Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Egy meghökkentő spirituális igazság a szénről

2017. október 15. 03:00 - Szíj Melinda

„Ne hanyagoljuk el személyes összejöveteleinket, ahogy egyesek teszik, hanem bátorítsuk egymást, különösen most, hogy visszatérésének napja közeleg” (Zsidók 10:25 NLT fordítás)

red-hot_coal.jpg

Manapság nem muszáj gyülekezetbe járnod, ha istentiszteletet akarsz hallgatni. Simán otthon maradhatsz, és online nyomon követheted; akár pizsamában, egy kései reggeli közben.

Ám a Biblia világossá teszi: „Ne hanyagoljuk el személyes összejöveteleinket, ahogy egyesek teszik, hanem bátorítsuk egymást, különösen most, hogy visszatérésének napja közeleg” (Zsidók 10:25 NLT fordítás).

Ezért is szükségszerű, hogy legyen egy gyülekezeti családod. Ezért is kell összejönnünk, mint hívők kis körei, akik közösségben élhetik az életet, ahogy Jézust is egyesült hittel követjük.

Gyülekezeti család nélkül sodródni fogsz, amikor nehezedre esik majd bíznod Krisztusban. Ha visszatekintek az életemre, fel tudok idézni olyan emlékeket, amikor ha elmulasztottam volna egy bizonyos istentiszteletet, akkor az életem azon a ponton gyökeresen más irányt vett volna. El is tűnődtem: „Mi lett volna, ha kihagyom az aznapi alkalmat? Mi lett volna, ha egyszerűen elalszom aznap?” Lemaradtam volna valamiről, ami megváltoztatta hátralévő életem irányát. Ha tehát a gyülekezet ajtói nyitva állnak, akkor odabent van a helyem.

A gyülekezeti közösség olyasmi, mint a tábortűz. A tábortűzben minden darabka szén vöröslő fénnyel izzik. Ha kiveszel belőle egy széndarabot és távolabbra helyezed, akkor percek múlva ki fog hűlni. A tűz kialszik, a szén pedig befeketedik. Ám ha egy kihűlő félben lévő széndarabkát visszateszel a tűzbe, akkor újra felizzik. Ebben áll a közösség ereje.

Tudom, manapság is adódnak olyan helyzetek, amikor nem tudunk eljutni istentiszteletre, és hálásak lehetünk, hogy más egyéb elérhetőségek is rendelkezésünkre állnak: online is nyomon követhetünk istentiszteletet, vagy meghallgathatjuk letölthető hangzó formátumban. Megeshet, hogy túlságosan beteg vagy ahhoz, hogy gyülekezetbe menj, de az sem kizárt, hogy olyan helyzetben vagy, amikor lakhelyed száz mérföldekre esik a legközelebbi gyülekezettől; ilyen például, amikor derék férfiak és nők a hadseregben szolgálnak. Még az is lehet, hogy a világ valamely rejtett zugában szolgálod az Urat.

Ilyen esetekben továbbra is fontos a tőled telhető legszorosabb kapcsolatban maradnod más hívőkkel, akik bátorságot önthetnek beléd, és segítenek, hogy ki tudj tartani. Hasonlóképp a gyülekezetünkön belül is lényeges, hogy a hívek keressék a kapcsolatot azokkal a „kívül rekedt” emberekkel, akik nehézségek árán tudnak hetente közösségbe járni.

Jézus ezt mondja nekünk a Máté 18:20-ban: „Ahol ketten vagy hárman összejönnek az én nevemben, én ott vagyok köztük” (GW fordítás). Folytassuk hát az imádságot, és támogassuk egymást, s „arra figyelmezzünk, miként tudjuk egymást szeretetre és jó cselekedetekre sarkallni.” (Zsidók 10:24 NIV fordítás).

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Hogyan tartotta benned a lelket egy gyülekezeti család, hogy ne veszítsd el a bátorságod, és ki tudj tartani?
  • Hogyan érzed magad más hívőkkel való személyes összejövetelek alkalmával?
  • Milyen módokon nyithatsz mások felé, akiknek nem áll módjában gyülekezetbe járni?
  • Miféle módokon segíthetsz a kapcsolatfenntartásban azoknak a gyülekezeti tagoknak, akik otthonuktól távol vannak?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2017.10.08)

Szólj hozzá!

Találj olyan barátokat, akik építenek téged

2017. október 14. 03:00 - Lilla:)

"Ne tévelyegjetek: „A jó erkölcsöt megrontja a rossz társaság!" (I. Korinthus 15:33.)

Őszintén egyetértek azzal, hogy Isten azt szeretné, legyenek nem-hívő barátaid. Isten szeretné hogy mindenkit szeress, légy kedves mindenki irányába és légy képes bárkinek segíteni. Ha nincs egyetlen nem-keresztény barátod sem, akkor nem lesz körülötted senki, akinek hallania kellene az Örömhírt.

A legjobb barátaidnak viszont kereszténynek kellene lenniük, erős hívőknek.

Mindig sokkal egyszerűbb valakit lehúzni mint felemelni. Ezért kell megbizonyosodnod afelől, hogy azok az emberek akikkel időt töltesz a jó irányba terelnek. Nekik építeniük kellene téged, nem pedig eltörni.

Hol szeretnél lenni 10 év múlva? Milyen ember szeretnél lenni? Mondj nekem magadról két dolgot és én megmondom hol leszel anélkül, hogy ismernélek. Mondd el nekem, hogy milyen emberekkel töltöd az időd és miket olvasol. Ez a két tényező meghatározza a jövődet.

A Biblia azt tanítja, hogy "Ne tévelyegjetek: „A jó erkölcsöt megrontja a rossz társaság!" (I. Korinthus 15:33.)

A barátaid túl fontosak ahhoz, hogy csak véletlenszerűen válassz. Céltudatosnak kell lenned. Ezért van szükséged egy gyülekezeti otthonra. Ismerkedj meg a gyülekezeti tagokkal. Építs kapcsolatokat. Csatlakozz egy kiscsoporthoz.

Vagy indíts te egy csoportot! Gyűjts össze néhány keresztény barátot a munkahelyről vagy a szomszédságból és kezdjétek el együtt tanulmányozni a Bibliát mondjuk ebéd alatt. Szükséged van keresztény barátokra. Tégy lépéseket azért, hogy építsd ezeket a kapcsolatokat!

Segítő kérdések beszélgetéshez, elmélkedéshez:

  • Nézd meg életed kulcsbarátságait. A legközelebbi barátaid hogyan segítik a lelki elköteleződésed - segítik egyáltalán?
  • Hogyan veszed észre, hogy egy barátság rossz azért, mert te - vagy valaki más - szerencsétlen döntést hozott a múltban?
  • Mit tehetsz azért, hogy több keresztény barátot szerezz ezen a héten?
  • Hogyan lehetsz te olyan barát, aki másokat épít?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2017.10.07.)

Szólj hozzá!

Tanulmányozd az igazit, hogy felismerd a hamisat!

2017. október 13. 03:00 - K. Juc

bible-reading.jpg

„Mivel csak a törvényeid adhatnak nekem bölcsességet és megértést, ezért nem csoda, hogy gyűlölök minden hamis tanítást.” (119. Zsoltár 104, TLB fordítás)

Egyedül akkor ismerhetjük fel, hogy valami hamis, ha ismerjük az igazit. Az Amerikai Kincstár úgy képzi ki az ügynököket a hamis bankjegyek felismerésére, hogy hosszasan tanulmányozniuk kell az eredetit – meg kell tapintaniuk és fel kell tudniuk ismerni. A hamisításnak sok módja létezik, az igazi bankóknak viszont csak egy típusa van.  

Remek alapelv az oktatásban, hogy először az igazit kell alaposan áttanulmányozni, ahhoz hogy képesek legyünk észrevenni, hogy valami nem valódi. Ezért annyira fontos Isten Igéjét is tanulmányoznunk: mert ha ismerjük a Biblia igazságait, ki tudjuk szűrni a hamis tanításokat.  

Manapság sokan bedőlnek ostobaságoknak, mert nem ismerik az igazságot. És mivel nem ismerik az eredetit, nem tudják kiszúrni a hazugságot.

A zsoltáros így ír erről: „Mivel csak a törvényeid adhatnak nekem bölcsességet és megértést, ezért nem csoda, hogy gyűlölök minden hamis tanítást.”(119. Zsoltár 104, TLB fordítás)

De hogyan érjük el, hogy több időnk jusson Istenre?

Töltsünk kevesebb időt a képernyő előtt! Töltsünk kevesebb időt a kütyüjeinkkel és a kedvenc sportcsapatunknak szurkolva!

Manapság, mire egy átlagos amerikai diák leérettségizik, már több mint 30 ezer órát töltött képernyő előtt (beleértve a videójátékokat, tabletet, laptopot és a televíziót).

Kitalálja valaki, mennyi időbe telik végigolvasni a Bibliát – annak mind a 66 könyvét? Csupán 80 órába!

Időnk tehát van rá. A kérdés az, hogy mivel fogjuk tölteni az időnket? Isten nekünk adta Igéjét, hogy megadja a bölcsességet, amire szükségünk van, hogy beteljesedett és termékeny életet élhessünk.

Segítő kérdések elmélkedéshez és beszélgetéshez:

  • Miként tapasztaltad meg, hogy valaki a Biblia olvasása által bölcsebb lett?
  • Hogyan segített a Biblia tanulmányozása valakinek az ismerőseid közül?
  • Rendszerint mi tart vissza attól, hogy több időt tölts bibliaolvasással?  

*(Daily Hope by Rick Warren, 2017.10.06)

Szólj hozzá!

A sikeres tanulás kezdete az Isten Igéjében való bemerítkezés

2017. október 12. 03:00 - magyarosijulia

„Soha ne hagyd abba ezeknek a tanításoknak a tanulását, olvasását. Gondolkodj ezekről éjjel és nappal, hogy hűségesen megtegyél mindent, amit bennük ír. Csakis akkor fogsz boldogulni és sikeres lenni abban, amit teszel." (Józsué 1:8, GW fordítás)

Hogy valójában remekelj azon a területen, ahol tanulsz, (legyen szó egy új képesség, új elmélet vagy egy új személy megismeréséről és tanulásáról), először el kell merülnöd Isten Szavában.

Szándékosan használom az elmerülés szót. Tudod mit jelent elmeríteni vagy átitatni egy filteres teát? Veszed a teát, belemártod a forró vízbe, majd kiveszed és újra elmeríted a bögrébe. Ezt nem lehet gyorsan csinálni. Nem lesz tea belőle a végén. Lassan kell megtenned! Amikor helyesen csinálod, a tea íze mind kikerül a zacskóból.

Ugyanezt kell tenned az Isten Szavával is, ha azt akarod, hogy valóban remekelj abban, amit épp tanulsz. Nem lehet gyorsan letudni. Ismerem a villámolvasást, gyakran alkalmazom is, de sosem olvasom gyorsan a Bibliát. A Bibliát lassan, szóról szóra olvasom. Miért? A Biblia azt írja, hogy Isten minden szava tiszta és igaz.

Mielőtt bármit is megtanulsz, kezd azzal, hogy bemerítkezel az Isten Szavába. Ez a siker kulcsa!

Mindenki sikeres akar lenni. Sikeres akarsz lenni a karrieredben, a kapcsolataidban, a tanulásodban. A Biblia mindenkinek világos útmutatást és tanácsot ad, aki sikeres akar lenni.

Józsué 1:8 ezt mondja az Isten Szaváról: „Soha ne hagyd abba ezeknek a tanításoknak a tanulását, olvasását. Gondolkodj ezekről éjjel és nappal, hogy hűségesen megtegyél mindent, amit bennük ír. Csakis akkor fogsz boldogulni és sikeres lenni abban, amit teszel." (GW fordítás).

Isten nem hazudik. Ez az Ő ígérete feléd. Ha sikeres és virágzó akarsz lenni az életben, folyamatosan tanulmányozd az Ő szavát.

Ez bölccsé tesz, és a Biblia azt mondja, hogy a bölcsességgel gazdagság és megbecsülés jár.

De ez mind azzal kezdődik, hogy megismered Isten Szavát!

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Milyen igazságot értettél meg mostanában amikor tanultad és tanulmányoztad Isten Szavát? Hogyan segített ennek az igazságnak a megismerése közelebb kerülni Jézushoz?
  • Milyen az aktuális terved, amely szerint folyamatosan tanulmányozod Isten Szavát? Mennyire jól működik ez a terv?
  • Mi nehezíti meg számodra, hogy folyamatosan tanulmányozd Isten Szavát? Milyen változtatások tudnak segíteni, hogy hűségesebb legyél ezen a területen?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2017.10.05.)

Szólj hozzá!

Jézus tanítványai sosem hagyják abba a tanulást

2017. október 11. 03:00 - FodorImi

A bölcs férfiak és nők mindig tanulnak, mindig figyelnek, hogy új ismeretet szerezzenek.” (Példabeszédek 18:15, The Messsage fordítás)

Minden egyes vezető egyben tanuló is. Ez alól nincs kivétel. Mikor az iskolában tanítasz, szülőként otthon ügyelsz a gyerekekre, vagy egy vevőszolgálatnál dolgozol, másokat vezetsz. Ahhoz, hogy ezt minél hatékonyabban tehesd, folyamatos tanulásban, fejlődésben kell lenned.

Ha többé nem tanulsz, elkezdesz meghalni. Ez ennyire egyszerű.

Nem számít mennyi idős vagy és az sem, mit tettél le az asztalra, folyamatosan tanulnod kell. Új képességeket kell megszerezned. Újabb és újabb anyagokat kell megtanulnod. Új könyveket kell elolvasnod. Újabb Biblia tanulmányozásba kell belekezdened.

A Biblia azt mondja a Példabeszédek 18:15-ben: „A bölcs férfiak és nők mindig tanulnak, mindig figyelnek, hogy új ismeretet szerezzenek.”

Az egyik legfontosabb szereped az életedben, hogy diák vagy. Jézus azt akarja tőlünk, hogy a tanítványai legyünk. Tanulod, hogy mit jelent Krisztust követni.

Jézus tanítványai folyamatosan tanulnak. Sosem hagyják abba.

Mikor 14 éves voltam, elkezdtem olvasni hetente két könyvet. Egy ponton az életemben naponta elolvastam egy könyvet. Most már ott tartok, hogy több, mint 35.000 könyv van a könyvtáramban. Miért? Mert az emberek, akikkel együtt töltöd az időd és a könyvek, amiket elolvasol, fogják meghatározni a jövődet.

Magadnak teszel szívességet a folyamatos tanulással. A Biblia arra tanít minket, „Aki értelmet szerez, önmagát szereti, aki szeret tanulni, sikeres lesz.” (Példabeszédek 19:8, NCV fordítás)

Segítő kérdések elmélkedéshez és beszélgetéshez:

  • Hogyan látod, milyen hatással volt a folyamatos tanulás a hozzád közel álló emberekre?
  • Mik azok az utak, melyeken ma folytatod a tanulásod?
  • Mely témákról szeretnél többet tanulni? Milyen terv segítene neked ebben?

*(Daily Hope by Rick Warren – 2017.10.04.)

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása