Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Hogyan bánj biblikusan és okosan a pénzeddel

2018. február 23. 03:00 - Anika Enikő

„Vigyázzatok, és kerüljétek a kapzsiságot, mert az ember élete, nem a vagyonától függ, hogy mennyire gazdag !” ( Lukács 12:15, GNT fordítás)

money-2696228_1280.jpg

A Bibliában van egy történet a Lukács evengéliumának 16:1-13 részében, ami egy gazdag emberről szól, aki megkért egy intézőt, hogy gondot viseljen az ingatlanáról. Amikor megvádolták azzal, hogy rosszul bánik a gazdája pénzével és behívatták, hogy számot adjon sáfárságáról, kieszelt egy tevet. Tudta, hogy el fogja veszíteni az állását és elhatározta, hogy barátokat gyűjt, akik majd gondját viselik, amikor kirúgják. Behívatott mindenkit, akik pénzzel tartozotak a gazdájának és az adósságukat csökkentette; tehát ha valaki 3000 liternyi olivaolajjal volt adós, akkor azt mondta neki, hogy csak feléről készítsenek számlát.

Amikor a gazda meghallotta, hogy mit tett csodálnia kellett a tisztességtelen gazembert, amiért ilyen okos volt.  Mert igaz, az, hogy  akik ehhez a világhoz tartoznak, okosabban bánnak egymással, mint azok, akik a világossághoz tartoznak. " ( Lukács 16:8, GNT fordítás)

A pédázatban Jézus nem magasztalja az intéző becstelenségét, ám nagyra tarja éleseszűségét. Mi az éleselműség? Azt jelenti, hogy okos vagy, stratégikus és találékony. Világosan látod a problémát, tudod, hogy mit kell tenni, és aztán kitalálod hogyan valósítsd meg. Isten azt akarja, hogy tanuld meg hogyan bánj okosan és biblikusan a pénzeddel az életed hátralévő részében.

A történetből megtanulhatunk 4 dolgot, amit nem kellene tennünk a pénzünkkel.

  1. Ne pazarold a pénzed. A Lukács 16: 1 azt mondja : “ Jött a jelentés, hogy az intéző elvesztegeti a munkaadójának a pénzét.” (GNT fordítás) Mert mindened amid van Istenhez tartozik, az mindaz az Ő ajándéka a számodra – a pénzedet is beleértve­- óvatosnak kell lenned, hogy ne pazarold el azt, ami a Mesteredhez tartozik.
  2. Ne imádd a pénzed. El kell döntened, hogy Isten lesz-e az első az életedben, vagy a fő célod az életben az, hogy sok pénzt keress. Nem szolgálhatsz mindekttőnek.“Egyetlen szolga sem szolgálhat egyszerre két úrnak, mert vagy az egyiket gyűlöli, és a másikat szereti, vagy az egyikhez ragaszkodik, és a másikat megveti. Nem szolgálhatjátok egyszerre Istent és a pénzt. "( Lukács 16:13)
  3. Ne bízz a pénzedben. Nem érdekel, hogy mennyi pénzed van – akármikor elveszítheted. Az intéző igen korán megtanulta ezt, ahogy a Lukács 16:3-ban is láttuk: “Mit tegyek? Látom, hogy elvesztem az állásomat!” Ha biztonságban akarsz lenni, akkor az életed középpontja valami olyanra kell, hogy épüljön, amit soha nem vehetnek el tőled. És csupán csak egy valami van, amit nem veszíthetsz el és az az Isten szeretete.
  4. Ne várd a pénzedtől, hogy megelégítsen. Ha azt gondolod, hogy ha több pénzed van akkor boldogabb vagy, nagyobb biztonságban vagy, hogy értékesebb vagy akkor félre vagy vezetve, hisz a pénz nem elégít meg. “Aki pénzimádó, sohasem elégszik meg azzal, amit szerzett. Ugyanígy, aki folyvást csak a vagyonát akarja gyarapítani, sohasem elégszik meg az üzleti haszonnal.”

Ezért mondja Jézus a Lukács 12:15-ben: „Vigyázzatok, és kerüljétek a kapzsiságot, mert az ember élete, nem a vagyonától függ, akármilyen gazdag is!”

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Mit csinálnál másképpen a pénzeddel, ha minden vásárlásnál azt tartanád szem előtt, hogy valaki másnak a pénzét költöd?
  •  Mit mondanál, hogy mi a legfotosabb számodra, ha mások figyelnék az életedet és azt ahogyan használod a pénzed.
  •  Hogyan lehetsze egyszerre nagyravágyó és elédegett a jövedelmeddel?

 

Daily Hope by Rick Warren, 2018.02.16

Szólj hozzá!
Címkék: pénz szolgaság

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása