.

Imádkozz ma így: „Drága Istenem, nem szeretnék leélni még egy napot nélküled az életemben, nem szeretném a szívemet a saját irányításom alatt tartani. Én neked ajánlom a testemet és az egész lényemet. Annak fényében, hogy miket tettél értem, szeretném magamat, mint egy égő áldozatot kínálni, mint egyfajta dicsőítés.

Alázatosan megvallom, hogy szükségem van a segítségedre. Szeretném, ha segítenél megújítani az elmémet. Segíts nekem, hogy úgy gondolkozzak, ahogyan te szeretnéd. Kérlek, bocsásd meg a büszkeségemet, nem szeretnék magamról többet gondolni, mint ami valójában vagyok. A hitemnek szüksége van a növekedésre, és a segítségedre van szükségem olyan célok kitűzéséhez, amelyek később számonkérhetőek és így tudom azokat menedzselni. Bocsásd meg azt, hogy megpróbáltam magamtól változni.

Szeretném az életemet betölteni szeretettel. Szeretném, ha Te töltenéd be az életemet. Segíts találnom egy olyan közösséget, ami támogat engem. Add, hogy tudjam örömömet lelni abban, hogy más embereket tisztelek, és hogy arra összpontosítsak, hogy a saját életemet átadjam neked, hogy te gondot tudjál viselni a szükségleteimről. Szeretném azzal táplálni a lelkesedésemet, hogy benned vagyok. Segíts, hogy tudjak örvendeni a reménységben, kitartó maradni a nyomorúságban és állhatatos az imádkozásban. Szeretném átadni magamat neked. A te nevedben imádkoztam. Ámen.”

*(Daily Hope by Rick Warren, 2017.01.12.)

Szólj hozzá!

Töltsd meg az életedet szeretettel!

2017. január 18. 03:00 - csmsdvd

„Ne csak megjátszódjátok, hogy szerettek másokat, hanem valójában szeressétek őket. Gyűlöljétek a rosszat, ragaszkodjatok a jóhoz. Őszinte ragaszkodással szeressétek egymást, és örömmel becsüljétek meg egymást.” (Róma 12:9-10 NLT fordítás, második kiadás)

Amennyiben maradandó változást szeretnél az életedben, akkor meg kell töltened szeretettel.

A szeretet az egyetlen, ami meg tudja változtatni a változhatatlant. A szeretet újraéleszt. A szeretet felfrissít, megújít és felüdít. A szeretet a legnagyobb erő a világmindenségben, mert Isten a szeretet. Ez nem azt jelenti, hogy Istennek van szeretete, hanem Ő maga a szeretet. A szeretet azt is gyógyítja, amit máshogy nem lehet meggyógyítani. A szeretet felemel. A szeretet megerősít. A szeretet feltölt. A szeretet képessé tesz.

„Ne csak megjátszódjátok, hogy szerettek másokat, hanem valójában szeressétek őket. Gyűlöljétek a rosszat, ragaszkodjatok a jóhoz. Őszinte ragaszkodással szeressétek egymást, és örömmel becsüljétek meg egymást.” (Róma 12:9-10 NLT fordítás, második kiadás).

„Örömmel becsüljétek meg egymást.” Szeretem ezt a mondatot. Tudjátok, mit jelent ez? Azt jelenti, hogy amikor valaki a kiscsoportban eléri a célját egészségügyi, pénzügyi vagy bármilyen téren, akkor megtiszteled azzal, hogy együtt ünnepelsz vele. Ünnepeld meg, hogy célba ért. Leadtál még egy kilót? Gratulálok! Kevesebb lett az adósságod? Remek! Révbe ért a házasságod? Nagyszerű! A Biblia azt mondja, hogy tiszteljük és becsüljük meg egymást, és mutassunk igazi érdeklődést és örömöt egymás iránt.

Az a csodálatos, hogy Isten úgy alkotta meg a világmindenséget, hogy amikor az emberek segítenek egymásnak, akkor Isten gondjába veszi a problémáidat. Isten nem azt vizsgálja, hogy segítesz-e magadon, hanem azt kérdezi, hogy „Segítesz másokon?” Szeretnél segítséget a célod elérésében? Akkor segíts másoknak a céljuk elérésében! Add át magadat. A gyógyulás ott van az átadásban.

Emlékeztek Jób történetére, aki mindenét elvesztette? Megbetegedett, elvesztette a családját, elvesztette a vagyonát. Mindenét elvesztette. A könyv végén Isten mindent visszaad neki. Miért? Mert Jób magáért imádkozott? Nem. Azt írja, „Az Úr jóra fordította Jób sorsát, miután Jób imádkozott a barátaiért, és kétszeresen visszaadta az Úr Jóbnak mindazt, amije volt.” (Jób 42:10).

Miért van szükség arra, hogy kiscsoportban legyél? Nemcsak azért, hogy más emberek segítsenek rajtad, hanem azért is, hogy te is tudj segíteni rajtuk. Azért, hogy imádkozni tudj értük, és aztán Isten rajtad is segítsen. Add át magadat szeretetben, és aztán lásd meg, hogy hogyan munkálkodik Isten az életedben.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Gondolj azokra a módokra, ahogy naponta kifejezed a szereteted mások felé. Mi a szereteted indítéka?
  • Hogyan lett áldássá a mások iránti szereteted az életedben?
  • Kinek van szüksége a szeretetedre és támogatásodra, vagy ma kinek van szüksége arra, hogy vele örülj?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2017.01.11.)

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása