Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Az álmaid és közted lévő óriások

2018. február 27. 03:00 - magyarosijulia

És megtudja az egész egybegyűlt sokaság, hogy nem karddal és lándzsával szabadít meg az ÚR. Mert az ÚR kezében van a háború, és ő ad a kezünkbe benneteket.!” (1Sámuel 17:47)

Dávid, a Sámuel első könyvében megírt történet szerint, négy óriással kellett szembeszálljon, mielőtt Góliát elé léphetett. Ezek nem fizikai óriások voltak, de mindegyik nagy volt Dávid gondolataiban.

Nagy eséllyel neked is inkább ezekkel az óriásokkal kell szembenézned, mintsem egy Góliáttal, de ezek is ugyanolyan nagyok és zavarba ejtőek lehetnek, és távol tartanak attól, hogy azzá az emberré válj, akivé Isten akar tenni, vagy hogy beteljesítsd azt az álmot, amit Isten a szívedre helyezett.

Az álmaid megvalósítása előtt tornyosuló első óriás a késlekedés. Egyetlen álom sem teljesül be rögtön. Egy nap megkapod az álmot Istentől, a beteljesülésére viszont várnod kell. Lehet, hogy évekbe telik, amíg valóra válik az álmod, hiszen mindig van egy várakozási idő.

Dávid esetében az apja volt az, aki visszatartotta az álmai elérésében. Miután Sámuel királlyá kente fel őt, apja, Isai, visszaküldte Dávidot, hogy terelgesse a juhnyájat!

Amikor Isten terve keresztülhúzza valaki más tervét, mindig lesz késleltetés, az emberek megpróbálnak majd visszahúzni – néha pontosan azok, akik a legjobban szeretnek. Isten viszont hűséges, és Ő elvégzi az elkezdett munkáját benned a megfelelő időben.

A második óriás, amivel szembe kell szállnod: a csüggedés. Góliát egy félelemmel teli közhangulatot teremtett Izraelben, és mindenki meg volt győződve, hogy elveszítik a harcot.

Kire hallgatsz, aki azt mondja, hogy nem lehet megcsinálni? Ki nyomja le az álmodat, azt mondva, hogy soha sem fog megvalósulni?

Néha csak egy friss hangra van szükség – egy falubeli legénykére, aki azt mondja: „Ez az alak nem nagy dolog, le tudjuk győzni!"

A harmadik utadban álló óriás a rosszallás. Dávidnak még a saját testvére is megkérdőjelezte indítékait és ellenezte, hogy szembeszálljon Góliáttal.

Amikor mások félnek az Istentől kapott álmodtól, te viszont mégis mész tovább, biztosan lesz aki lebecsül, rágalmaz és félreért. El kell döntened, hogy mi a fontosabb számodra: az emberek jóváhagyása, vagy az Isten beleegyezése.

A negyedik óriás, amivel találkozni fogsz: a kételkedés.

Senki sem volt nagyobb szakértője a háborúknak, mint Saul király, és ő azt mondta Dávidnak, hogy bolond, ha azt gondolja, hogy egy legényke szembe tud szállni egy olyan harcossal, mint Góliát.

Lehet, hogy még a szakértők is azt mondják, hogy nem tudod megtenni. Ez pedig már elég is ahhoz, hogy el kezdj kételkedni magadban.

Amikor a Céltudatos élet könyvet írtam, kaptam egy levelet a szerkesztőtől (amit később bekereteztem), ami így szólt: „Ez a könyv sosem fog beválni. Senki sem fog elolvasni 40 fejezetet!" A szakértők is gyakran tévednek.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Mit tanultál meg magadról és Istenről, amikor késlekedett egy álom megvalósulása?
  • Milyen csüggesztő hangok tartottak vissza? Milyen hangokra kell figyelned inkább?
  • Isten mely ígéreteire támaszkodhatsz bátorításért, amikor el kezdesz kételkedni magadban vagy az álmodban?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2018.02.20.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása